Antradienis, 2024 m. kovo 19 d.

Kūriniai, kuriuos privalu perskaityti šiais metais

Skaitymas – visuomet vienas malonumas. Dažnai galvos skausmą kelia tik klausimas, kokią knygą išsirinkti? Tad pateikiame sąrašą įvairių žanrų kūrinių, kuriuos perskaityti šiais metais – tiesiog būtina.

Marieke Lucas Rijneveld – „Vakaro nejauka“

Marieke Lucas Rijneveld yra pasirinkę būti pristatomi daugiskaitos trečiojo asmens įvardžiu. Šie Nyderlandų rašytojai augo ūkininkų reformatų šeimoje. 2015 m. jie debiutavo „Veršelio plėve“ – poezijos rinkiniu, gavusiu literatūros premiją. „Vakaro nejauka“ yra autorių debiutinis romanas, pelnęs „International Booker Prize“ literatūros premiją. M. L. Rijneveld tapo jauniausiais istorijoje šios premijos laureatais. Šią ir kitas autorių knygas galima rasti VAGA.

Romano veiksmas vyksta Nyderlandų kaime, reformatų ūkininkų šeimoje. Joje lengvabūdiškumas ir švaistymas yra nuodėmė. Šioje šeimoje auganti dešimtmetė Jopė savitai patiria ją supantį pasaulį: su broliais bei seserimis padeda ūkyje, oda jaučia žiemų šaltuką, šūkauja šventvagiškus žodžius. Likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų šeimą sukrečia nelaimė. Giliai sielvartaujantys tėvai nė nepastebi, kaip jų vaikų savijauta pamažu ritasi žemyn. Jopė savyje atranda tamsą ir nebegali pasitraukti iš nerimą keliančio fantazijų pasaulio. Šiame romane susiduria grožis ir makabra, kaimiška gyvensena ir neįprasta jos pusė. Skaitytojai čia ras keliamus klausimus apie tikėjimą, egzistenciją ir seksualumą.

Julia Quinn – „Bridžertonai“

Amerikietė Julie Pottinger, geriau žinoma slapyvardžiu Julia Quinn, yra garsi istorinių romanų autorė. Jos romanai išversti net į 41 kalbą, o „New York Times“ bestselerių sąraše rašytoja atsidūrė 19 kartų. „Bridžertonai“ – 8 knygų serija, vaizduojanti XIX a. pradžios Londono aukštuomenės gyvenimą. Įvykių centre – Bridžertonų šeima, 8 seserys bei broliai. Apie kiekvieną jų autorė parašė po atskirą knygą. Pagal „Bridžertonų“ kronikas sukurtas „Netflix“ serialas.

Pirmoji knyga – „Hercogas ir aš“. Joje pasakojama apie vyriausiąją seserį Dafnę. Ji – naujojo sezono debiutantė, sumani ir graži mergina. Dafnė labai sąžininga ir nenori žaisti viliokiškų žaidimų, tad vaikinai nežvelgia į ją kaip į potencialią žmoną. Dafnės priešingybė yra Heistingso hercogas Saimonas Basetas – geidžiamiausias Londono viengungis. Hercogas yra geriausias Dafnės brolio draugas, tad jie netikėtai susitinka. Hercogui į galvą šauna planas – jis pasiūlo Dafnei sutikti su netikromis piršlybomis. Taip Dafnės reputacija pagerėtų ir ji sulauktų vertingų santuokos pasiūlymų, o Saimonas atsikratytų jam peršamų merginų. Iš pradžių idėja klostosi puikiai, tačiau ilgainiui planą sujaukia meilė.

  1. R. R. Tolkien – „Silmariljonas“
  2. R. R. Tolkienas – anglų mokslininkas bei rašytojas. Geriausiai jis žinomas dėl savo kūrinių „Hobitas, arba Ten ir atgal“ ir „Žiedų valdovas“. „Silmariljoną“ J. R. R. Tolkienas rašė nuo 1917 m. iki pat gyvenimo galo. Kūrinys buvo išleistas praėjus 4 metams po autoriaus mirties – už tai turime būti dėkingi jo sūnui Christopheriui.

