Antradienis, 2024 m. balandžio 16 d.

Plun­giš­kio pla­ti­na­mi nar­ko­ti­kai pra­žu­dė ne vie­ną, o du jau­nuo­lius

Sau­sio 6 die­ną Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas at­ver­tė plun­giš­kio Val­do Čiu­že­lio (gim. 1991 m.) bau­džia­mą­ją by­lą dėl ne­tei­sė­to dis­po­na­vi­mo nar­ko­ti­kais (BK 260 str. 1, 2 da­lys), dėl nar­ko­ti­kų pla­ti­ni­mo ne­pil­na­me­čiams (BK 261 str.), dėl sun­kaus svei­ka­tos su­trik­dy­mo dėl ne­at­sar­gu­mo (BK 137 str. 1 d.) ir dėl ne­at­sar­gaus gy­vy­bės at­ėmi­mo (BK 132 str. 1 d.). Dėl mi­nė­to as­mens nu­si­kals­ta­mų vei­kų 2018-ųjų me­tų ru­duo bu­vo tra­giš­kas ne vie­nai plun­giš­kių šei­mai: ke­li jau­nuo­liai, pa­var­to­ję jo pla­ti­na­mų nar­ko­ti­kų, bu­vo nu­grimz­dę į ko­mą, bet at­si­ga­vo, o dvie­jų jau­nuo­lių – J. M. (gim. 2002 m.) ir K. Z. (gim. 1992 m.) – ar­ti­mie­ji ne­te­ko.

Jau­ni­mo links­my­bės pir­te­lė­je bai­gė­si 16-me­čio mir­ti­mi

Apie tai, kad Plun­gė­je pla­ti­na­mas kaž­koks bai­sus nar­ko­ti­kų mi­ši­nys, 2018-ųjų ru­de­nį pa­si­girs­da­vo daž­no­kai, mat į li­go­ni­nę vis pa­kliū­da­vo sun­kiai ap­svai­gę jau­nuo­liai. Ga­liau­siai lap­kri­čio 10-ąją vi­są Lie­tu­vą su­krė­tė di­džiu­lė tra­ge­di­ja: po links­my­bių su drau­gų kom­pa­ni­ja Be­re­nių kai­mo pir­ty­je 16-me­tis plun­giš­kis J. M. at­si­dū­rė re­a­ni­ma­ci­jo­je ir ne­tru­kus mi­rė. Pa­aiš­kė­jo, jog jis var­to­jo nar­ko­ti­kų – me­tam­fe­ta­mi­no ir me­ta­do­no mi­ši­nio, ku­ris ir bu­vo pra­žū­tin­gas. Įta­ri­mai dėl nar­ko­ti­kų pla­ti­ni­mo kri­to ant V. Čiu­že­lio: ap­klau­sus va­ka­rė­lio da­ly­vius, pa­rei­gū­nus pa­ro­dy­mai nu­ve­dė bū­tent pas jį. Iš­ty­rus įta­ria­mo­jo kom­piu­te­rį bei te­le­fo­ną, ras­ta ir su­si­ra­ši­nė­ji­mo de­ta­lių.

Pa­aiš­kė­jo, jog bu­vo dar vie­na mir­tis ir ke­lios ko­mos

Tų pa­čių 2018-ųjų spa­lį Plun­gė­je mi­rė 27 me­tų K. Z., ku­ris bu­vo V. Čiu­že­lio drau­gas. Plun­gės po­li­ci­jai keis­to­ka jau­no vy­ro mir­tis iš pra­džių įta­ri­mų ne­su­kė­lė. Ma­ny­ta, kad K. Z. mir­tis drau­go bu­te iš­ti­ko dėl šir­dies ne­pa­kan­ka­mu­mo, bet vė­liau, pa­kar­to­ti­nai pa­tik­ri­nus jo krau­jo ir šla­pi­mo mė­gi­nius, nu­sta­ty­ta, kad jis, kaip ir mi­ręs 16-me­tis, var­to­jo to­kias pat psi­chot­ro­pi­nes me­džia­gas, ku­rių tu­rė­jo V. Čiu­že­lis. Plun­gės me­di­kai be­veik tuo pat me­tu ko­vo­jo dėl dar ke­lių me­ta­do­no ir me­tam­fe­ta­mi­no mi­ši­niu ap­si­nuo­di­ju­sių pa­aug­lių gy­vy­bių. Jau­nuo­liai tik per plau­ką iš­si­gel­bė­jo nuo mir­ties.
By­lo­je yra pa­teik­ti pra­šy­mai pri­teis­ti dvie­jų vai­ki­nų gy­dy­mo iš­lai­das – apie 1200 eu­rų.

