Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Ne­gerk, vai­ke­li, ne­gerk pir­mos…

Nors jau dau­giau nei pen­ke­tą me­tų al­ko­ho­lio var­to­ji­mas ša­ly­je ma­žė­ja, ta­čiau Lie­tu­va vis dar iš­lie­ka dau­giau­siai al­ko­ho­lį var­to­jan­čių ša­lių są­ra­šo pir­mo­se vie­to­se. Pa­sau­lio svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos (PSO) duo­me­ni­mis, dėl al­ko­ho­lio var­to­ji­mo su­ke­lia­mų pro­ble­mų kas­met pa­sau­ly­je mirš­ta 3 mi­li­jo­nai žmo­nių, ir skai­čiai kiek­vie­nais me­tais tik au­ga.
Apie tai, ko­kios grės­mės sly­pi anks­ti pra­dė­jus var­to­ti al­ko­ho­lį ir ko­kių prie­mo­nių im­tis su­si­dū­rus su šia pro­ble­ma, pa­sa­ko­ja gy­dy­to­ja psi­chiat­rė Vil­ma An­dre­jaus­kie­nė.

Ža­lo­ja or­ga­niz­mą
Ne pa­slap­tis, kad žmo­gaus or­ga­niz­mas au­ga, at­si­nau­ji­na ir for­muo­ja­si vi­są gy­ve­ni­mą, ir al­ko­ho­lis tam nau­dos ne­at­ne­ša. At­lik­ti ty­ri­mai ro­do, jog eg­zis­tuo­ja pen­kio­li­ka ge­nų, le­mian­čių or­ga­niz­mo re­ak­ci­ją į al­ko­ho­lį. Net ir vien­kar­ti­nis al­ko­ho­lio pa­dau­gi­ni­mas le­mia blo­gą sa­vi­jau­tą – sun­ku­mą skran­dy­je, su­tri­ku­sią ko­or­di­na­ci­ją, su­pras­tė­ju­sią re­gą ar at­min­tį. Vi­sa tai yra or­ga­niz­mo ap­sau­gi­nė re­ak­ci­ja, ku­ria sie­kia­ma su­ma­žin­ti no­rą var­to­ti al­ko­ho­lį.
Il­ga­lai­kis svai­ga­lų var­to­ji­mas tu­ri kiek rim­tes­nių pa­sek­mių – nyks­ta bal­to­ji sme­ge­nų me­džia­ga, su­trik­do­ma hor­mo­nų sis­te­mos veik­la, pra­ran­da­mi vi­ta­mi­nai bei mi­ne­ra­lai, tirps­ta šir­dies rau­me­nų ląs­te­lės, di­di­nan­čios mio­kar­do in­fark­to iš­si­vys­ty­mo ri­zi­ką, kau­pia­si rie­ba­lai, mat 1 gra­mas eti­lo al­ko­ho­lio tu­ri maž­daug 7 ki­lo­ka­lo­ri­jas.

Ap­svai­gi­mas tam­pa tiks­lu
Anot gy­dy­to­jos V. An­dre­jaus­kie­nės, anks­ty­vas var­to­ji­mas yra tar­si star­to sig­na­las pra­dė­ti veik­ti dė­me­sio, hi­pe­rak­ty­vu­mo, val­gy­mo, pro­ce­si­niams ir emo­ci­niams su­tri­ki­mams. Svai­ga­lų pa­veik­tas or­ga­niz­mas ne­ga­lės taip grei­tai su­sio­rien­tuo­ti sa­vi­pa­gal­bai ir ne­tru­kus pa­cien­to svei­ka­tos kor­te­lė­je nu­guls vi­sas li­gų rin­ki­nys.
Spe­cia­lis­tės tei­gi­mu, anks­ty­vo var­to­ji­mo grės­mė sly­pi be­si­ple­čian­čiuo­se nor­mų su­pra­ti­mo rė­muo­se. Jau­ni žmo­nės di­dži­ą­ją da­lį or­ga­niz­mo at­sa­ko į gau­na­mus nuo­dus įvar­di­ja kaip tin­ka­mą ir pri­im­ti­ną nor­mą, to­dėl di­des­nis ir ma­lo­nes­nis ap­svai­gi­mas tam­pa tiks­lu, ku­rį ban­do­ma įgy­ven­din­ti var­to­jant ke­le­tą psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų vie­nu me­tu, su­ke­lian­čių ne­men­kų iš­šū­kių or­ga­niz­mui.

