Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Prie­sai­ką da­vė nau­ja Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rė

Plun­gės ra­jo­no Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bo­je bus dau­giau mo­te­rų – lap­kri­čio 29 die­ną pri­sie­kė 54 me­tų Gin­ta­rė Drac­kie­nė. Ji už­ėmė iš šių pa­rei­gų sa­vo no­ru at­si­sta­ty­di­nu­sio Pet­ro Bei­no­ro vie­tą. Tą­dien Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo ap­tar­ta per tris­de­šimt klau­si­mų, vi­si spren­di­mai pri­im­ti ben­dru su­ta­ri­mu, be bal­sa­vi­mo ir di­des­nių dis­ku­si­jų.

Svei­ki­ni­mai Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rei
Pri­im­ti nau­jos Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rės prie­sai­kos tą­dien bu­vo at­vy­kęs Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos (VRK) na­rys, My­ko­lo Ro­me­rio uni­ver­si­te­to Tei­sės ir vie­šų­jų pir­ki­mų sky­riaus va­do­vas dr. An­drius Puk­sas. Aukš­tą­jį iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti vais­ti­nin­kė G. Drac­kie­nė Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rio prie­sai­ką bai­gė žo­džiais „Tepa­de­da man Die­vas“. Ko­le­gos ją svei­ki­no pa­spaus­da­mi ran­ką ir įteik­da­mi gė­lių puokš­tę. Taip pat G. Drac­kie­nė da­bar bus Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to su­dė­ty­je.

Su­pa­žin­di­no su Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sis­te­mos per­tvar­ka
Vals­ty­bės vai­ko tei­sių ap­sau­gos ir įvai­ki­ni­mo tar­ny­bos Tel­šių ap­skri­ties vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus Plun­gės ra­jo­ne pa­ta­rė­ja Ir­man­tė Ba­ta­kie­nė Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rius su­pa­žin­di­no su Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sis­te­mos per­tvar­ka ir pa­pa­sa­ko­jo, ko­kia si­tu­a­ci­ja yra mū­sų sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je. Pas mus nė­ra jau taip blo­gai: per ke­tu­ris mė­ne­sius (lie­pos–­spa­lio mėn.) iš šei­mų (tiks­liau – iš ne­sau­gios ap­lin­kos, kur vy­rau­ja smur­tas ir gir­tuok­lys­tės) pa­im­ti 8 vai­kai, šian­dien 5 jau yra grą­žin­ti „su­si­ė­mu­siems“ tė­vams. Tos šei­mos tar­ny­bai jau bu­vo ži­no­mos iš anks­čiau. Tei­si­nis re­gu­lia­vi­mas, kaip ži­nia, yra su­griež­tė­jęs nuo lie­pos mė­ne­sio. Anks­čiau, kaip svars­tė I. Ba­ta­kie­nė, jie iš tų šei­mų bū­tų pa­ė­mę gal tris vai­kus, bet dėl griež­tes­nių rei­ka­la­vi­mų pa­ė­mė aš­tuo­nis. Spe­cia­lis­tė ak­cen­ta­vo, jog vai­kai pa­ima­mi tik kraš­tu­ti­niu at­ve­ju, ga­vus teis­mo lei­di­mą. Tik­rai nė­ra taip, kad ne­pil­na­me­čiai bū­tų at­ski­ria­mi nuo šei­mos be pa­grin­do.

No­rint iš­lai­ky­ti Pla­te­lių gim­na­zi­ją, teks pri­si­dė­ti
Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas Gin­tau­tas Ri­mei­kis pri­sta­tė ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos 2016–2020 m. ei­gą – kal­bė­jo, kas bu­vo pa­da­ry­ta šiais me­tais (dvi mies­to mo­kyk­los ta­po pro­gim­na­zi­jo­mis, į „Sau­lės“ gim­na­zi­ją per­kel­tas su­au­gu­sių­jų mo­ky­mas, Kan­tau­čiuo­se ir Ša­tei­kiuo­se pra­dė­jo veik­ti dar­že­li­nu­kų gru­pės), ir už­si­mi­nė apie at­ei­tį. O per­spek­ty­vos, ma­žė­jant mo­ki­nių skai­čiui, štai ko­kios: kad iš­sau­go­tu­me Pla­te­lių gim­na­zi­ją, biu­dže­te teks nu­ma­ty­ti 39 tūkst. eu­rų, nes ten vy­res­nė­se kla­sė­se ne­be­bus po 12 vai­kų, tad ne­bus ski­ria­mas va­di­na­ma­sis kla­sės krep­še­lis. Kol kas ant ri­bos yra ir Ku­lių gim­na­zi­ja – jei nors vie­nas mo­ki­nys iš­eis (yra po 12 vai­kų), krep­še­lio ne­be­bus. Kad gim­na­zi­jos iš­lik­tų, rei­kės pri­si­dė­ti.
Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Aud­rius Mi­siū­nas at­krei­pė dė­me­sį, jog to­kiais at­ve­jais mo­ki­nys tam­pa įkai­tu – mo­kyk­la jo ne­iš­lei­džia, nes trūks­ta vai­kų. Į mo­ki­nio ge­bė­ji­mus ne­be­krei­pia­ma dė­me­sio, jis „tem­pia­mas“, nors gim­na­zi­jo­je gal­būt jam per sun­ku ir no­rė­tų iš­ei­ti į pro­fe­si­nę mo­kyk­lą. A. Mi­siū­no ma­ny­mu, toks mo­ki­nių lai­ky­mas per jė­gą nė­ra ge­ras da­ly­kas.

