Šeštadienis, 2024 m. balandžio 27 d.

Kokios klaidos dažniausiai pasitaiko įrenginėjant vonios kambarį?

Sėkmingai įrengtas vonios kambarys – didžiulis namų privalumas ir pliusas. Tinkamai, apgalvotai, praktiškai ir stilingai įrengtame vonios kambaryje ne tik malonu būti, jame esantys daiktai ir medžiagos taip pat tarnauja ilgai. Pradedant santechnikos mazgų ar veidrodžio, baigiant plytelių staklių pasirinkimu iš https://toolsta.lt/162-plyteliu-pjovimo-stakles – viskas yra svarbu ir apie viską reikia pagalvoti įrengiant vonios kambarį. Tačiau kokios klaidos pasitaiko dažniausiai ir kaip jų išvengti?

Apšvietimo stoka arba netolygumas

Interjero dizaino specialistai ragina apšvietimo planą susidaryti pačioje interjero kūrimo proceso pradžioje. Nuo apšvietimo priklauso ir labai didelė dalis to, kaip patalpos atrodys įjungus apšvietimą, ne tik tai, kaip šviesu jose bus. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad nepagalvojus apie apšvietimą, galima prarasti labai daug naudos, kuri pasireikštų vizualiai padidėjusia erdve, aukštesnėmis lubomis, erdvesniais kampais ir t.t.. Sluoksniuojant ir tinkamai dėliojant apšvietimą galima pasiekti tokį rezultatą, kada vonios kambaryje šviesą perjungus iš ryškios į blyškesnę, pereisite nuo energizuojančios ar įkvepiančios atmosferos į atpalaiduojančią ir raminančią.

Daug kas klysta ir vonioje pasirenka montuoti labai ryškius lubinius žibintus. Daug naudingiau apšvietimą išskirstyti zonomis ir įsirengti apšviečiamą LED veidrodį arba vonios spintelę su lempute. Taip net ir grožio bei kosmetinės priežiūros procedūrų metu nestigs šviesos.

Taupoma medžiagų kokybės bei atsparumo sąskaita

Jeigu yra patalpa, kurioje apdaila turi būti maksimaliai patvari, tai ta patalpa tikrai bus vonios kambarys. Vienas didžiausių priešų didžiajai daliai apdailos medžiagų yra drėgmė. Ji ardo vientisumą ir kenkia medžiagų paviršiams, ardo. Dėl to vonioje matome tiek daug skirtingų medžiagų apdailai, lyginant su kitomis patalpomis, kadangi ir iššūkiai bei poreikiai čia būna kitokie.

Jeigu pasirenkami pigesni baldai ar apdaila vien tik tam, kad sutaupyti, įrengėjams dažnai tenka nusivilti jau po gero pusmečio. Nuolatinė ore tvyranti drėgmė ir tiesioginis kontaktas su vandens srovelėmis, lašais, cheminėmis priemonėmis paviršius nualina bei suardo vientisumą (ką jau minėjome). Ant tam tikrų medžiagų gali atsirasti įtrūkimai, kitos – nublunka, trečių paviršius gali išmušti gumbai. Net, jeigu santechnika išvedžiota gerai ir esate taupūs bei atsargūs, dažnai nepavyksta visko apsaugoti ilgiau nei 2-3 metai po įrengimo. Tačiau jokie atsakingi namų šeimininkai nenori, kad vonios baldai prarastų gerą estetinę išvaizdą taip greitai.

Dėl to reikia rinktis tokias medžiagas, kurios nebijo drėgmės. Būkite atsargūs pasirinkdami medieną, kadangi ji yra be galo neatspari ilgalaikiams drėgmės poveikiams. Rinkdamiesi populiarius vidutinės klasės arba aukštesnio, premium segmento baldus bei apdailos medžiagas – gaunate daug didesnę naudą. Apdirbami aukštesnio lygio technologijomis, šie sprendimai išlaiko prekinę išvaizdą daug ilgiau. Net ir po kelių metų, tinkamai viską valant ir elgiantis sąmoningai, galima turėti mazgus, paviršius ir apdailą, kuri atrodo labai nauja.

