Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

Orapūtė – svarbiausia nuotekų valymo įrenginių dalis

Sklandų nuotekų valymo įrenginio veikimą užtikrina jo sudedamosios dalys. Ar žinojote, kad bene svarbiausia iš jų yra orapūtė. Tai tarsi viso mechanizmo „širdis“. Svarstote galimybę įsigyti biologinį nuotekų valymo įrenginį (BNVĮ) ir norite apie jį sužinoti kuo daugiau? Tuomet šis straipsnis, kuriame plačiau aptarsime orapūtės funkciją, montavimą ir kitus esminius aspektus, jums gali būti išties naudingas.

 

Kokią funkciją atlieka orapūtė?

 

Tam, kad suprasti orapūtės funkciją būtų lengviau, verta plačiau aptarti valymo įrenginio sandarą ir veikimą. Pagrindinės tokio gaminio dalys yra: aeracinė kamera, antrinis nusodintuvas ir oro tiekimo sistema, sudaryta iš orapūtės ir difuzoriaus.

 

Nuotekos iš namo pirmiausia patenka į aeracinę kamerą, kurios centre įrengtas smulkiaburbulinis difuzorius. Tiekiamas oras oksiduoja organinius teršalus, aeracinėje kameroje vyksta veikliojo dumblo ir teršalų cirkuliacija. Praėjus tam tikram laikui po valymo įrenginių įjungimo ant bioįkrovos išsivysto bioplėvelė.

 

Cirkuliaciniam srautui tekant žemyn, sumažėja ištirpusio deguonies koncentracija, todėl viršutiniuose jos sluoksniuose vyksta ne tik organinių teršalų skaidymo, bet ir nitrifikacijos procesai (amonio azoto oksidavimas iki nitratų).

 

Apatiniuose bioplėvelės sluoksniuose dėl ištirpusio deguonies trūkumo pradeda vykti denitrifikacijos (deguonies panaudojimo iš nitratų ir nitritų) procesai. Jų metu ženkliai sumažėja azoto koncentracija nuotekose ir taip paskatinamas valymas. Taigi, trumpiau tariant, be oro, kurį paduoda orapūtė, nebūtų ir valymo įrenginio.

 

Kur ir kaip montuojama orapūtė?

 

Jei atstumas tarp namo ir nuotekų valymo įrenginio yra iki 10 metrų, orapūtę reikėtų montuoti negyvenamoje patalpoje, kur jos skleidžiamas garsas ir vibravimas nekeltų jokių nepatogumų. Šios nuotekų valymo įrenginio dalies taip pat negalima montuoti dulkėtose ir didesne drėgme pasižyminčiose vietose, nes sumažėjus oro srautui dėl užteršto filtro, orapūtėje esančių membranų ir vožtuvų veiksmingumo laikas gali sutrumpėti.

 

Taip pat svarbu, kad aplinkos temperatūra neviršytų 40 oC. Sumontuota orapūtė neturėtų liestis su siena ar kita statybine konstrukcija, nes tai gali sukelti didesnį triukšmą ir vibraciją.

 

Jei atstumas tarp namo ir nuotekų valymo įrenginio viršija 10 metrų, orapūtė montuojama lauke. Tokiu atveju ją privaloma apsaugoti nuo kritulių, naudojant specialiai tam pritaikytą dėžutę. Svarbu atkreipti dėmesį, kad jos negalima statyti vietoje, kur gali subėgti ir kauptis lietaus vanduo.

 

Kaip dažnai reikia keisti orapūtę?

 

Tinkamai prižiūrima orapūtė yra ilgaamžė. Tokiu atveju remontui ji dažniausiai atvežama po 8 ar 10 metų naudojimo. Pakeitus membranas ir filtrus orapūtė sėkmingai veikia dar tiek pat laiko. Tačiau jeigu valymo įrenginys nėra tinkamai prižiūrimas, t. y. netraukiamas dumblas, yra apsunkinamas orapūtės darbas, todėl ji gali greičiau sugesti. Tačiau net ir tuomet ši sudedamoji BNVĮ dalis gali būti sutaisoma.

 

Domina patikimi biologiniai nuotekų valymo įrenginiai? Sužinoti apie juos daugiau galite čia: https://feliksnavis.lt/. Įsigykite aukštos kokybės įrenginį ir pasirūpinkite lengvesniu nuotekų valymu.

Komentarai
Kiti straipsniai