Skly­pas ben­druo­me­ni­niams vai­kų glo­bos na­mams
Su­tar­ta, jog į ne­pri­va­ti­zuo­ja­mų že­mės skly­pų są­ra­šą bū­tų įtrauk­tas 0,1730 ha plo­to že­mės skly­pas, esan­tis Plun­gės mies­te, Ra­sy­tės g. 6. Ta vie­ta nu­ma­to­ma vi­suo­me­nės po­rei­kiams, t. y. at­ei­ty­je čia bus sta­to­mi ben­druo­me­ni­niai vai­kų glo­bos na­mai. Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Liu­das Skie­rus svars­tė, jog skly­pas pa­si­rink­tas šiek tiek per to­li nuo cen­tro, vai­kai tu­rės gy­ven­ti mies­to pa­kraš­ty­je. Ar­chi­tek­tas To­mas Jo­cys pa­aiš­ki­no, jog cen­tre nė­ra tin­ka­mų sta­ty­boms lais­vų skly­pų, ne­bent – va­di­na­mo­sio­se ka­rei­vi­nė­se. O pa­si­rink­ta vie­ta esan­ti tin­ka­ma – gat­vė as­fal­tuo­ta, yra ša­li­gat­viai, ap­švie­ti­mas, vi­si rei­ka­lin­gi in­ži­ne­ri­niai tin­klai.

Trys skly­pai – gru­pi­nio gy­ve­ni­mo na­mams
Vyks­tant sta­cio­na­rių so­cia­li­nės glo­bos įstai­gų per­tvar­kai, pas mus tu­rės bū­ti pa­sta­ty­ti trys gru­pi­nio gy­ve­ni­mo na­mai pro­to ne­ga­lią ir psi­chi­kos su­tri­ki­mų tu­rin­tiems as­me­nims. Pi­ni­gai – iš Eu­ro­pos są­jun­gos fon­dų, iš­lai­ky­mas – žmo­gaus pa­ja­mos ir Sa­vi­val­dy­bės pri­si­dė­ji­mas. Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pri­ta­rė, kad šiems na­mams skly­pai bū­tų nu­ma­ty­ti šio­se vie­to­se: Plun­gės mies­te, Men­de­no g. 2J; Al­sė­džiuo­se, Tel­šių g. 10B, ir Ša­tei­kiuo­se, Že­mai­tės g. 14. Ei­na­ma link to, kad to­kie žmo­nės gy­ven­tų ben­druo­me­nė­je – na­me po de­šimt, o ne di­de­lė­se glo­bos įstai­go­se.

„Trukt už va­džių, vėl iš pra­džių“, –
taip, tvir­ti­nant są­ra­šą pa­tal­pų ir sta­ti­nių, ku­riems pri­tai­ky­tas di­džiau­sias – 3 pro­cen­tų – ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ta­ri­fas, si­tu­a­ci­ją pa­va­di­no Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rė As­ta Bei­er­le Ei­gir­die­nė. Šį są­ra­šą, į ku­rį įtrauk­ti 32 ne­nau­do­ja­mi, ne­tvar­ko­mi, fi­ziš­kai pa­žeis­ti, ap­leis­ti ar­ba ne­pri­žiū­ri­mi ob­jek­tai, ne­ati­tin­kan­tys Lie­tu­vos Res­pub­li­kos sta­ty­bos įsta­ty­mo rei­ka­la­vi­mų, Ta­ry­ba tvir­ti­na kas­met. Kaip pa­ste­bė­jo po­li­ti­kė, kiek­vie­nais me­tais – tos pa­čios po­zi­ci­jos, tie pa­tys sa­vi­nin­kai.
Vie­na to­kių įmo­nių – „Ug­nies ta­kas“, tu­rin­ti ne vie­ną ap­leis­tą ob­jek­tą va­di­na­mo­sio­se ka­rei­vi­nė­se. Taip pat mi­ni­ma UAB „Bug­vi­lė“, UAB „Vir­tu­a­li erd­vė“ ir kt. Yra ir pri­va­čių as­me­nų. „Tai iki gy­vos gal­vos jie ga­li tu­rė­ti tuos griu­vė­sius? Jei tie trys pro­cen­tai ap­si­lei­dė­lius ten­ki­na, tai gal rei­kia nor­ma­lių bau­dų ar­ba bul­do­ze­rio, kad jie pra­dė­tų nyk­ti?“ – pik­ti­no­si A. Bei­er­le Ei­gir­die­nė. Šiai nuo­mo­nei pri­ta­rė ir L. Skie­rus, ra­gin­da­mas Sa­vi­val­dy­bę į tai žiū­rė­ti prin­ci­pin­giau. Tik Ri­čar­das Jo­cys, ak­cen­tuo­da­mas sa­vo as­me­ni­nę pa­tir­tį, kal­bė­jo ki­taip – esą ne vi­sa­da iš­ei­na taip, kaip no­ri­si. „Ko­dėl jie ne­tvar­ko tų pa­sta­tų? O gal ne­gau­na lei­di­mų? Ar su jais kas nors kal­ba­si? Aš pats de­šimt me­tų tvar­kau­si do­ku­men­tus!“ – sa­kė R. Jo­cys.