Įleidžiama pernelyg didelė spalvų ir tonų įvairovė

Namų interjero dizaine ryškias spalvas, unikalius atspalvius ir raštus laikome charakteringais, unikaliais, išsiskiriančiais sprendimais. Tačiau vonioje tą naudoti reikėtų labai saikingai. Dėl ko būtent vonioje verta apriboti ekspresyvumą? Viena iš priežasčių – mūsų jau minėtieji iššūkiai, kuriuos kelia nuolatinis kontaktas su drėgme bei įvairiomis cheminėmis priemonėmis. Bet kokie netobulumai, pažeidimai ar kita žala ims ryškiai matytis būtent ten, kur yra ryškių tonų, unikalių raštų. Jeigu kažkas suardo vientisumą – tai labai krinta į akis.

Negana to, per laiką įvairūs paviršiai tikrai daug apsitaškys ir turės kontaktą su cheminėmis medžiagomis. Jeigu turite mažų vaikų – jie tikrai viską apčiupinės, o taip pat ir mūsų įpročiai gali būti ne patys tinkamiausi vonios apdailai. Jeigu, pvz., jūsų plytelės yra labai šviesios ar ryškios, tai bet koks aptaškymas ar nuosėdos ant jų matysis itin ryškiai. Nusistovėjusias ir įsisenėjusias dėmes išvalyti bus sunku ir tai pareikalaus daug darbo, o galutinis vaizdas vis tiek gali būti ne toks, kokio tikėjotės.

Stenkitės geriau vonios kambariui rinktis neutralesnes ir vientisas spalvas. Galbūt patalpa nebus tokia išskirtinė, kaip muziejuje, bet jūs ilgiau džiaugsitės raminančia, lengvai prižiūrima ir patikima aplinka.

Neskiriama dėmesio grindų medžiagoms ir dizainui

Užuot ieškant itin ryškių ar unikalių sienų plytelių ar baldų, galima rinktis unikaliau atrodančias grindis. Nors apie jas daug kas pamiršta, grindys yra idealus elementas, su kuriuo paprasta išsiskirti ir suteikti savo vonios kambariui labai daug charakterio.

Net ir nusprendę patys pasikloti plyteles, drąsiai galite išsirinkti kokybiškas, bet raštuotas ar margas, Provanso ar Renesanso stilistikos įkvėptas, o gal XXa. septintojo dešimtmečio užuomazgas demonstruojančias plyteles. Skirtingai nei sienų, grindų plytelės voniai yra labiau paruoštos kovai su drėgme. Šiais laikais net galima rasti ir medžio imitacijos plytelių, kurios sukurs jaukumą (kuo pasižymi tikra mediena), bet nebus jokių su tuo susijusių rūpesčių.

Jeigu neskirsite dėmesio grindų dizainui, patalpa gali atrodyti pernelyg tamsi ar per šviesi (be charakterio ir per mažai jauki).

Vengiama ekspertų ir profesionalų pagalbos įrengimo klausimais

Norisi viską pasidaryti patiems, tačiau su šia filosofija, koja kojon žengia dvi problemos:

  1. Reikia daug žinių ir daug patirties, kad pavyktų gauti gerą rezultatą
  2. Reikia labai daug laiko viskam atlikti

Jeigu tai – jūsų gyvenamasis namas ar butas, kurį remontuojate ar renovuojate, tikrai nesinori vonioje strigti pusmetį ar daugiau. Tačiau nėra realu trukti trumpiau, jeigu turite pagrindinį darbą ar verslą. Geriau – pasirinkti kelias užduotis, kurias norėsite atlikti patys – pvz., pastatyti spinteles, sumontuoti čiaupus ir dušo žarnas, iškloti plyteles ir t.t.. Tuomet galima įsigyti reikiamas priemones, kaip kad plytelių staklės, nusipirkti glaisto ar klijų bei kitų priemonių. Smagu įdėti savo pastangas ir gauti gerą rezultatą, tačiau: santechnika, apdaila, planavimas, matavimas, šilumos mazgai, elektra ir visos kitos užduotys – vienam žmogui to gali būti per daug. Nevenkite kreiptis į profesionalus bent dėl svarbiausių užduočių atlikimo. Sutaupysite laiko ir jėgų!

 

Komentarai
Kiti straipsniai