Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d.

Kaip parduoti automobilį – naudingi patarimai ir įžvalgos

Automobilio pardavimas gali būti pakankamai dideliu iššūkiu – ypač, jei jums iki šiol dar niekuomet nebuvo tekę to daryti. Tačiau visuomet galima sau į pagalbą pasitelkti ne vieną naudingą patarimą ir įžvalgą, kuri palengvina visą automobilio pardavimo procesą.

Kaip patiems parduoti savo automobilį?

Kadangi kiekvienam nuosavo automobilio savininkui anksčiau ar vėliau prireikia parduoti savo iki tol eksploatuotą transporto priemonę, dažnai ne vienam vartotojui kyla daug ir įvairių klausimų, susijusių su sklandesniu ir sėkmingesniu jų automobilio pardavimu. Taigi, jei ir jūs keliate sau klausimą, kaip patiems lengviau parduoti savo automobilį, turime jums paruošę keletą atsakymų.

Automobilio paruošimas jo pardavimui

Prieš pradedant pardavinėti savo automobilį yra labai svarbu jį tinkamai paruošti.

  • Visuomet naudinga kreiptis į automobilių valymo specialistus, kurie už jus atliktų visus automobilio valymo darbus. Tai reiškia, kad tokiu atveju būtų paruoštas tiek automobilio vidus, tiek ir jo išorė. Be to, kreipdamiesi į šios srities profesionalus jūs galėsite sutaupyti ir daug savo brangaus laiko.
  • Tačiau jei jūs nuspręsite savo automobilį valyti patys, turite būti tikri, kad išvalysite ir labai sunkiai prieinamas bei iš pirmo žvilgsnio galbūt mažiau pastebimas vietas, tokias kaip atvertų durelių šoninė dalis, po automobilio kapotu matomos dalys ir kt.
  • Niekuomet nepalikite automobilyje besimėtančių daiktų, dėl kurių jūsų transporto priemonė potencialiam pirkėjui gali pasirodyti esanti nešvari ar netvarkinga.
  • Jei jūs iki šiol savo automobilyje rūkydavote (arba tai dažnai darė automobilyje su jumis važiavę keleiviai), turėtumėte išvalyti peleninę ir užtikrinti, kad automobilio viduje nesijaustų cigarečių dūmų kvapo. Galite būti tikri, kad už cigarečių kvapą nėra „geresnio“ būdo priversti potencialų pirkėją akimirksniu nuspręsti nepirkti automobilio. Todėl jei vis dėlto automobilis yra įsigėręs cigarečių kvapo, po atlikto salono valymo kartu jame pasitelkite ir įvairius kvapiklius, kuriuos paliktumėte automobilio salone bent vieną ar dvi savaites, tikėdamiesi, jog galiausiai minėtas nemalonus kvapas pranyks. Žinoma, tokių kvapiklių neturėtumėte palikti, kai automobilį aprodysite potencialiam pirkėjui.
  • Automobilį pardavinėti turėtumėte dar tuomet, kai jo techninio paso galiojimo laikas nėra pasibaigęs. Taip pat nereikėtų automobilio pardavinėti iki techninio paso galiojimo belikus vos keliems mėnesiams ar savaitėms. Priešingu atveju tai galėtų sukelti įtarimų potencialiam pirkėjui, kuris imtų manyti, jog jūsų parduodamas automobilis iš tikrųjų yra techniškai netvarkingas. Taigi, jei norite, kad automobilio pardavimas būtų sklandesnis, geriausia, jei savo transporto priemonę pardavinėtumėte po atliktos techninės apžiūros.
  • Skirkite laiko ir pripūskite automobilio padangas, kad jose būtų tinkamas slėgis. Nėra nieko blogiau kaip bandomojo važiavimo metu susidurti su netolygiu važiavimu ir bildančiais ratais vien todėl, jog iš anksto nebuvo pasirūpinta tinkamu automobilio padangų slėgiu.
  • Turėtumėte iš anksto paruošti ir visus reikalingus automobilio dokumentus bei techninio aptarnavimo išrašus, kurie parodytų, kad jūsų automobilis buvo reguliariai ir tinkamai prižiūrimas. Ir tai yra labai svarbi informacija, kuri gali nulemti galutinį potencialaus pirkėjo sprendimą.
  • Jei neturite pakankamai daug informacijos apie savo automobilio istoriją (pvz., todėl, kad jį eksploatavote tik du ar tris metus), galite patys pasinaudoti VIN patikra. Tokiu atveju jūs žinotumėte visą tikslią ir išsamią informaciją apie savo parduodamą automobilį – pradedant autoįvykiais, į kuriuos jūsų automobilis buvo patekęs per visą savo gyvavimo istoriją, ir baigiant automobilio paskirtimi, ridos pokyčiais bei gamykline komplektacija. Jei tokią informaciją suteiksite jūsų automobiliu besidominčiam vartotojui, suteiksite jam svarią priežastį jumis pasitikėti.
  • Su savimi turėkite automobilio registracijos dokumentus, kurių pagalba galėtumėte įrodyti, jog jūs esate automobilio pardavėjas. Be to, šiomis dienomis automobilių pirkėjai pakankamai dažnai iš anksto prašo jiems pateikti automobilio registracijos dokumentus, kadangi tokiu būdu jie įsitikina, kad automobilį iš tikrųjų parduoda jo tikrasis savininkas, o ne automobilių perpardavėjas, kuris iki tol neeksploatavo parduodamos transporto priemonės.

