Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Ge­ra ži­nia Plun­gės mo­te­rims: ža­da vi­soms ne­mo­ka­mą echos­ko­pi­ją

Nors ša­lies mas­tu yra vyk­do­ma ne­mo­ka­ma at­ran­ki­nė ma­mog­ra­fi­nė pa­tik­ra mo­te­rims dėl krū­ties vė­žio, ši mir­ti­na li­ga vis dar ke­lia di­de­lį su­si­rū­pi­ni­mą – kas­met diag­no­zuo­ja­ma ge­ro­kai dau­giau nei tūks­tan­tis nau­jų at­ve­jų ir nuo šios for­mos vė­žio mirš­ta šim­tai Lie­tu­vos mo­te­rų. Ka­dan­gi ne­mo­ka­ma pro­gra­ma skir­ta tik tam tik­ro am­žiaus pa­cien­tėms (50–69 m.), o su­sirg­ti ga­li ir jau­nes­nės ar vy­res­nės, Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė nu­ta­rė ženg­ti svar­bų žings­nį: ap­mo­kės echos­ko­pi­jos ty­ri­mus vi­soms mies­to ir ra­jo­no gy­ven­to­joms, ku­rios pa­gal am­žių ne­pa­ten­ka į at­ran­ki­nę pro­gra­mą.

Ko­kia si­tu­a­ci­ja su at­ran­ki­nės ma­mog­ra­fi­nės pa­tik­ros pro­gra­mos vyk­dy­mu Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je – apie tai kal­bė­ta va­sa­rio 4 die­ną vy­ku­sia­me Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės ap­sau­gos ko­mi­te­to po­sė­dy­je. Pra­ne­ši­mą pri­sta­tė Sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­ja Ores­ta Ge­ruls­kie­nė.
Mi­nė­ta krū­ties vė­žio pre­ven­ci­nė pro­gra­ma Lie­tu­vo­je pra­dė­ta vyk­dy­ti 2005 me­tais. Kar­tą per dve­jus me­tus 50–69 me­tų mo­te­rys tu­ri ga­li­my­bę pa­si­da­ry­ti ne­mo­ka­mą ma­mog­ra­fi­nę pa­tik­rą. Pa­slau­ga ap­mo­ka­ma iš Pri­va­lo­mo­jo svei­ka­tos drau­di­mo fon­do (PSDF) biu­dže­to lė­šų. Pa­grin­di­nis tiks­las – diag­no­zuo­ti krū­ties pik­ty­bi­nį na­vi­ką anks­ty­vo­je sta­di­jo­je.
De­ja, Plun­gės me­di­ci­nos įstai­gos ma­mog­ra­fo (spe­cia­laus rent­ge­no apa­ra­to krū­tims tir­ti) ne­tu­ri. Prie­tai­sas ne­pi­gus – pa­vyz­džiui, Ute­nos li­go­ni­nė prieš po­rą me­tų už to­kį nau­ją apa­ra­tą pa­klo­jo be­veik 200 tūkst. eu­rų. O Plun­gės mo­te­rims, no­rin­čioms iš­si­tir­ti ma­mog­ra­fu, ten­ka va­žiuo­ti į Tel­šius, Klai­pė­dą ar Nau­ją­ją Ak­me­nę. To­dėl ne­ma­ža da­lis nie­kur ne­va­žiuo­ja ir ne­pa­si­tik­ri­na.
O. Ge­ruls­kie­nės tei­gi­mu, Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė, pa­gal Šiau­lių te­ri­to­ri­nės li­go­nių ka­sos duo­me­nis, ne­sie­kia net vi­dur­kio – pa­gal šią pro­gra­mą pa­si­tik­ri­na la­bai ma­žai mo­te­rų. Štai 2018 me­tais ma­mog­ra­fi­nei pa­tik­rai bu­vo nu­kreip­tos tik 38 proc. „Pul­so“ (yra 1,3 tūkst.), 32 proc. „Ine­sos“ (yra 1,6 tūkst.) ir 28 proc. Plun­gės svei­ka­tos cen­tro (yra 2,4 tūkst.) tin­ka­mo am­žiaus (50–69 m.) pa­cien­čių. Rie­ta­viš­kių tik­ri­no­si dar ma­žiau – tik 18 proc.
Vė­ži­nių su­sir­gi­mų, de­ja, ne­iš­ven­gė ir plun­giš­kės: Hi­gie­nos ins­ti­tu­to duo­me­ni­mis, 2018 me­tais Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je už­re­gist­ruo­ti 134 krū­ties vė­žio at­ve­jai, mi­nė­tą diag­no­zę iš­gir­do ir 26 rie­ta­viš­kės. Vi­so­je Lie­tu­vo­je krū­ties vė­žys diag­no­zuo­tas 13,5 tūkst. mo­te­rų.
Nuo šios li­gos 2018 m. mi­rė 5 Plun­gės ir 2 Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės gy­ven­to­jos, o vi­so­je ša­ly­je – 526 mo­te­rys. Kas­met diag­no­zuo­ja­ma 1300 nau­jų at­ve­jų.
Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­ja sa­kė, jog ne­ra­mu dėl dvie­jų da­ly­kų: ir dėl to, kad taip ma­žai mū­sų mo­te­rų pa­si­tik­ri­na pa­gal mi­nė­tą ne­mo­ka­mą pro­gra­mą, ir dėl to, kad di­de­lė da­lis „ne­įtel­pa“ į pro­gra­mą dėl am­žiaus. Bet juk ga­li įsi­mes­ti na­vi­kas ir ne­su­lau­ku­siai 50-ies…
Sta­tis­ti­kos duo­me­ni­mis, lai­ku pa­ste­bė­jus li­gą, jai ga­li­ma už­kirs­ti ke­lią, nes dau­giau kaip 95 proc. mo­te­rų, ser­gan­čių I sta­di­jos krū­ties vė­žiu, vi­siš­kai iš­gy­do­mos. To­dėl, kad ne­bū­tų per vė­lu, pas mus nu­tar­ta im­tis prie­mo­nių: iš Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to ke­ti­na­ma skir­ti 9 tūkst. eu­rų ir pa­da­lin­ti toms gy­dy­mo įstai­goms (li­go­ni­nei ar po­li­kli­ni­koms), ku­rios ga­lės at­lik­ti echos­ko­pi­ją – krū­tų ty­ri­mą ul­tra­gar­so spin­du­liais. Ma­mog­ra­fo, kaip mi­nė­ta, Plun­gė­je nė­ra, ta­čiau ul­tra­gar­si­nis ty­ri­mas echos­ko­pu taip pat efek­ty­vus. Pa­ste­bė­jus pa­ki­ti­mą, pa­cien­tė iš­kart bus siun­čia­ma ma­mog­ra­fo ty­ri­mui.
Iš pra­džių svars­ty­ta, ko­kio am­žiaus mo­te­rys ga­lė­tų pa­si­nau­do­ti šia ne­mo­ka­ma pa­slau­ga. Siū­ly­ta nuo 30 ar 35 me­tų, bet pas­kui su­tar­ta leis­ti tik­rin­tis vi­soms, ne­pa­ten­kan­čioms į ne­mo­ka­mą pro­gra­mą, t. y. ir iki 50-ies, ir vy­res­nėms kaip 70-ies. Vie­nos mo­ters pa­tik­ri­ni­mas echos­ko­pu kai­nuos 15–16 eu­rų.

Li­na MOTUŽIENĖ

 

Asociatyvi bioklinika.lt nuotr.

Komentarai
Kiti straipsniai