Antradienis, 2024 m. gegužės 21 d.

Mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­ka per me­tus leis­tų su­tau­py­ti 43 tūkst. eu­rų

Lap­kri­čio 19-ąją vy­ku­sio Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­džio me­tu ki­lo dis­ku­si­ja, kai Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas Gin­tau­tas Ri­mei­kis pa­tei­kė Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos 2016–2020 me­tų ben­dro­jo pla­no vyk­dy­mo ata­skai­tą bei iš­sa­miai ap­ta­rė joje 2018-ai­siais nu­ma­ty­tus struk­tū­ri­nius po­ky­čius.

G. Ri­mei­kis po­sė­džia­vu­sie­siems pri­mi­nė, kad nuo 2018-ųjų rug­sė­jo 1 die­nos Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­jo­je pra­dė­tas ug­dy­mas pa­gal su­au­gu­sių­jų pra­di­nio, pa­grin­di­nio ir vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mas, o Plun­gės su­au­gu­sių­jų švie­ti­mo cen­tras sa­vo veik­los ne­be­vyk­do. Ve­dė­jas taip pat pri­mi­nė, kad Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos 2018 me­tų rug­sė­jo 27 die­nos spren­di­mu lik­vi­duo­tas Plun­gės Se­na­mies­čio mo­kyk­los Kan­tau­čių sky­rius, o nuo rug­sė­jo 1 die­nos Plun­gės ra­jo­no Že­mai­čių Kal­va­ri­jos Mo­tie­jaus Va­lan­čiaus gim­na­zi­jo­je pra­dė­tas vyk­dy­ti iki­mo­kyk­li­nis ir prieš­mo­kyk­li­nis ug­dy­mas, Ša­tei­kių pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je – iki­mo­kyk­li­nis ug­dy­mas.
Be to, kaip sa­kė G. Ri­mei­kis, įsteig­tas Plun­gės pa­slau­gų ir švie­ti­mo pa­gal­bos cen­tras, ku­ris įsi­kū­rė bu­vu­sio Plun­gės su­au­gu­sių­jų švie­ti­mo cen­tro pa­sta­te.
Pa­sak G. Ri­mei­kio, nuo 2018 me­tų rug­sė­jo 1 d. Žli­bi­nų kul­tū­ros cen­tro Kan­tau­čių pa­da­li­nys per­tvar­ky­tas į dau­gia­funk­cį cen­trą, ku­ria­me vyk­do­mas iki­mo­kyk­li­nis ir prieš­mo­kyk­li­nis ug­dy­mas. O Plun­gės lop­še­ly­je-dar­že­ly­je „Vy­tu­rė­lis“ įsteig­ta pa­pil­do­ma iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pė.
Kaip pa­sa­ko­jo Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas, vyk­dant švie­ti­mo įstai­gų tin­klo per­tvar­ką, pa­siek­ta ne­ma­žai tei­gia­mų re­zul­ta­tų: Plun­gės ra­jo­no Žli­bi­nų kul­tū­ros cen­tre ug­do­ma 17 vai­kų, Ša­tei­kių pa­grin­di­nė­je – 18 vai­kų, už­tik­rin­tas anks­ty­va­sis ug­dy­mas ar­čiau­siai gy­ve­na­mo­sios vie­tos, o Ša­tei­kių pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je at­si­ra­do po­rei­kis steig­ti dar vie­ną iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pę. Že­mai­čių Kal­va­ri­jos Mo­tie­jaus Va­lan­čiaus gim­na­zi­jo­je pri­si­dė­jo du mo­ki­niai (bu­vo 38). Ka­dan­gi šio­je mo­kyk­lo­je ug­dy­mas vyk­do­mas vie­na­me pa­sta­te bei mo­der­ni­zuo­ja­ma ug­dy­mo ap­lin­ka, tai ki­tų me­tų biu­dže­te su­tau­py­mai tu­rė­tų siek­ti apie 43 tūkst. Eur.