Geriausių automobilio nuotraukų padarymas

Kuomet jūsų automobilis bus tinkamai paruoštas (tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės), ateis metas jo fotografavimui. Nuotraukų reikės tam, kad galėtumėte suformuoti ir savo automobilio skelbimą, kurį publikuotumėte specializuotuose internetiniuose automobilių skelbimų portaluose.

  • Nereikėtų baimintis, jei jūs neturite profesionalaus fotoaparato, kadangi šiandien dauguma išmaniųjų telefonų turi juose įmontuotas labai aukštos kokybės kameras, kurių visiškai pakanka norint padaryti kokybiškas ir profesionaliai atrodančias nuotraukas.
  • Savo automobilį turėtumėte fotografuoti anksti ryte arba gerokai popiet, kadangi tokiu būdu galėtumėte išvengti didelių šešėlių, kurie priešingu atveju paslėptų įvairias detales. Taip pat niekuomet nereikėtų automobilio fotografuoti lyjant, kadangi kiekvienas automobilis atrodys blizgantis ir naujas, kuomet jis yra šlapias.
  • Būtinai nuvalykite kameros lęšį, tokiu būdu apsisaugant nuo neryškių nuotraukų. Be to, turėtumėte vengti naudoti ir blykstę.
  • Kuomet fotografuosite savo automobilį, būkite tikri, kad savo fotoaparatą (arba išmanųjį telefoną) laikote horizontalioje padėtyje.
  • Labai naudinga fotografuojant automobilį nuotraukas padaryti skirtingais rakursais ir jokiu būdu nepamiršti apie automobilio interjero fotografavimą. Kuo daugiau kokybiškų ir profesionalių nuotraukų iš skirtingų pusių ir kampų padarysite, tuo lengviau jums turėtų būti pritraukti potencialių pirkėjų dėmesį, paskatinant juos su jumis susisiekti. Taigi, padarykite ir į internetinį automobilių skelbimų portalą įkelkite tiek nuotraukų, kiek tik jūsų pasirinktas portalas jums leidžia (t.y. maksimalų jų skaičių). Trumpiau tariant, kuo daugiau nuotraukų, tuo didesnė tikimybė, kad automobiliu kas nors susidomės.
  • Kai turėsite paruoštas kokybiškas savo parduodamo automobilio nuotraukas, jas į pasirinktą automobilių skelbimų portalą turėtumėte kelti logiška tvarka ir jokiu būdu neapverstas aukštyn kojomis. Tuo tarpu, jei visame šiame procese jums iškyla daug ir įvairių papildomų klausimų bei jūs nesate tikri, kaip turėtų atrodyti kokybiškos nuotraukos, visuomet galite skirti daugiau laiko ir pasidairyti po internetinius automobilių skelbimų portalus, kuriuose nesunkiai atrasite labai patraukliai ir profesionaliai atrodančių skelbimų.

