Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d.

KĄ ŽINOME APIE SKIRTINGAS KIETOJO KURO RŪŠIS?

Malkos, įvairių rūšių briketai, medžio granulės bei akmens anglys – tai šildymui naudojamos skirtingų rūšių kietojo kuro rūšys. Ką apie jas žinome?

Akmens anglis – gana nebrangi kietojo kuro rūšis

Vyresnioji karta tikrai puikiai žino akmens anglį, kaip kietojo kuro rūšį. Anglis individualių namų, gamyklinių patalpų, visuomeninių pastatų ir kt. erdvių šildymui ir šiomis dienomis vis dar yra pasitelkiama gana dažnai. Šio kietojo kuro populiarumą visų pirma sąlygoja tai, kad akmens anglis yra itin kaitrus kuras, kurio kaina, palyginus su kitomis analogiško kaitrumo kietojo kuro rūšimis, yra ženkliai mažesnė. Akmens anglį pelnytai galima vadinti viena ekonomiškiausių kietojo kuro rūšių. Tokį palyginimą akmens anglis yra „užsitarnavusi“ dėl vienos iš savo savybių, t. y., didelio kaloringumo. Anglies kaloringumas įprastai svyruoja nuo 5500 kcal/kg iki 6500 kcal/kg, o kai kuriais atvejais netgi gali siekti ir 7000 kcal/kg. Ši savybė sąlygoja tai, kad norint išgauti didelį šilumos kiekį, nereikia sukūrenti didelio kiekio anglies. Pažymėtina, kad įvairių frakcijų akmens anglimi galima kūrenti specialius katilus bei hibridinius katilus, kurie dėl didelės anglies kaitros tikrai neperdegs bei užtikrins puikų pastatų šildymą.

Malkos – tradicinė kietojo kuro rūšis

Krosnyje ar židinyje spragsinčios malkos – vaizdinys, kuris visada asocijuojasi su žiema bei namų jaukumu. Malkos Lietuvoje jau ne vieną šimtmetį yra bene pati populiariausia kietojo kuro rūšis, pasitelkiama tada, kai norima apšildyti individualius namus, sodo namelius ir kitas patalpas. Jeigu reikėtų įvardyti malkų rūšį, kuri savo populiarumu lenkia visas kitas rūšis, tai būtų beržinės malkos. Jos yra tinkamos židinių, įvairių įprastų, modernių bei generacinių kietojo kuro katilų, pirčių ir kt. kūrenimui. Ne ką mažiau populiari malkų rūšis Lietuvoje yra ir ąžuolinės malkos. Jos brangesnės nei beržinės, tačiau dega ilgiau ir išskiria daugiau šilumos. Žinoma, tai ne vienintelės galimos malkų, kūrenamų Lietuvoje rūšys, tačiau tikrai populiariausios, ypač, kalbant apie beržines malkas. Šių malkų galite įsigyti ir fizinėse pardavimo vietose, ir internete. Malkų kaina yra racionali bei atitinkanti šio kietojo kuro kokybę.

Pjuvenų briketai – ekologiškas bei švarus kuras

Ąžuolo, uosio, beržo, mišrių lapuočių ir spygliuočių/lapuočių pjuvenų briketai – tai pjuvenų briketų rūšys. Briketai, pagaminti iš įvairių rūšių medienos pjuvenų, yra ekologiški, pasižymintys nedideliu peleningumu, kaitrumu, ilgu degimo laiku bei ypatingai dideliu sausumu, todėl degdami praktiškai nerūksta. Šis ekologiškas, be jokių cheminių rišamųjų medžiagų gaminamas kietasis kuras yra tinkamas tiek visų tipo kietojo kuro katilų, tiek židinių bei krosnelių kūrenimui, ir, palyginus, yra tikrai nebrangi alternatyva tradicinėms malkoms.

Medžio granulės – ekologiškos „tūtelės“ šilumai

Didelė kaitra, aukštas sausumo lygis, itin mažas peleningumas bei aukštas kaitrumas – tai savybės, kuriomis pasižymi labiausiai savo išvaizda išsiskiriantis kietasis kuras, t.y., medžio granulės. Ekologiškosios granulės yra tinkamos pirmiausia granulinių katilų bei katilų, kuriuose yra integruoti granulių degikliai, kūrenimui.

Durpių briketai – ekologiškas ir kaitrus kietasis kuras

Briketai, pagaminti iš suspaustų durpių, nenaudojant jokių cheminių rišiklių, savo kaitrumu pranoksta bene pačią populiariausią kietojo kuro rūšį Lietuvoje – malkas. Durpių briketai yra tinkami kietojo kuro katilų bei židinių kūrenimui. Jie, atsižvelgiant į tai, kad gamybos procese yra itin tvirtai suspausti, dega ilgiau, išskiria daugiau energijos nei jau minėtos malkos, o jų pelenai yra vertinami, kaip dirvožemio sudėtį gerinanti ekologiška ir efektyvi trąša. Kokybiškų, nebyrančių, kaitrių durpių briketų gera kaina galite įsigyti iš akmenys.lt.

Komentarai
Kiti straipsniai