Pirmadienis, 2024 m. gegužės 13 d.

3 virtuvinių peilių naudojimo ir priežiūros klaidos

Jei reikėtų išrinkti vienus iš dažniausiai virtuvėje naudojamų įrankių, tai neabejotinai būtų peiliai. Jie reikalingi bene kiekvieną dieną – ypač tiems, kurie gamina maistą namuose. Nepaisant to, tinkamam šių įrankių naudojimui ir priežiūrai dažnai skiriama per mažai dėmesio. Dėl šios priežasties jie nusidėvi greičiau nei turėtų. Šiame straipsnyje plačiau aptarsime 3 pagrindines virtuvinių peilių naudojimo ir priežiūros klaidas, taip pat patarsime, kaip jų išvengti.

 

1. Pjaustoma ant netinkamo paviršiaus

 

Patys virtuviniai peiliai yra kieti ir tvirti, tačiau naudojant netinkamai jų smailūs ašmenys gali atšipti arba nulinkti. Dažniausiai tai nutinka pjaustant ant stiklinės lentelės, keramikinės lėkštės arba tiesiai ant granitinio stalviršio. Visi šie paviršiai yra kietesni už peilį. Todėl kiekvieno kontakto metu peilio ašmenys gali būti dilinami ar kitaip pažeidžiami. Siekiant išvengti tokios klaidos, pjaustyti reikėtų ant medinės arba plastikinės lentelės. Taip bus ilgiau išsaugomi aštrūs peilio ašmenys.

 

2. Peiliai plaunami indaplovėje

 

Nors indaplovė ir yra labai patogus sprendimas virtuvėje, norint užtikrinti peilių ilgaamžiškumą, ten jų plauti nerekomenduojama. Paprastai indaplovėje naudojami plovikliai yra stipresni ir turi daugiau abrazyvinių dalelių nei skirti indų plovimui rankomis. Todėl veikiant stipriai vandens srovei peiliai gali būti nudilinami ar net sulaužomi. Kaip išvengti tokios klaidos? Plaukite peilius rankomis iš karto po naudojimo (arba kuo greičiau), taip juos efektyviai ir švelniai nuvalysite. Išdžiūvus ir sukietėjus ant ašmenų likusiam maistui, juos reikės šveisti intensyviau.

 

3. Peiliai laikomi stalčiuje

 

Dažnai peiliai yra laikomi stalčiuje kartu su kitais metaliniais įrankiais. Tačiau atidarant ir uždarant stalčių, taip pat jame rausiantis, peilių ašmenys gali trankytis į kitus įrankius ir taip greičiau nudilti arba būti kitaip pažeisti. Norint išvengti tokios klaidos, peilius patariama laikyti specialiai tam skirtuose stovuose (dažniausiai tokius turi peilių rinkiniai) arba uždengti jų ašmenis specialia apsauga.

 

Mėgstate suktis virtuvėje, tačiau dar neturite aukštos kokybės peilių? Dabar, kai jau žinote, kaip tokius įrankius naudoti ir prižiūrėti, pats metas juos įsigyti. Itin greitai ir patogiai norimus peilius galite užsisakyti internetu, spustelėję ant aukščiau pateiktos nuorodos. Esame tikri, jog tai investicija, kuria nenusivilsite.

Komentarai
Kiti straipsniai