Antradienis, 2024 m. balandžio 30 d.

Au­to­bu­sų vai­ruo­to­jais jau­ni žmo­nės dirb­ti ne­be­no­ri

Ko­kia si­tu­a­ci­ja šian­dien yra UAB „Plun­gės au­to­bu­sų par­kas“ – apie tai kal­bė­ta lap­kri­čio 20 die­ną Vie­tos ūkio ir eko­lo­gi­jos ko­mi­te­to po­sė­dy­je. Apie veik­lą, pro­ble­mas ir at­ei­ties pla­nus po­sė­džiau­to­jams pa­sa­ko­jęs ben­dro­vės di­rek­to­rius Ri­man­tas Kmie­liaus­kas už­si­mi­nė, jog ne­ri­mą ke­lia sens­tan­tis ko­lek­ty­vas, nes jau­nes­ni žmo­nės vai­ruo­ti au­to­bu­sų ne­si­ver­žia net pa­siū­lius 800 eu­rų į ran­kas…

„Šiuo me­tu 6 vai­ruo­to­jai yra pen­si­nin­kai, dar še­ši – prieš­pen­si­nio am­žiaus, tad apie 50 pro­cen­tų… Ką da­ry­si­me to­liau?“ – pa­si­sa­ky­mą pra­dė­jo R. Kmie­liaus­kas.
Da­bar ben­dro­vė­je – 25 dar­buo­to­jai. Vie­no dar­buo­to­jo vi­du­ti­nis mė­ne­si­nis at­ly­gi­ni­mas ne­at­skai­čius mo­kes­čių – 863 eu­rai, o au­to­bu­sų vai­ruo­to­jų – 759 eu­rai. Vi­du­ti­nis vai­ruo­to­jų am­žius – 56 me­tai. „Vie­nam vai­ruo­to­jui siū­liau į ran­kas 800 eu­rų, bet vis tiek iš­kart at­si­sa­kė. Jau­ni žmo­nės už tiek ne­su­tin­ka dirb­ti“, – apie ne­ri­mą ke­lian­čią si­tu­a­ci­ją kal­bė­jo ben­dro­vės va­do­vas.
Kaip ži­nia, Plun­gės au­to­bu­sų par­kas ir au­to­bu­sų sto­tis yra skir­tin­go­se vie­to­se – Pra­mo­nės pro­spek­te ir Sto­ties gat­vė­je. Ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­tal­pų sto­gas šiais me­tais bu­vo su­re­mon­tuo­tas, kai­na­vo 10 737 eu­rus.
Da­bar ad­mi­nist­ra­ci­jos dar­buo­to­jų – vos ke­tu­ri, tad ga­lė­tų kel­tis į au­to­bu­sų sto­ties pa­tal­pas, bet jas rei­kė­tų su­re­mon­tuo­ti. Ta­čiau jau ne vie­ne­rius me­tus kal­ba­ma, jog au­to­bu­sų ir ge­le­žin­ke­lio sto­tys ga­lė­tų bū­ti su­jung­tos, tik kol kas ne­aiš­ku, kaip bus. Jei teks per­si­kel­ti į ge­le­žin­ke­lio sto­tį, ad­mi­nist­ra­ci­nį pa­sta­tą bū­tų ga­li­ma par­duo­ti. De­ja, su ge­le­žin­ke­li­nin­kais iki ga­lo ne­su­ta­ria­ma, nes pas­ta­rie­siems pri­klau­so apie 13 hek­ta­rų že­mės plo­to skly­pas, tad ne­ži­nia, kas jį pri­žiū­rė­tų.
