Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Odontologai pataria, kaip prižiūrėti dantis

Visi norime sveikų, spindinčių ir baltų dantų. Deja, dažnai susiduriame su įvairiomis problemomis-nuo dantų ėduonies, apnašų, nemalonių jautrių dantų jausmų iki sunkesnių dantenų ligų. Visų šių simptomų galima išvengti arba palengvinti tinkamai laikantis burnos higienos. Taigi ar tikrai žinome, kaip prižiūrėti dantis ir pasirinkti tinkamas burnos higienos priemones?

 

Pasta ir skalavimo skystis – kaip išsirinkti

 

Burnos higiena skirstoma į asmeninę ir profesionalią. Šiai procedūrai rekomenduojama apsilankyti specialisto kabinete du kartus per metus-ne tik todėl, kad specialistas idealiai pašalins visas susikaupusias apnašas ir akmenis ant dantų, bet ir pastebės supuvusius dantis. Kuo greičiau bus nustatyta problema, tuo lengviau, greičiau ir pigiau bus gydomas dantis. Bet mes turime rūpintis savo dantimis kiekvieną dieną, nes nepakanka jais rūpintis tik du kartus per metus. Patyrę specialistai privalo apžiūrėti jus, kad nustatytų dantų būklę ir jais tinkamai pasirūpintų, dėl to nepamirškite apsilankyti pas odontologą.

 

Jums reikia valyti dantis du kartus per dieną-po pusryčių ryte ir prieš miegą naktį. Po dantų pastos valymo naudokite dantų siūlą arba tarpdančių šepetėlį ir būtinai jį nuplaukite. Nes nesvarbu, kaip gerai valomės dantis, bakterijos vis tiek liks tarpdančiuose ant sunkiai pasiekiamų paviršių. Jie, taip pat dantų apnašos ir maisto likučiai padeda pašalinti skalavimo skystį, kuris gali atlikti prevencinį ir terapinį vaidmenį. Jei žmogus turi individualių dantų ar dantenų problemų, ekspertai pasirinks pastarąją-chirurginę intervenciją. Kasdieninei profilaktikai pakanka paprasto skalavimo, svarbiausia, kad skystyje, kuriuo skalausite savo burną turėtų būti fluoro.

 

Norėdami pasirinkti aukštos kokybės pastą, atkreipkite dėmesį į pastos fluoro kiekį. Pakankamas kiekis yra labai svarbus. Mitas, kad mūsų dantims nereikia tik fluoro, jis gali apsaugoti dantis nuo ėduonies. Be fluoro, į savo pastą dedame ir izomalto, kurio, tyrimų duomenimis, yra net 22%. Pagerinkite fluoro poveikį, todėl dantų apsauga yra efektyvesnė. Be to, beveik visose mūsų pastose yra CPC medžiagos su dezinfekavimo funkcija, ypač dabar. Koronaviruso pandemijos pradžioje atliktas tyrimas parodė, kad medžiaga padidino organizmo atsparumą virusui.

Pasta ir skalavimo skystis – kaip išsirinkti

Geriausia rinktis minkštą dantų šepetėlį ir jį keisti kas tris mėnesius arba susirgus viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Kodėl? Kad ir kaip gerai prausiamės, bakterijos kaupsis ant šerių, ypač todėl, kad dažniausiai dedame į šiltą ir drėgną vonią, kuri yra geriausia terpė bakterijoms daugintis. Kuo mažesnė šepetėlio galvutė, tuo didesnė tikimybė, kad šeriai pasieks sunkiai pasiekiamus paviršius. Įsitikinimas, kad jei šepetys turi didelę galvą ir ilgus šerius, jis gali geriau valyti, yra pasenęs.

 

Rekomenduojama valyti dantis apie 2-3 minutes. Dar viena klaida, kurią žmonės daro, yra dantų pastos tepalo tepimas ant visos šepetėlio galvutės. Tiesą sakant, pakanka žirnio dydžio kiekio. Taip pat nereikia per daug spausti dantų šepetėlio, nes tai pažeis dantų emalį. Jei šepetėlio šereliai greitai susidėvėjo, jie išsiskirstys, o tai reiškia, kad darote kažką ne taip. Svarbu išvalyti visus dantų paviršius iš visų galimų pusių. Tai galima padaryti sukamaisiais judesiais, valant kiekvieną dantį, arba šluostant, mes valome apatinius dantis iš apačios į viršų, o viršutinius – iš viršaus į apačią.

 

Mėgstantiems tokias technologines naujoves, kaip elektriniai dantų šepetėliai, burnos higienistai rekomenduoja juos surinkti pasikonsultavus su ekspertu, nes jie labai įvairūs: su skirtingomis šepetėlių galvutėmis, šereliais, skirtingais sukimosi, greičio ir valymo stiprumais. Todėl tai, kas tinka draugui ar kaimynui, gali netikti jums. Siekiant užtikrinti nepriekaištingą burnos higieną, dabar galima naudoti drėkintuvus-šie prietaisai gali praplauti tarpdančių erdvę papildoma vandens srove ir išvalyti visus tarpus, kad viduje neliktų bakterijų ar maisto likučių. Atminkite, kad drėkintuvas vietoj dantų valymo nenaudoja įprasto šepetėlio, bet jį užbaigia ir pataiso.

Komentarai
Kiti straipsniai