Automobilio skelbimo sudarymas

Jūs sulauksite kur kas didesnio susidomėjusių vartotojų dėmesio, jei jūs tinkamai ir profesionaliai sudarysite savo automobilio skelbimą. Jei jis bus aiškus, tikslus ir nestokos svarbios informacijos apie automobilį, kartu sutaupysite ir daugiau savo laiko, nes išvengsite daugybės susidomėjusių vartotojų klausimų.

  • Kuomet sudarinėsite savo automobilio skelbimą, turėtumėte būti labai atidūs ir tikslus, nurodydami automobilio pagaminimo metus, modelį, detales apie variklį, jo galią, vidutines kuro sąnaudas, komplektaciją ir kt. Be to, turėtumėte nurodyti ir automobilio ridą. Jei rida bus žema, o automobilio amžius didelis, tuomet tai turėtumėte pabrėžti ir išskirti kaip privalumą (tai galima padaryti automobilio aprašyme).
  • Automobilio skelbimo sudarymo metu stenkitės vengti įvairaus žargono ir kitų eiliniam vartotojui nesuprantamų terminų, kadangi priešingu atveju kai kuriems žmonėms gali tapti sudėtinga suprasti, ką jūs norite jiems pasakyti. Kai būsite sudarę automobilio aprašymą, būtinai jį ne vieną kartą perskaitykite, siekdami išvengti praleistų raidžių, pastebėti praleistus skyrybos ženklus ir kt.
  • Kurdami automobilio aprašymą stenkitės jį paversti kuo tikslesniu ir optimalesniu. Tai reiškia, kad niekuomet nevertėtų persistengti su žodžių skaičiumi. Didžioji dalis automobilių ieškančių vartotojų nėra linkę praleisti daug laiko skaitant parduodamų automobilių aprašymus.
  • Aprašinėdami savo parduodamą automobilį būtinai trumpai apžvelkite automobilio istoriją, pvz., „vienas savininkas“, „didžioji dalis km įveikti autostradoje“, „niekuomet nevažiuota bekelia“ ir kt.
  • Visuomet turėtumėte būti atviri kalbėdami apie įvairius egzistuojančius automobilio trūkumus. Jie taip pat turėtų būti labai gerai matomi ir jūsų padarytose nuotraukose. Kur kas geriau, kad potencialūs pirkėjai apie tokius trūkumus žinos iš anksto nei apie juos sužinos tik tuomet, kai atvyks fiziškai apžiūrėti jūsų parduodamo automobilio.

Automobilio kainos nustatymas

Pernelyg aukštos kainos nustatymas reikš, kad jūs veltui iššvaistėte daugybę savo laiko ir jėgų, kadangi greičiausiai nesulauksite pakankamo susidomėjusių pirkėjų skaičiaus. Tačiau lygiai taip pat – pernelyg žema kaina gali reikšmingai paploninti jūsų kišenes, o jūs to tikrai nenorite.