G. Ri­mei­kis sa­kė, kad pa­grin­di­nes įstai­gas per­tvar­kius į pro­gim­na­zi­jas, nė­ra dub­liuo­ja­mos pa­grin­di­nio ug­dy­mo ant­ros da­lies pro­gra­mos. Be to, Na­cio­na­li­nės mo­kyk­lų ver­ti­ni­mo agen­tū­ros (NMVA) mo­kyk­lų veik­los ko­ky­bės iš­ori­nio ver­ti­ni­mo duo­me­nys ir na­cio­na­li­nio mo­ki­nių pa­sie­ki­mų ty­ri­mo (NMPT) duo­me­nys at­sklei­dė, kad pro­gim­na­zi­jos veik­los ko­ky­bė, su­ku­ria­ma pri­dė­ti­nė ver­tė ir mo­ki­nių mo­ky­mo­si pa­sie­ki­mai, pa­ly­gi­nus su ki­tais mo­kyk­lų ti­pais, yra vie­ni iš ge­riau­sių.
At­lik­ti ty­ri­mai ro­do, kad bai­gę aš­tuo­nias kla­ses, pa­grin­di­nes mo­kyk­las pa­lie­ka net 47 proc. mo­ki­nių – iš­ei­na į gim­na­zi­jas, to­dėl daž­niau­siai mo­kyk­lo­se lie­ka mo­ky­tis ma­žai mo­ty­vuo­ti mo­ki­niai (Plun­gės mies­to mo­kyk­lo­se – 33 proc.).
Plun­gės „Ry­to“ ir Se­na­mies­čio mo­kyk­las, kaip tei­gė ve­dė­jas, ga­li­ma iš­skir­ti kaip uni­ka­lias pa­gal vy­res­nių­jų mo­ki­nių skai­čių. Šių mo­kyk­lų 9–10 kla­sė­se ir ki­to­se pa­grin­di­nio ug­dy­mo kla­sė­se mo­ko­si di­de­lis mo­ki­nių skai­čius, tad jos gau­na mo­ky­mo lė­šų do­ta­ci­ją.
Plun­gės ra­jo­no švie­ti­mo įstai­go­se, pa­sak G. Ri­mei­kio, yra ir jung­ti­nių kla­sių. Jis taip pat mi­nė­jo, kad rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį dėl kla­sių kom­plek­tų fi­nan­sa­vi­mo (vi­du­ri­nio­jo ug­dy­mo pa­ko­po­je pri­va­lo bū­ti 12 mo­ki­nių, jei no­ri­ma gau­ti mo­ky­mo lė­šų do­ta­ci­ją šiems kla­sių kom­plek­tams; jung­ti­nių kla­sių kom­plek­tas ne­ga­li­mas).
G. Ri­mei­kis po­sė­džio me­tu sa­kė ne­ri­mau­jąs dėl Plun­gės ra­jo­no Pla­te­lių gim­na­zi­jos, ku­ri ar­ti­miau­siu me­tu ga­li ne­be­gau­ti do­ta­ci­jos, ir pa­tei­kė pre­li­mi­na­rius duo­me­nis: 2019–2020 m. m. 12 kla­sė­je bus 11 mo­ki­nių, ir rei­ka­lin­ga su­ma iš Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to sieks 39 tūkst. Eur; 2020–2021 m. m. 11 kla­sė­je bus 9 mo­ki­niai, ir Sa­vi­val­dy­bės pri­si­dė­ji­mo su­ma bus taip pat 39 tūkst. Eur. O 2021–2022 ir 2022–2023 moks­lo me­tais mo­ki­nių su­ma­žės ir vie­nuo­lik­to­je, ir dvy­lik­to­je (pri­va­lo­mų 12 mo­ki­nių kla­sė­je ne­be­bus) kla­sė­se, tad kiek­vie­nais me­tais iš Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to rei­kės skir­ti po 78 tūkst. Eur.
Ne tik Pla­te­lių gim­na­zi­jos lau­kia liūd­na at­ei­tis. Pa­sak G. Ri­mei­kio, 2019–2020 moks­lo me­tais ti­kė­ti­na, kad rei­kės Sa­vi­val­dy­bės pri­si­dė­ji­mo ir Plun­gės ra­jo­no Ku­lių gim­na­zi­jo­je, nes šio­je mo­kyk­lo­je yra „ri­bi­nių kla­sių“, ku­rio­se mo­ko­si po 12 mo­ki­nių (11 ir 12 kla­sė­se).