Be mi­nė­to sto­go re­mon­to, šie­met UAB „Plun­gės au­to­bu­sų par­kas“ at­li­ko ir ki­to­kių dar­bų. Pa­vyz­džiui, da­lis au­to­bu­sų sto­te­lių len­te­lių pa­keis­tos už­mau­na­mais trans­por­to tvar­ka­raš­čiais. Dve­juo­se au­to­bu­suo­se įreng­ti vaiz­do re­gist­ra­ci­jos prie­tai­sai. Vi­suo­se au­to­bu­suo­se įreng­ti ge­og­ra­fi­nės pa­dė­ties nu­sta­ty­mo prie­tai­sai ir su­da­ry­tos su­tar­tys dėl jų ap­tar­na­vi­mo. Taip pat re­mon­tuo­tos me­cha­ni­nės dirb­tu­vės. Ki­tą­met dar nu­ma­to­ma per­da­žy­ti dirb­tu­vių iš­ori­nes sie­nas. Kiek anks­čiau bu­vo pa­keis­ti dirb­tu­vių lan­gai ir var­tai, sto­go dan­ga. Dar la­bai no­rė­tų­si su­tvar­ky­ti dirb­tu­vių te­ri­to­ri­jos ke­lio dan­gą.
UAB „Plun­gės au­to­bu­sų par­kas“ už­si­i­ma Plun­gės ra­jo­no ke­lei­vių ve­ži­mu mies­to, prie­mies­čio, tarp­mies­ti­nio ir ko­mer­ci­niais marš­ru­tais. Ve­ža ir ke­lei­vius, ir moks­lei­vius. Šiais me­tais įmo­nė ve­ža 7 mies­to, 39 prie­mies­čio, 1 to­li­mo­jo su­si­sie­ki­mo marš­ru­tais bei už­sa­ko­mai­siais rei­sais. Me­tų pra­džio­je ben­dro­vės ka­pi­ta­las su­da­rė 591 247 eu­rus, jis pri­klau­so Sa­vi­val­dy­bei.
Kal­bant apie tu­ri­mas trans­por­to prie­mo­nes, yra 22 au­to­bu­sai, iš ku­rių ke­tu­ri yra MAN mar­kės, sep­ty­ni – MERCEDES-BENZ, du – NEOPLAN, trys – EVOBUS, ke­tu­ri – ISUZU, po vie­ną – VOLVO, IVECO IRISBUS mar­kės. Šie­met įmo­nė at­nau­ji­no sa­vo au­to­bu­sų par­ką – įsi­gi­jo au­to­bu­są MAN. Ben­dras au­to­bu­sų am­žiaus vi­dur­kis – 14 me­tų. Iki 5 me­tų yra 4 au­to­bu­sai, ki­ti – se­nes­ni.
Ki­tą­met nu­ma­to­ma pa­sta­ty­ti pu­siau au­to­ma­ti­nę au­to­bu­sų plo­vyk­lą. Da­bar plau­na­mi ran­ki­niu bū­du, su še­pe­čiais. Taip pat pla­nuo­ja­ma įreng­ti nuo­sa­vą ku­ro ir te­pa­lų iš­da­vi­mo ko­lo­nė­lę. Vi­sa sis­te­ma bū­tų kom­piu­te­ri­zuo­ta. Dar ki­tą­met pla­nuo­ja­ma skelb­ti kon­kur­są nau­jo že­mag­rin­džio mies­to ti­po au­to­bu­sui įsi­gy­ti.
Po­sė­džiau­to­jai pa­si­džiau­gė, kad ben­dro­vė „ne­ina į mi­nu­są“, pa­dis­ku­ta­vo, jog bū­tų ge­rai, kad Plun­gė­je, kaip Es­ti­jo­je, bū­tų ne­mo­ka­mas vie­ša­sis trans­por­tas ir kad prie au­to­bu­sų bū­tų pri­ka­bin­tos prie­ka­bos, į ku­rias tu­ris­tai ga­lė­tų su­si­kel­ti dvi­ra­čius ir nu­va­žiuo­ti iki Pla­te­lių.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Įmonės „Plungės autobusų parkas“ direktoriui R. Kmieliauskui nerimą kelia senstantis kolektyvas.

Komentarai
Kiti straipsniai