Antradienis, 2024 m. balandžio 16 d.

Gy­ven­to­jai su­ne­ri­mo: pa­smir­do du­jo­mis

Sau­sio 7-osios va­ka­rą Ben­dra­sis pa­gal­bos cen­tras ir Sa­vi­val­dy­bės ci­vi­li­nės sau­gos spe­cia­lis­tas su­si­lau­kė daug skam­bu­čių iš Plun­gės mies­to gy­ven­to­jų. Žmo­nės su­ne­ri­mo dėl stip­raus du­jų kva­po, sklin­dan­čio Da­riaus ir Gi­rė­no gat­vė­je, ne­to­li Bab­run­go upės kriok­lio.

Ant­ra­die­nio va­ka­rą Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Min­dau­gas Kau­nas sa­vo „Fa­ce­bo­ok“ pa­sky­ro­je iš­pla­ti­no pra­ne­ši­mą, jog plun­giš­kiai pra­dė­jo ak­ty­viai skam­bin­ti ben­druo­ju pa­gal­bos cen­tro nu­me­riu, ne­ra­mūs skam­bu­čiai pa­sie­kė ir ci­vi­li­nės sau­gos spe­cia­lis­tą, ir prieš­gais­ri­nę gel­bė­ji­mo tar­ny­bą. Pra­neš­ta, jog prie bu­vu­sios pie­ni­nės te­ri­to­ri­jos, kur šiuo me­tu re­konst­ruo­ja­mas pa­sta­tas (bu­vu­si „Že­mai­čio“ re­dak­ci­ja), jau­čia­mas du­jų kva­pas.
„Pa­gal ma­no tu­ri­mą in­for­ma­ci­ją, re­konst­ruo­jant mi­nė­tą pa­sta­tą, bu­vo ras­tos dar so­viet­me­čiu nau­do­tos ir pa­lik­tos po­že­mi­nės du­jų tal­pyk­los (4 vnt.). Vie­no­je jų bu­vo ne­di­de­lis kie­kis du­jų. Va­kar tos tal­pyk­los iš­kas­tos ir iš­vež­tos, šian­dien bu­vo at­lie­ka­mi že­mės dar­bai ir, pa­gal gau­tą in­for­ma­ci­ją, iš jau su­trū­ni­ju­sių tal­pyk­lų me­džia­gos bu­vo iš­te­kė­ju­sios į grun­tą. Ryt iš ry­to sa­vi­val­dy­bės eko­lo­gė bei ci­vi­li­nės sau­gos spe­cia­lis­tas dar kar­tą ap­si­lan­kys sta­ty­bos vie­to­je ir įver­tins si­tu­a­ci­ją“, – sau­sio 7-osios va­ka­re ra­šė M. Kau­nas.
Sau­sio 8 die­ną Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja apie šį įvy­kį pa­tei­kė dau­giau in­for­ma­ci­jos pra­ne­ši­me „Už­terš­tas grun­tas ve­ža­mas uti­li­zuo­ti“.
„Šią sa­vai­tę šiau­ri­nė­je mies­to da­ly­je gy­ve­nan­tys plun­giš­kiai, ei­da­mi Da­riaus ir Gi­rė­no ar ap­lin­ki­nė­mis gat­vė­mis, lan­ky­da­mie­si prie kriok­lio ar par­ke, at­krei­pė dė­me­sį į ore tvy­ran­tį ne­ma­lo­nų du­jų kva­pą. Tiek Ben­dra­sis pa­gal­bos cen­tras, tiek Sa­vi­val­dy­bės eko­lo­gė bei ci­vi­li­nės sau­gos spe­cia­lis­tas su­lau­kė daug gy­ven­to­jų skam­bu­čių. Žmo­nės reiš­kė su­si­rū­pi­ni­mą dėl stip­raus kva­po“, – sa­ko­ma Sa­vi­val­dy­bės pra­ne­ši­me.
Nu­ro­do­ma, jog sau­sio 7–8 die­no­mis re­konst­ruo­ja­mo pa­sta­to skly­pą ap­žiū­rė­jo Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos vyr. spe­cia­lis­tas ci­vi­li­nei sau­gai Vid­man­tas Mon­čys, eko­lo­gė Ro­ber­ta Ja­ku­mie­nė, vie­šo­sios tvar­kos pa­rei­gū­nas An­ta­nas Ged­ri­mas, taip pat Vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro, Prieš­gais­ri­nės ap­sau­gos ir gel­bė­ji­mo, ap­lin­kos ap­sau­gos spe­cia­lis­tai.
Skly­po sa­vi­nin­kas pa­aiš­ki­no, kad re­konst­ruo­jant pa­sta­tą, skly­po te­ri­to­ri­jo­je ra­do so­viet­me­čiu nau­do­tas ke­tu­rias po­že­mi­nes du­jų tal­pyk­las, vie­no­je esą bu­vo li­kęs ne­nu­sta­ty­tas kie­kis du­jų. Tal­pyk­los bu­vo iš­kas­tos ir iš­vež­tos. At­lie­kant že­mės dar­bus ir pa­ju­di­nus grun­tą, į ku­rį iš su­trū­ni­ju­sių tal­pyk­lų bu­vo iš­te­kė­ju­sios jo­se bu­vu­sios me­džia­gos, pa­skli­do ne­ma­lo­nus kva­pas. Nors du­jos yra be­kva­pės, į jas pa­pras­tai įmai­šo­ma ait­rų kva­pą sklei­džian­čių me­džia­gų, ku­rios sig­na­li­zuo­ja apie ga­li­mą du­jų nuo­tė­kį.
Kar­tu su Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spe­cia­lis­tais įvy­kio vie­to­je lan­kę­si Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Šiau­lių val­dy­bos Tel­šių ap­lin­kos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos vyr. spe­cia­lis­tai Ne­ri­jus Ab­lin­gis ir Ta­das An­druš­ka įver­ti­no ap­lin­ky­bes ir in­for­ma­vo, kad dėl šio įvy­kio grės­mės žmo­nių svei­ka­tai ir ap­lin­kai nė­ra.
Re­konst­ruo­ja­mo skly­po sa­vi­nin­kas įpa­rei­go­tas iš­vež­ti uti­li­zuo­ti už­terš­tą grun­tą į pa­vo­jin­gų­jų ir ne­pa­vo­jin­gų­jų at­lie­kų tvar­ky­mu už­si­i­man­čią UAB „Tok­si­ka“. Tre­čia­die­nio ry­tą bu­vo pra­dė­ti už­terš­to grun­to kro­vos ir trans­por­ta­vi­mo dar­bai.

Pa­reng­ta pa­gal Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos inf.

Nuotraukoje: Rekonstruojamo pastato sklype apsilankę specialistai nustatė, jog dėl šio įvykio grėsmės žmonių sveikatai ir aplinkai nėra.

Komentarai
Kiti straipsniai