  • Žinoma, jei jūs iki šiol nesidomėjote transporto priemonių rinka ir taip pat nesidairėte informacijos apie tai, kiek galėtų kainuoti jūsų automobilis, tikėtina, kad manysite, jog jo kaina bus labai panaši į tą, už kurią jūs savo automobilį pirkote prieš keletą metų. Tačiau, deja, bet paprastai automobilių kainos bėgant metams krenta, o tai reiškia, kad ir jūsų transporto priemonė kainuos mažiau nei tuomet, kai jūs ją pirkote. Tam, kad suprastumėte, kokia situacija vyrauja šiuolaikinėje rinkoje, galite pasinaudoti automobilių skelbimų portalais ir atsižvelgiant į savo automobilio modelį bei kitas jo technines detales peržiūrėti šiandienines tokių automobilių kainas.
  • Nors visuomet galite norėti už savo automobilį gauti kaip įmanoma didesnę pinigų sumą, turite būti nusiteikę realistiškai. Net jei tarp peržiūrimų automobilių skelbimų jūs matote pakankamai aukštą jūsų automobilio modelio kainą, tai dar nereiškia, jog tiek pat jūs galėsite gauti ir už savo parduodamą automobilį. Automobilio kaina tiesiogiai priklauso ir nuo jo techninės būklės, todėl turėtumėte atsižvelgti į daug skirtingų veiksnių.
  • Taip pat atminkite, kad jei didžiojoje dalyje skelbimų kainos yra panašios, o viename ar kitame skelbime matote labai didelę ir jums patinkančią kainą, neturėtumėte akimirksniu imti tokia kaina vadovautis. Tai gali būti didelė klaida, kuri nulemtų labai ilgą automobilio pardavimo procesą. Taigi, įvertinkite visumą ir atsižvelkite į vidutines kainas. Tai jums padės lengviau nustatyti ir savo automobilio kainą.
  • Bandydami nustatyti jums priklausančio automobilio kainą kartu pagalvokite ir apie tai, kiek laiko jūs galite skirti automobilio pardavimui. Jei laiko turite daug ir neskubate parduoti automobilio, tuomet galite nustatyti ir aukštesnę kainą. Tačiau jei susiduriate su laiko trūkumu, aukštesnės kainos nustatymas gali pakišti jums koją.
  • Galiausiai nepamirškite, kad visuomet labai naudinga nustatant savo automobilio kainą ją bent šiek tiek pakelti. Tokiu būdu jūs suteiktumėte galimybę jūsų automobiliu besidomintiems vartotojams derėtis, tačiau ne daugiau nei jūsų norima gauti kaina.

Kai potencialus pirkėjas organizuoja susitikimą automobilio apžiūrai

Kai jūs būsite paruošę savo automobilio skelbimą ir paskelbę jį pasirinktuose internetiniuose skelbimų portaluose, ateis metas bendravimui su potencialiais klientais. Tam taip pat turėtumėte būti tinkamai pasiruošę.

  • Organizuoti susitikimą su potencialiu pirkėju jūs visuomet turėtumėte jums patogioje vietoje. Geriausia tai daryti ten, kur jūs jaučiatės saugiausiai ir kur aplink jus yra nemažai žmonių.
  • Dėl susitikimo automobilio apžiūrai tarkitės tik telefonu, t.y. gyvo pokalbio telefonu metu. Jei su jumis susisiekęs žmogus nori bendrauti tik el. paštu ar kitomis kompiuterinėmis arba mobiliosiomis programėlėmis, tokių vartotojų turėtumėte vengti.
  • Prieš leisdami jūsų automobiliu besidominčiam vartotojui atlikti bandomąjį važiavimą, būtinai paprašykite pateikti jums savo vairuotojo pažymėjimą, kurį nufotografuotumėte su savo išmaniuoju telefonu.
  • Kuomet bus atliekamas bandomasis važiavimas, su automobilį išbandančiu žmogumi važiuokite kartu.
  • Jeigu jūs turite bent šiokių tokių abejonių dėl jūsų automobiliu besidominčio žmogaus, jokiu būdu neskubėkite priimti sprendimo savo automobilį parduoti.
  • Susitarę dėl visų abiem pusėms palankių detalių sudarykite pirkimo-pardavimo sutartį, kurią tiksliai užpildytumėte dviem egzemplioriais, nepalikdami jokių neaiškumų. Geriausia apmokėjimą už savo parduodamą automobilį priimti grynaisiais pinigais.

Automobilio pardavimo procesas gali užimti nemažai laiko, todėl turėtumėte būti tam pasiruošę ir niekuomet nesistengti skubinti įvykių.

 

pixabay.com nuotr.

Komentarai
Kiti straipsniai