Kal­ti­na­ma­sis ti­ki­no, jog nar­ko­ti­kų tu­rė­jo tik sau

Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas V. Čiu­že­lio by­los ėmė­si sau­sio 6-ąją. Iš Plun­gės ki­lęs vy­ras sa­kė gy­ve­nan­tis ir dir­ban­tis stog­den­giu Vil­niu­je, pra­ei­ty­je bu­vo teis­tas. Pro­ku­ro­ras jam pa­tei­kė kal­ti­ni­mus, su­si­ju­sius su nar­ko­ti­kų pla­ti­ni­mu, dvie­jų Plun­gės gy­ven­to­jų žū­ti­mi ir tri­jų pa­aug­lių svei­ka­tos su­trik­dy­mu. Nu­sta­ty­ta, kad vi­si jie svai­gi­no­si tos pa­čios rū­šies kvai­ša­lais, ku­rių, kaip įta­ria­ma, pa­rū­pi­no V. Čiu­že­lis. Ta­čiau kal­ti­na­ma­sis ti­ki­no, jog nar­ko­ti­kų įsi­gy­da­vo tik dėl sa­vęs – sa­kė nie­ko ne­pla­ti­nęs ir pi­ni­gų už juos ne­pra­šęs.

Drau­gą pats ra­do ne­gy­vą

Teis­me V. Čiu­že­lis pa­sa­ko­jo, jog vie­ną 2018 me­tų spa­lio die­ną pas jį už­su­ko mo­kyk­los lai­kų drau­gas K. Z. Ti­ki­no, jog jie­du kar­tu esą gė­rė al­ko­ho­lį, o jo bi­čiu­lis pas­kui pats pa­si­ė­mė jo nar­ko­ti­nes me­džia­gas ir su­var­to­jo. Sa­kė, jog per no­sį trau­kia­mų kvai­ša­lų bu­vo par­si­ve­žęs iš Kau­no tik dėl sa­vęs. Pa­ry­čiais abu nu­ė­jo mie­go­ti, o kai pra­bu­do – drau­gas ne­be­si­kė­lė, bu­vo jau su­stin­gęs. Iš­kvies­ti me­di­kai nie­kuo ne­be­ga­lė­jo pa­dė­ti. Apie tai, nuo ko mi­rė jo bi­čiu­lis, V. Čiu­že­lis tei­gė su­ži­no­jęs tik pa­reiš­kus kal­ti­ni­mus.

Nar­ko­ti­kų mi­ši­nį va­di­no „gai­džiu“

Eks­per­tai mi­ru­sio vy­ro krau­jy­je al­ko­ho­lio ne­ap­ti­ko – vai­ki­nas, kaip mi­nė­ta, mi­rė nuo nar­ko­ti­nių me­džia­gų mi­ši­nio. Nuo to­kių pat kvai­ša­lų pas­kui ap­si­nuo­di­jo dar trys jau­nuo­liai. Pro­ku­ro­ro Rus­la­no Ušins­ko tei­gi­mu, ty­ri­mo me­tu to­kio nar­ko­ti­kų mi­ši­nio ne­pa­vy­ko ap­tik­ti dau­giau nie­kur – vi­si ga­lai ve­dė pas V. Čiu­že­lį, ku­ris ir bu­vo įvar­dy­tas nar­ko­ti­kų pla­tin­to­ju.
Žmo­gaus psi­chi­ką vei­kian­tį me­ta­do­no ir me­tam­fe­ta­mi­no mi­ši­nį nar­ko­ma­nai va­di­na „gai­džiu“. Toks kvai­ša­lų kok­tei­lis su­tei­kia ener­gi­jos, bet jo ne­ga­li­ma už­si­ger­ti al­ko­ho­liu. V. Čiu­že­lis teis­me nei­gė, kad bū­tų kam nors par­da­vęs „gai­džio“, ta­čiau iš da­lies pri­si­pa­ži­no kal­tu dėl psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų įgi­ji­mo ir lai­ky­mo.

