Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Mitai apie skiepus, kuriais reikia nustoti tikėti jau dabar

Skiepijimas yra viena veiksmingiausių visuomenės sveikatos intervencijų, kasmet išgelbėjanti milijonus gyvybių. Tačiau apie vakcinas vis dar sklando klaidinga informacija ir mitai, keliantys nereikalingą baimę ir dvejones.

 

Tad šiandien šiame straipsnyje apžvelgsime ir paneigsime keletą labiausiai paplitusių mitų apie skiepus, kuriais žmonės turėtų nedelsiant nustoti tikėti.

 

1 mitas: vakcinos sukelia autizmą

 

Tiesa

 

Nėra jokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių teiginį, kad vakcinos sukelia autizmą. Pirminis tyrimas, kuriame buvo teigiama, kad MMR (tymų, kiaulytės ir raudonukės) vakcina yra susijusi su autizmu, buvo plačiai diskredituotas.

 

2 mitas: natūralus imunitetas yra geresnis už skiepų sukeltą imunitetą

 

Tiesa

 

Nors natūrali infekcija gali suteikti imunitetą, tačiau jos rizika gerokai viršija naudą. Natūralios infekcijos dažnai sukelia sunkių komplikacijų ir gali būti mirtinos, o vakcinos suteikia imunitetą nesukeldamos ligos.

 

3 mitas: vakcinose yra kenksmingų sudedamųjų dalių

 

Tiesa

 

Vakcinos yra kruopščiai tikrinamos dėl jų saugumo ir veiksmingumo. Tokie ingredientai kaip pagalbinės medžiagos ir konservantai naudojami minimaliais, saugiais kiekiais, kad padidintų vakcinos veiksmingumą ir ilgaamžiškumą.

 

4 mitas: vakcinos silpnina imuninę sistemą

 

Tiesa

 

Vakcinos veikia stimuliuodamos imuninę sistemą ir taip ją stiprindamos. Nėra jokių įrodymų, kad vakcinos silpnina imuninę sistemą. Apie tai patvirtins ir kiekvienas gydytojas, su specialistais pasikonsultuoti galite paspaudę čia https://dropsclinic.lt/.

 

5 mitas: Jums nereikia skiepytis, jei visi kiti yra paskiepyti

 

Tiesa

 

Kolektyvinis imunitetas apsaugo tuos, kurie negali būti skiepijami, pavyzdžiui, asmenis, sergančius tam tikromis ligomis ar alergijomis. Tačiau jei per daug žmonių atsisako skiepytis, kolektyvinis imunitetas sutrinka ir kyla pavojus visiems.

 

6 mitas: Vakcinos gali sukelti ligą, nuo kurios jos turėtų apsaugoti

 

Tiesa

 

Daugumoje vakcinų yra neaktyvuotų arba susilpnintų viruso formų, negalinčių sukelti ligos. Kai kurios vakcinos gali sukelti lengvus simptomus, tačiau tai nėra tas pats, kas užsikrėsti pačia liga.

 

 

7 mitas: Vakcinos nėra būtinos, nes šiandien įvairių susirgimų skaičius yra mažas

 

Tiesa

 

Nedidelis susirgimų skaičius yra sėkmingų skiepijimo programų rezultatas. Sumažėjus skiepijimo apimtims, šios ligos gali greitai atsinaujinti ir sukelti protrūkius.

 

Pavojai, kylantys tikint šiais mitais

 

Tikėdami šiais mitais rizikuojate ne tik savo, bet ir visos bendruomenės sveikata. Dėl sumažėjusio skiepijimosi jau atsinaujino tokios kadaise beveik išnaikintos ligos kaip tymai ir kokliušas. Klaidinga informacija ir jos skleidimas gali turėti realių pasekmių, įskaitant mirtis.

 

Socialinių tinklų platformos dažnai yra tokios dezinformacijos terpė, tad labai svarbu pasikliauti tik patikimais šaltiniais, tokiais kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ar Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

 

Bendruomenės atsakomybės svarba

 

Mitai apie skiepus veikia ne tik atskirus žmones, bet ir ištisas bendruomenes. Kai daug žmonių bendruomenėje jais tiki ir vadovaujasi, tai kenkia visuomenės sveikatos institucijų pastangoms ir didina lengvai išvengiamų ligų protrūkių tikimybę.

 

Kai bendruomenė yra gerai informuota ir paskiepyta, apsaugomi pažeidžiamiausi, įskaitant pagyvenusius žmones, kūdikius ir tuos, kurie dėl medicininių priežasčių negali būti skiepijami.

 

Iš esmės, kova su mitais apie vakcinas yra ne tik individuali, bet ir kolektyvinė atsakomybė, sauganti visos bendruomenės sveikatą.

 

Kaip kovoti su mitais apie skiepus

 

Pirmasis žingsnis kovojant su šiais mitais yra švietimas. Įsitikinkite, kad esate teisingai informuoti tik iš patikimų šaltinių.

 

Jei turite abejonių dėl skiepų, kreipkitės į sveikatos priežiūros specialistus, kurie suteiks įrodymais pagrįstos informacijos.

 

Padėkite šviesti ir kitus žmonės, nes labai svarbu skleist tik teisingą informaciją.

 

Bendruomenių lyderiai, švietėjai ir sveikatos priežiūros specialistai atlieka svarbų vaidmenį sklaidant mitus apie skeipus ir dažnai yra labiausiai pasitikėjimą keliantys asmenys bendruomenėje, galintys daryti didelę įtaką visuomenės nuomonei. Jei esate vienas jų – elkitės atsakingai.

 

Veikime išvien

 

Skiepijimas yra labai svarbi infekcinių ligų plitimo prevencijos priemonė. Mitai ir klaidinga informacija apie skiepus gali turėti rimtų pasekmių, įskaitant beveik išnaikintų ligų atsinaujinimą ir paprastai gana lengvai išvengiamas mirtis.

 

Jei kyla abejonių, visada labai svarbu remtis patikimais informacijos šaltiniais ir konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistais.

 

Prisidėdami prie šių mitų paneigimo ir skleisdami teisingą informaciją, galime prisidėti prie sveikesnės ir saugesnės bendruomenės visiems.

 

Komentarai
Kiti straipsniai