Knygoje aprašyta visa 6000 metų Viduržemio istorija. Autorius epiniu sakmių stiliumi atskleidžia 3 Pasaulio istorijos amžius. Pradžioje buvo Eru – jis pirmiausia sutveria ainurus vien iš savo minčių. Netikėtai jie išvysta ryškią šviesą – tai ką tik sukurtas Pasaulis. Taip pasakojimas keliauja nuo elfų meistro Feanoro ir Tamsos valdovo Morgoto kovos iki Žiedo saugotojų išplaukimo besibaigiant Trečiajam amžiui. Knygoje sudėti visi įvykiai, suformavę nykštukų, hobitų, elfų, žmonių ir orkų Pasaulį. Čia pastebimos ir „Hobito“ bei „Žiedų valdovo“ ištakos.

Juozas Urbšys – „Lietuva lemtingaisiais 1939-1940 metais. Atsiminimai”

Juozas Urbšys (1896-1991) – lietuvių kultūros veikėjas, valstybininkas, diplomatas ir karininkas. Ši jo knyga yra istoriškai Lietuvai reikšmingiausių XX a. memuarų sąraše. Naujausiame kūrinio leidime yra daugiau komentarų, amžininkų atsiminimų, mokslinių tyrimų, rašytinių bei vaizdinių istorijos šaltinių. Pirmą kartą publikuojamas seniausio žinomo atsiminimų teksto „Susitikimai su Stalinu ir Molotovu“ ištraukos.

Knygoje sudėti J. Urbšio atsiminimai pasakoja apie skaudžiausius 1939-1940 m. Lietuvos istorijos momentus. Atskleidžiamos detalės nuo pat nacistinės Vokietijos ultimatumo dėl Klaipėdos iki Sovietų Sąjungos okupacijos. Tai – itin vertingas totalitarinių J. Stalino ir A. Hitlerio diktatūrų nusikaltimų liudijimų rinkinys. Memuarai pirmą kartą buvo išleisti Dainuojančios revoliucijos metais. Tada jie sunaikino pasklidusį sovietų melą apie savanorišką Lietuvos įstojimą į SSRS ir įkvėpė tautą tikėti būsima nepriklausomybe.

Stephen King – „Skirtingi metų laikai“

Stephenas Kingas – amerikiečių siaubo, fantastinių ir kriminalinių romanų autorius. „Skirtinguose metų laikuose“ pasakojamos 4 skirtingos istorijos. Rašytojas meistriškai jas suartina kurdamas dramatišką atmosferą. Visas istorijas simboliškai sieja skirtingi metų laikai ir praeities motyvai. Pagal 3 iš šių novelių yra sukurti filmai, nominuoti įvairiems apdovanojimams.

„Rita Heivort ir išganymas Šošenko kalėjime“ pasakoja apie neteisingai iki galvos nuteisto asmens pabėgimą iš kalėjimo. „Gabus mokinys“ supažindina su tobulu berniuku iš Kalifornijos, pasižyminčiu iškreiptu smalsumu, bei seniu su tragiška praeitimi. „Kūne“ 4 vaikai išvyksta į Meino miškus ieškoti žuvusio mažamečio kūno, tačiau kelionėje pajaučia savo pačių laikinumą. Pasakojimas pasakojime „Kvėpavimo metodas“ atskleidžia paslaptingo klubo narių istorijas. Čia itin išsiskiria moteris, trokštanti susilaukti vaiko bet kokia kaina.

Siaubo romanai, memuarai, fantastika ir romantika – pateiktame sąraše kiekvienas atras sau artimo žanro kūrinį. Visos paminėtos knygos išleistos vos pernai metais. Kiekviena jų atskleidžia šiuolaikiniam žmogui svarbias temas, net jei pats kūrinys buvo parašytas seniau.

 

Gali būti aktualus vertimas internetu.

Komentarai
Kiti straipsniai