Šeštadienis, 2024 m. gegužės 18 d.

„Kalėjime irgi turi sėdėti kas nors, nes kažkas neturės darbo“

So­cia­li­nių pa­slau­gų cen­trą „šok­di­na“ ke­li pro­ble­miš­ki jau­nuo­liai

Da­bar tė­vams ir gi­mi­nėms ne­rei­ka­lin­gi vai­kai at­si­du­ria ne­be vai­kų na­muo­se (to­kios įstai­gos ne­bė­ra), o Plun­gės so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro ži­nio­je. Šiuo me­tu cen­tras tu­ri ke­tu­ris „pa­ge­rin­tus“ 15–17 m. jau­nuo­lius, su ku­riais įstai­ga nebesu­si­tvar­ko. Net po­li­ci­ja pra­dė­jo prie­kaiš­tau­ti, kad per daž­nai ten kvie­čia­ma. To­dėl ba­lan­džio 15 die­ną Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės ap­sau­gos ko­mi­te­tui nuo­to­li­niu bū­du te­ko spręs­ti pro­ble­mą, kaip pa­dė­ti cen­trui su­si­tvar­ky­ti su pro­ble­miš­kais pa­aug­liais.

Dar ko­vo mė­ne­sį Sa­vi­val­dy­bė bu­vo ga­vu­si cen­tro raš­tą „Dėl rei­ka­lin­gos pa­gal­bos, spren­džiant sis­te­mi­nes pro­ble­mas“, ku­rį pa­si­ra­šė lai­ki­no­ji di­rek­to­rė Au­re­li­ja Grikš­tie­nė. Po­sė­džio me­tu cen­tro va­do­vė ko­mi­te­to na­riams pa­ti iš­dės­tė ne­pa­vy­dė­ti­ną si­tu­a­ci­ją.
Plun­gės so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tras glo­bos pa­slau­gas vai­kams tei­kia Ben­druo­me­ni­niuo­se vai­kų glo­bos na­muo­se Vė­jo g. 12 (bu­te) bei Vai­kų glo­bos gru­pė­je (ins­ti­tu­ci­jo­je, ku­ri yra bu­vu­sių vai­kų globos na­mų pa­sta­te) V. Ma­čer­nio g. 31.
Pa­sak A. Grikš­tie­nės, da­bar mi­nė­to­se dvie­jo­se vie­to­se iš vi­so gy­ve­na 15 auk­lė­ti­nių. Pro­ble­mų ke­lia 15–17 m. jau­nuo­liai: 4-iems iš jų diag­no­zuo­ti el­ge­sio ir emo­ci­jų su­tri­ki­mai, jie jau pri­klau­so­mi nuo al­ko­ho­lio ir psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų var­to­ji­mo, nuo­lat bė­ga iš įstai­gos, ne­grįž­ta lai­ku, da­ro nu­si­kals­ta­mas vei­kas. Cen­tras, kaip įsta­ty­mi­nis vai­kų at­sto­vas, ne­be­pa­jė­gus iš­spręs­ti pro­ble­mos.
Vai­kų glo­bos gru­pė­je (ins­ti­tu­ci­jo­je) gy­ve­na 9 vai­kai nuo 4 iki 18 m. (6 iš jų – ber­niu­kai). Trys iš jau­nuo­lių – la­bai pro­ble­miš­ki: 16-me­tis teis­mo spren­di­mu yra iš­siųs­tas į so­cia­li­za­ci­jos cen­trą Vil­niaus ra­jo­ne, bet per atos­to­gas grįž­ta į Plun­gę. 17-me­tis tu­ri pro­to ne­ga­lią, da­ro nu­si­kal­ti­mus, jis taip pat mo­ko­si ki­ta­me mies­te, bet grįž­ta. Ant­ras 17-me­tis mo­ko­si vie­no­je Plun­gės mo­kyk­lo­je, nuo­lat gy­ve­na vai­kų glo­bos gru­pė­je. Ben­druo­me­ni­niuo­se vai­kų glo­bos na­muo­se gy­ve­na 6 ne­pil­na­me­čiai, pro­ble­mų ke­lia nu­si­kals­ti lin­kęs 15-me­tis, ku­ris mo­ko­si Al­sė­džiuo­se.