Ra­gi­na ieš­ko­ti pa­gal­bos
Su­si­dū­rus su al­ko­ho­liz­mu ar jau­čiant ar­tė­jan­čią pro­ble­mą, gy­dy­to­ja V. An­dre­jaus­kie­nė ra­gi­na ne­dels­ti ir ne­bi­jo­ti kreip­tis pa­gal­bos. Pir­mo­ji ke­lio­nės sto­te­lė – šei­mos gy­dy­to­jas, bū­tent jis įver­tins esa­mą si­tu­a­ci­ją ir nu­kreips rei­kia­mu ke­liu. At­si­sa­ky­ti al­ko­ho­lio ir su­si­do­ro­ti su šia pro­ble­ma ga­li­ma ir sa­va­ran­kiš­kai, ta­čiau spe­cia­lis­tai pa­ta­ria ke­lio­nė­je iki sa­va­ran­kiš­ko spren­di­mo pa­ke­liau­ti kar­tu su jais, sie­kiant iš­veng­ti klai­din­gų su­sto­ji­mų bei tu­rint nuo­la­ti­nį pa­lai­ky­mą ir su­pra­ti­mą

Vi­suo­me­nėsą­mo­nin­gė­ja
Gy­dy­to­ja pa­žy­mi, kaip svar­bu po­ky­čių sie­kian­čiam žmo­gui su­vok­ti, kad efek­ty­vus re­zul­ta­tas ne­bus pa­sie­kia­mas grei­tai ir leng­vai. „As­muo lau­kia grei­to re­zul­ta­to, jo ne­su­lau­kęs greit nu­si­vi­lia, o ne­su­lau­kęs no­ri­mų po­ky­čių, grįž­ta prie var­to­ji­mo, su­kū­ręs ne­sėk­mės is­to­ri­ją ban­dant pa­bėg­ti nuo į nu­ga­rą al­suo­jan­čios pro­ble­mos“, – tei­gia spe­cia­lis­tė.
Anot psi­chiat­rės, kiek­vie­nais me­tais vi­suo­me­nė vis la­biau są­mo­nin­gė­ja, ne­bi­jo pri­pa­žin­ti sa­vo pro­ble­mų ir ko­vo­ti su jo­mis. Ji ypač džiau­gia­si pa­gal­bos be­si­krei­pian­čiais kan­čio­se už­stri­gu­siais 18–25 me­tų as­me­ni­mis: „In­ten­sy­vė­jant gy­ve­ni­mo tem­pui jau­ni žmo­nės ke­lia sau di­džiu­lius rei­ka­la­vi­mus, ne­nu­ma­ty­da­mi ri­zi­kų pa­ti­ria nuos­to­lius, nesu­si­tvar­ko su emo­ci­jų kie­kiu, kai­to­mis, dėl to at­si­ran­da ne­pa­si­ti­kė­ji­mas sa­vo jė­go­mis bei ga­li­my­bė­mis. Ta­čiau džiu­gu, kad di­dė­ja su­pra­ti­mas, jog al­ko­ho­lio ir ki­tų svai­ga­lų var­to­ji­mas at­ima dar dau­giau lai­ko, pa­ja­mų ir pro­ble­mų ne­iš­spren­džia.“
Re­mian­tis 2016 me­tų Lie­tu­vos sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­to ty­ri­mų duo­me­ni­mis, vie­nas 15 me­tų ir vy­res­nis Lie­tu­vos gy­ven­to­jas su­var­to­ja 12,3 lit­ro gry­no al­ko­ho­lio. Šio ir ki­tų at­lik­tų pa­na­šių ty­ri­mų re­zul­ta­tai tik dar kar­tą pa­grin­džia ša­ly­je esan­čios al­ko­ho­lio pro­ble­mos eg­zis­ta­vi­mą ir mas­tą. Lie­tu­vos Res­pub­li­kos svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja sten­gia­si ko­vo­ti su šia pro­ble­ma jau ne vie­nus me­tus, ta­čiau di­džiau­si po­ky­čiai pra­si­dė­jo prieš ke­le­tą me­tų.

Ima­ma­si griež­tų prie­mo­nių
Nuo 2018 me­tų sau­sio 1 die­nos įsi­ga­lio­jo įsta­ty­mai, ku­rie ap­ri­bo­jo ir su­trum­pi­no pre­ky­bos al­ko­ho­liu lai­ką, pa­nai­ki­no ir už­drau­dė al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų re­kla­mą, taip pat nau­ja­sis įsta­ty­mas nu­ro­dė, jog al­ko­ho­lį var­to­ti ir pirk­ti ga­li tik 20 me­tų su­lau­kę as­me­nys, o ne 18 me­tų, kaip bu­vo įpras­ta iki tol. Nuo pra­ėju­sių 2019 me­tų lap­kri­čio mė­ne­sio ša­ly­je už­draus­ta ga­min­ti ir pla­tin­ti mais­to pro­duk­tus, žais­lus bei ki­tas vai­kams ir pa­aug­liams skir­tas pre­kes, ku­rių di­zai­ne yra al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus imi­tuo­jan­čių de­ta­lių.
Nau­jau­sias nuo šių me­tų pra­džios įsi­ga­lio­jęs įsta­ty­mas pa­nai­ki­no pre­ky­bą al­ko­ho­liu ne­sta­cio­na­riuo­se sta­ti­niuo­se ir pre­ky­bą se­zo­no me­tu ku­ror­tų lau­ko ka­vi­nė­se bei po­il­sio ir tu­riz­mo zo­no­se. Ta­čiau drau­di­mas ne­ga­lio­ja vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įstai­goms, pre­kiau­ti al­ko­ho­liu lau­ke lei­džia­ma iki 40 m nuo pa­sta­to su pa­lik­ta ga­li­my­be sa­vi­val­dy­bėms šį at­stu­mą su­ma­žin­ti ar pa­nai­kin­ti pre­ky­bos tei­sę.

Tei­gia­mai ver­ti­na po­ky­čius
Nar­ko­ti­kų, ta­ba­ko ir al­ko­ho­lio kon­tro­lės de­par­ta­men­to už­sa­ky­mu 2020 me­tų va­sa­rio mė­ne­sį ty­ri­mų ben­dro­vės „Spin­ter ty­ri­mai“ at­lik­to ty­ri­mo re­zul­ta­tai ro­do, jog dau­giau nei pu­sė ša­lies gy­ven­to­jų tei­gia­mai ver­ti­na su al­ko­ho­liu su­si­ju­sius po­ky­čius vals­ty­bės vi­du­je. Ty­ri­mas bu­vo at­lik­tas 2018 me­tais ir šie­met bu­vo tik kar­to­ja­mas. Re­zul­ta­tas – vis dau­giau ša­lies gy­ven­to­jų yra pa­ten­kin­ti drau­di­mais.
Ko­ne svar­biau­sias ro­dik­lis at­sklei­dė, jog net 35 pro­cen­tams nuo­la­ti­nių 18–74 me­tų am­žiaus gy­ven­to­jų nau­ji įsta­ty­mai ir ap­ri­bo­ji­mai pa­ge­ri­no gy­ve­na­mą­ją ap­lin­ką. To ir yra sie­kia­ma – kad Lie­tu­vo­je gy­ven­ti bū­tų ge­ra, ma­lo­nu ir sau­gu!

S-715

Nuotraukose: Nuo anks­ty­vo am­žiaus pra­de­da­mas ir il­gus me­tus trun­kan­tis al­ko­ho­lio var­to­ji­mas le­mia rim­tas svei­ka­tos pro­ble­mas.
Nuo­trau­ka iš „San­tar­vės“ re­dak­ci­jos ar­chy­vo

Gy­dy­to­ja psi­chiat­rė Vil­ma An­dre­jaus­kie­nė pa­ste­bi, kad vi­suo­me­nė są­mo­nin­gė­ja – dėl pri­klau­so­my­bės ne­be­bi­jo­ma kreip­tis pa­gal­bos.
Nuo­trau­ka iš www.pkc.lt

Komentarai
Kiti straipsniai