Į pir­te­lę nar­ko­ti­kų at­si­ve­žė sau, bet da­vė ki­tam

V. Čiu­že­lis ti­ki­no J. M. pa­ži­no­jęs per ki­tus pa­žįs­ta­mus, su ben­drais drau­gais kar­tu vi­si su­si­ti­ko Be­re­nių kai­mo pir­ty­je, kur links­mi­no­si apie 20 jau­nuo­lių – vai­ki­nų ir mer­gi­nų. Pa­tvir­ti­no, jog į pir­tį jis at­si­ve­žė apie 1,5–2 gra­mus nar­ko­ti­kų, ta­čiau vėl tei­gė jų tu­rė­jęs sa­vo po­rei­kiams. Tik kai vie­nas da­ly­vis pa­klau­sė, kur gau­ti nar­ko­ti­kų, V. Čiu­že­lis pra­si­ta­rė jų tu­rin­tis ir juos ati­da­vė, ta­čiau pi­ni­gų ti­ki­no ne­ėmęs. Kaip jie var­to­ja­mi, sa­kė pa­si­klaus­ti J. M., mat ži­no­jo, kad vai­ki­nas bu­vo jų var­to­jęs.
Kai 16-me­čiui pa­si­da­rė blo­ga, V. Čiu­že­lis sa­kė mie­go­jęs. Pra­si­bu­di­no at­vy­kus me­di­kams ir po­li­ci­jai. Pri­si­mi­nė, jog pa­rei­gū­nai apieš­ko­jo vi­sus vai­ki­nus ir mer­gi­nas. Pas­kui su­ži­no­jo, kad J. M. ne­iš­gy­ve­no. Pa­klaus­tas dėl su­si­ra­ši­nė­ji­mo, V. Čiu­že­lis tai nei­gė, teig­da­mas, kad iš jo te­le­fo­no to­kie po­kal­biai ne­vy­ko.
Su kvai­ša­lais ki­še­nė­je į Be­re­nius at­vy­kęs V. Čiu­že­lis tą­kart ste­buk­lin­gai iš­ven­gė nuo­dug­nes­nės po­li­ci­jos pa­tik­ros, net ne­bu­vo įso­din­tas į au­to­bu­są. „Pir­ty­je bu­vau pa­li­kęs striu­kę. Nu­bė­gau jos pa­si­im­ti, o kai grį­žau, au­to­bu­sas su drau­gais jau bu­vo iš­va­žia­vęs“, – pa­sa­ko­jo kal­ti­na­ma­sis. V. Čiu­že­lis aiš­ki­no 5–6 gra­mus me­ta­do­no ir me­tam­fe­ta­mi­no mi­ši­nio už 50 eu­rų įsi­gi­jęs sau Kau­ne.

Teis­me aša­ras lie­jo mi­ru­sio­jo ma­ma ir se­suo

Teis­me liu­di­ju­si mi­ru­sio vai­ki­no mo­ti­na Dai­va ir se­suo Eri­ka kal­ti­na­mo­jo kal­bo­mis ne­ti­kė­jo. Jos bu­vo gir­dė­ju­sios, jog kvai­ša­lai Plun­gė­je plūs­ta iš V. Čiu­že­lio ran­kų. Se­se­riai J. M. bu­vo sa­kęs, kad V. Čiu­že­lis yra jo „drau­ge­lis“.
16-me­tis vai­ki­nas mo­kė­si va­ka­ri­nė­je mo­kyk­lo­je, už­dar­biau­da­vo sta­ty­bo­se. Plun­giš­kė pri­si­mi­nė, kad tą die­ną vai­ki­nas ne­no­rė­jo va­žiuo­ti į pir­tį. Duk­ros bu­te vi­si kar­tu pa­pie­ta­vo, sū­nus pa­pra­šė pi­ni­gų ci­ga­re­tėms, sa­kė pas­ku­ti­nį kar­tą ten va­žiuo­jan­tis. Ki­tą die­ną su­ži­no­jo, kad jo ne­te­ko. Ma­ma teis­mui pa­tei­kė ci­vi­li­nį ieš­ki­nį dėl 30 tūkst. eu­rų ne­tur­ti­nės ža­los at­ly­gi­ni­mo, se­suo pa­pra­šė 10-ies tūkst. eu­rų. Taip pat mo­te­rys pra­šė at­ly­gin­ti lai­do­tu­vių iš­lai­das – per 4 tūkst. eu­rų.