Dau­giau­sia bė­dų cen­trui dėl mi­nė­tos ket­ve­riu­kės ky­la sa­vait­ga­liais, atos­to­gų me­tu ir da­bar – per ka­ran­ti­ną. Šie jau­nuo­liai bu­ria­si į gau­ją, da­ro nu­si­kal­ti­mus, bė­ga iš įstai­gos, grįž­ta ap­svai­gę ir ke­lia grės­mę ki­tiems. O nak­tį dir­ba tik vie­na so­cia­li­nės dar­buo­to­jos pa­dė­jė­ja, ji nebesu­si­tvar­ko.
Daž­nai kvie­čia­ma po­li­ci­ja: per du mė­ne­sius – apie 30 kar­tų. Pa­rei­gū­nai dėl to jau pyks­ta, esą truk­do­mas jų tie­sio­gi­nis dar­bas! Cen­trui pa­siū­ly­ta pa­si­sam­dy­ti ap­sau­gos dar­buo­to­ją, ta­čiau pa­ti įstai­ga to da­ry­ti ne­ga­li – jiems tie­siog ne­pri­klau­so to­kia pa­rei­gy­bė.
Ieš­ko­da­mas iš­ei­ties, cen­tras pa­pra­šė Sa­vi­val­dy­bės įsteig­ti po­rą pa­pil­do­mų pa­dė­jė­jų eta­tų, taip pat reik­tų psi­cho­lo­go, po da­lį eta­to – vai­kų psi­chiat­ro, už­im­tu­mo spe­cia­lis­tų spor­tui ir mu­zi­kai. Va­sa­ro­mis rei­kė­tų pi­ni­gų sto­vyk­loms – jau­ni­mas ne­tu­ri veik­los, rei­kė­tų ir dar­buo­to­jus siųs­ti į mo­ky­mus…
Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Man­tas Čes­naus­kas su­ti­ko, jog si­tu­a­ci­ja – ne­ei­li­nė. „Net vai­kų tei­sių ap­sau­gos sky­rius pa­rei­ka­la­vo su­da­ry­ti veiks­mų pla­ną. Va­žia­vo­me į Ma­žei­kis pa­si­žiū­rė­ti, kaip kai­my­nai tvar­ko­si, bet pas juos to­kių su­dė­tin­gų at­ve­jų nė­ra. Aš tik­rai ne­įsi­vaiz­duo­ju, kaip iš­spręs­ti šią pro­ble­mą. Da­bar, kai ka­ran­ti­nas, tie vai­kai nie­kur ne­iš­va­žiuo­ja. Gal vis­gi rei­kia ap­sau­gos? Bet be po­li­ci­jos mes vis tiek ne­iš­si­ver­si­me“, – min­ti­mis da­li­jo­si M. Čes­naus­kas.
A. Grikš­tie­nė pa­kar­to­jo, kad rei­kia vai­kų psi­chiat­ro, nes da­bar ten­ka vež­ti glo­bo­ti­nius į ki­tus mies­tus, lauk­ti ei­lė­se. Tie jau­nuo­liai ne­tu­ri jo­kios mo­ty­va­ci­jos nei dirb­ti, nei spor­tuo­ti, nei už­si­im­ti me­ni­ne veik­la. Net gi­mi­nai­čiai jų ne­be­pri­ima…
„Na, ka­lė­ji­me ir­gi tu­ri sė­dė­ti kas nors, nes kažkas ne­­tu­rės dar­bo. Nu­li­nę to­le­ran­ci­ją to­kiems!“ – pir­mi­nin­kau­jan­tis Gin­ta­ras Ba­gu­žis bu­vo ka­te­go­riš­kas, sa­kė, kad rei­kia iš­kart kvies­ti po­li­ci­ją, pa­rei­gū­nai tu­ri dirb­ti sa­vo dar­bą – čia jų kon­tin­gen­tas!
A. Grikš­tie­nė pri­dū­rė, jog iš­ve­žus ap­svai­gu­sį jau­nuo­lį į li­go­ni­nę, tu­ri va­žiuo­ti ir bu­din­ti dar­buo­to­ja. Ta­da ki­ti vai­kai lie­ka vi­sai be prie­žiū­ros. Be to, kaip at­sa­kin­gai įstai­gai, jiems ten­ka ir bau­das už tuos pa­aug­lius ­mo­kė­ti…
„O gal kaip toj dai­noj – „Ge­ru­mu, ge­ru­mu…“, – siū­lė gy­dy­to­jas Rai­mon­das Do­vil­tis. Gy­dy­to­ja Ire­na Tau­čie­nė bu­vo lin­ku­si ma­ny­ti, kad pa­grin­di­nis dar­bas to­kiais at­ve­jais esą tu­rė­tų bū­ti po­li­ci­jos.
Dar kiek pa­dis­ku­ta­vęs, ko­mi­te­tas taip nie­ko ir ne­nu­spren­dė, eta­tams ne­pri­ta­rė. Pa­svars­tė, jog rei­kia ati­dė­ti klau­si­mą ko­kiam mė­ne­siui.

Li­na MOTUŽIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai