Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d.

Kodėl verta apsilankyti pas odontologą?

Tikriausiai kiekvienas nori turėti sveikus ir patraukliai atrodančius dantis. Tačiau tikrai ne kiekvienas linkęs reguliariai lankytis pas odontologus, todėl nieko keisto, kad kai kurios dantų ir dantenų problemos pastebimos jau įsisenėjusios. Tuomet jų šalinimas būna ilgesnis ir sudėtingesnis. Taigi, kada ir kodėl reikėtų apsilankyti odontologo kabinete, norint pasirūpinti gera savo dantų sveikata?

 

1. Dantų apnašų pašalinimas

 

Viena iš pagrindinių priežasčių, sukelianti įvairias dantų ligas, yra ant jų susikaupusios apnašos. Dalį iš jų galima pašalinti tinkamai valantis dantis šepetėliu ir naudojant kitas priemones, tokias kaip tarpdančių siūlas, burnos skalavimo skystis. Tačiau tokiu būdu pašalinamos tik lengviau prieinamos apnašos, o kitos kaupiasi toliau.

 

Jų nepanaikinus, ilgainiui susiformuoja dantų akmenys, arba kitaip—kietosios apnašos. Efektyviai jos gali būti pašalinamos tik odontologo kabinete, atliekant profesionalią burnos higieną. Taip užkertamas kelias įvairioms burnos ertmės problemoms, tokioms kaip dantų ėduonis (kariesas), dantenų uždegimas (gingivitas), nemalonus burnos kvapas ir netgi dantų netekimas.

 

2. Dantenų vertinimas

 

Dažnai nesuvokiama, kad dantenų būklė turi įtakos bendrai žmogaus sveikatai. Pavyzdžiui, gingivitas yra pakankamai dažna dantenų liga, kurią diagnozavus laiku lengva išgydyti. Tačiau pirmuosius jos požymius paprastai pastebi tik odontologai.

 

Reguliariai pas juos nesilankant, ši liga dažniausiai atpažįstama jau pasirodžius tokiems simptomams kaip skausmingos ir kraujuojančios dantenos. Netaikant gydymo, gingivitas gali išsivystyti į periodontitą (parodontozę), kuriam progresuojant pradeda nykti kaulas aplink dantį ir galiausiai gresia danties netekimas.

 

3. Ėduonies prevencija

 

Norint pasirūpinti gera burnos sveikata, labai svarbu užkirsti kelią ėduonies plitimui. Jis gali sukelti skausmą, dantenų infekcijas ir netgi dantų netekimą. Pirmasis ėduonies požymis – emalio patamsėjimas danties paviršiuje. Jei nėra gydomas, jis skverbiasi į gilesnius danties sluoksnius ir sukelia vis didesnius pažeidimus.

 

Norint jų išvengti, svarbu reguliariai lankytis pas odontologus, kurie, pastebėję pirmuosius šios ligos požymius, paskirs reikalingą gydymą. Jis yra nesudėtingas, neskausmingas ir pakankamai greitas, be to, suteikia ilgalaikius rezultatus. Gydymo metu pašalinami karieso pažeisti audiniai, atkuriamas danties vientisumas, funkcija ir estetinė išvaizda.

 

4. Skausmingų ir brangių dantų procedūrų prevencija

 

Kartais vengiama lankytis pas odontologus, nes manoma, kad jų paslaugos yra labai brangios, o taikomas gydymas – skausmingas. Tačiau dažniausiai taip būna tuomet, kai problema jau yra įsisenėjusi. Siekiant to išvengti, tikrintis dantis rekomenduojama kas pusę metų. Tokiu būdu burnos ertmės problemos gali būti diagnozuojamos kur kas anksčiau, taip išvengiant brangaus ir skausmingo gydymo.

 

Jeigu jau kurį laiką nesitikrinote dantų, galbūt pats metas užsiregistruoti vizitui pas odontologą? Tai verta padaryti net ir nejaučiant jokių nerimą keliančių simptomų. Laiku atlikta burnos ertmės apžiūra gali padėti pastebėti ankstyvus dantų ir dantenų problemų požymius, tokiu būdu išvengiant rimtų pasekmių.

Komentarai
Kiti straipsniai