Ta­ry­bos na­rė Ju­di­ta Stan­ku­tė, iš­klau­siu­si G. Ri­mei­kio ata­skai­tos apie mo­kyk­lų per­tvar­ką, su­ži­no­ju­si, kad kai ku­rios mo­kyk­los ga­li ne­be­gau­ti do­ta­ci­jos, sa­kė, kad mi­nis­te­ri­ja sa­vo­tiš­kai te­ro­ri­zuo­ja švie­ti­mo įstai­gas. „Mi­nis­te­ri­ja sa­ko, kad ne­duos pi­ni­gų, tad ga­li­me bū­ti pri­vers­ti už­si­da­ry­ti“, – apie ne­pa­lan­kius Mi­nis­te­ri­jos spren­di­mus nuo­mo­nę iš­sa­kė J. Stan­ku­tė.
Ji taip pat klau­sė ir dėl Kan­tau­čių pra­di­nės mo­kyk­los at­kū­ri­mo. „Šiuo me­tu vai­kų dar­že­ly­je ug­do­ma 18 vai­kų. Tad gal at­si­ras­tų po­rei­kis at­kur­ti ir mo­kyk­lė­lę? – klau­sė Ta­ry­bos na­rė.
Ve­dė­jas G. Ri­mei­kis at­sa­kė, kad vis­kas pri­klau­sys nuo gy­ven­to­jų. „Jei­gu toks po­rei­kis at­si­ras ir vie­ti­niai gy­ven­to­jai no­rės, kad mo­kyk­la bū­tų, ta­da ir kal­bė­si­me apie mo­kyk­los at­kū­ri­mo ga­li­my­bes“, – tei­gė ve­dė­jas.
Bai­giant nag­ri­nė­ti šį klau­si­mą, Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas G. Ri­mei­kis pa­tei­kė ir pa­ste­bė­ji­mus apie mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­ką Plun­gės ra­jo­ne: 2018 m. spa­lio 3 d. Lie­tu­vos lais­vo­sios rin­kos ins­ti­tu­tas pa­skel­bė ata­skai­tą „Daug kvad­ra­tų, ma­žai vai­kų“. Šio­je ana­li­zė­je tei­gia­mai ver­ti­na­ma vyk­do­ma mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­ka Plun­gės ra­jo­ne, nes Sa­vi­val­dy­bė sie­kia už­tik­rin­ti efek­ty­vų ap­lin­kos lė­šų nau­do­ji­mą, op­ti­mi­zuo­da­ma švie­ti­mo įstai­gų tin­klą.
Ana­li­zė­je pa­tei­kia­mi ga­li­mi su­tau­py­mai ly­gi­nant pa­na­šų mo­ki­nių skai­čių tu­rin­čias sa­vi­val­dy­bes 2017 me­tais, lei­džia ma­ny­ti, kad Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je lė­šos tau­po­mos ga­na efek­ty­viai. Pa­vyz­džiui, jei Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė mo­kyk­lų ap­lin­kai skir­tų tiek pat (vie­nam mo­ki­niui) lė­šų, kiek Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė, ji su­tau­py­tų 1181 Eur. Šio­se sa­vi­val­dy­bė­se mo­ko­si pa­na­šus mo­ki­nių skai­čius – apie 3900–4200 mo­ki­nių, o ski­ria­mų lė­šų skir­tu­mas – 55,6 pro­cen­to (Plun­gės ra­jo­ne – 502 Eur moks­lei­viui, Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne – 781 Eur moks­lei­viui).

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: G. Rimeikis teigė, kad mokyklų tinklo per-tvarka Plungės rajone vertinama teigiamai, lėšos taupomos gana efektyviai.

Komentarai
Kiti straipsniai