Ki­tą die­ną kal­ti­na­ma­sis į teis­mą ne­be­at­ėjo

Sau­sio 7 die­ną Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­me tu­rė­jo bū­ti tę­sia­mas by­los nag­ri­nė­ji­mas, ta­čiau V. Čiu­že­lis ne­be­pa­si­ro­dė, į teis­mo sek­re­to­rės skam­bu­čius ne­at­si­lie­pė. Pro­ku­ro­ras R. Ušins­kas pa­pra­šė tei­sė­jo pa­keis­ti kar­do­mą­ją prie­mo­nę į su­ėmi­mą. Iki šiol vy­ras tu­rė­jo pe­ri­odiš­kai re­gist­ruo­tis po­li­ci­jo­je.
Tei­sė­jas nu­spren­dė, jog yra pa­kan­ka­mas pa­grin­das ma­ny­ti, kad kal­ti­na­ma­sis, veng­da­mas jam gre­sian­čios griež­tos lais­vės at­ėmi­mo baus­mės, ga­li slėp­tis nuo teis­mo, tad jam bu­vo skir­tas su­ėmi­mas, pa­skelb­ta pa­ieš­ka. Už nar­ko­ti­kų pla­ti­ni­mą jam gre­sia lais­vės at­ėmi­mas iki dvy­li­kos me­tų.

Vie­nas nar­ko­ti­kų tu­rė­to­jas jau nu­teis­tas

Gruo­džio pa­bai­go­je ra­šė­me „Mir­ti­mi pa­žen­klin­to­je pir­ty­je nar­ko­ti­kų tu­rė­jęs jau­nuo­lis ga­vo bau­dą“. Vie­nas iš kom­pa­ni­jos – Min­dau­gas Skrins­kis (gim. 1999 m.) gruo­džio 5 die­ną Plun­gės apy­lin­kės teis­me bu­vo nu­teis­tas už ne­tei­sė­tą dis­po­na­vi­mą nar­ko­ti­nė­mis me­džia­go­mis ne­tu­rint tiks­lo kvai­ša­lų pla­tin­ti (BK 259 str. 1 d.). Jis bu­vo su­lai­ky­tas tą pa­čią 2018 me­tų lap­kri­čio 10-ąją Be­re­nių kai­mo pir­ty­je. Per kra­tą pas jį ras­ta psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų. Jau­nuo­lis tvir­ti­no mai­še­lį su 2,3 gra­mo balkš­vų mil­te­lių sa­vo reik­mėms įsi­gi­jęs iš V. Čiu­že­lio. Tų mil­te­lių su­dė­ty­je bu­vo ne ma­žiau kaip 0,338 g psi­chot­ro­pi­nės me­džia­gos me­tam­fe­ta­mi­no ir ne ma­žiau kaip 0,672 g nar­ko­ti­nės me­džia­gos me­ta­do­no. Teis­mas M. Skrins­kiui sky­rė 4500 eu­rų bau­dą, bet iš­kart su­ma­ži­no treč­da­liu iki 3 tūkst. eu­rų, nes jis kal­tę pri­pa­ži­no.

Pa­reng­ta pa­gal „Plun­gės ži­nių“, lry­tas.lt ir 15 min.lt inf.

Nuotraukoje: 28 metų plungiškiui V. Čiuželiui gresia ilgi metai kalėjimo – jis kaltinamas platinęs mirtiną narkotikų mišinį, dėl kurio užgeso dviejų vaikinų gyvybės.

lrytas.lt nuotr.

Komentarai
Kiti straipsniai