Va­ka­ri­nia­me ap­link­ke­ly­je apie til­tus ir via­du­kus teks pa­mirš­ti
Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pa­tvir­ti­no, jog te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo do­ku­men­tuo­se nu­ma­ty­to Plun­gės mies­to va­ka­ri­nio ap­link­ke­lio nuo ma­gist­ra­li­nio ke­lio A11 Šiauliai–Palanga iki kraš­to ke­lio Nr. 166 Plungė–Vėžaičiai spren­di­niai ne­bus įgy­ven­di­na­mi.
Prieš de­šimt me­tų Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba, tvir­tin­da­ma Plun­gės ra­jo­no ir Plun­gės mies­to te­ri­to­ri­jų ben­druo­sius pla­nus, bu­vo pa­tvir­ti­nu­si ir Plun­gės mies­to va­ka­ri­nio ap­link­ke­lio spren­di­nius. Ta­da ak­cen­tuo­ta, jog mies­to gat­vių pra­lai­du­mo pro­ble­ma yra iš­im­ti­nai su­si­ju­si su J. Tu­mo-Vaiž­gan­to bei S. Da­riaus ir Gi­rė­no gat­vė­mis, jog trans­por­to srau­tų per­kro­va vyks­ta bū­tent šio­se gat­vė­se, o pa­di­din­ti jų pra­lai­du­mo nė­ra ga­li­my­bių. To­dėl, ren­giant pla­nus, bu­vo pa­reng­ti ir Plun­gės mies­to va­ka­ri­nio ap­link­ke­lio nuo ma­gist­ra­li­nio ke­lio A11 Šiauliai–Palanga iki kraš­to ke­lio Nr. 166 Plungė–Vėžaičiai va­rian­tai.
Ta­čiau vė­liau, ren­giant Plun­gės mies­to ir jo pri­ei­gų trans­por­to srau­tų ir in­fra­struk­tū­ros spe­cia­lų­jį pla­ną, nu­spręs­ta, kad va­ka­ri­nio ap­link­ke­lio spren­di­niai yra tech­niš­kai ir eko­no­miš­kai sun­kiai įgy­ven­di­na­mi – rei­kė­tų nau­jų til­tų per ka­na­lą (apie 40 m) ir Bab­run­go upę (apie 200 m), via­du­ko per ge­le­žin­ke­lį (dau­giau kaip 300 m) ir 30 že­mės skly­pų ar jų da­lies pa­ė­mi­mo vi­suo­me­nės po­rei­kiams. Pri­ta­rus, kad spren­di­niai ne­bus įgy­ven­din­ti, že­mės skly­pų sa­vi­nin­kai da­bar ga­lės leng­viau tvar­ky­tis su sa­vo nuo­sa­vy­be.

Pri­tar­ta pro­jek­tui dėl žir­gy­no
Ta­ry­bos na­riai pri­ta­rė in­ves­ti­ci­jų pro­jek­to „Plun­gės M. Ogins­kio dva­ro so­dy­bos pa­sta­to – žir­gy­no – pri­tai­ky­mas vi­suo­me­nės kul­tū­ros ir rek­re­a­ci­jos reik­mėms (II eta­pas)“ tei­ki­mui 2020–2022 me­tų Vals­ty­bės in­ves­ti­ci­jų pro­gra­mos fi­nan­sa­vi­mui gau­ti. Sa­vi­val­dy­bei iš sa­vo biu­dže­to teks pri­si­dė­ti 40 proc. (470 tūkst. eu­rų) pro­jek­to ver­tės. Pro­jek­tas tu­rė­tų ap­im­ti žir­gy­no pa­sta­to li­ku­sios sto­go da­lies ir kai­rio­sios pa­sta­to da­lies re­mon­tą, kur tu­rė­tų bū­ti įreng­tos at­li­kė­jų per­si­ren­gi­mo pa­tal­pos, ho­las ir sa­ni­ta­ri­nės pa­tal­pos, nu­pirk­ta įran­ga ir bal­dai. Pre­li­mi­na­ri dar­bams at­lik­ti rei­ka­lin­ga lė­šų su­ma su­da­ro apie 1 175 000 eu­rų.
Ne­pri­eš­ta­rau­ta ir ki­tam spren­di­mui, ku­ris su­si­jęs su Ogins­kių rū­mais. Pro­jek­tui „Plun­gės dva­ro so­dy­bos My­ko­lo Ogins­kio rū­mų re­konst­ra­vi­mas ir mo­der­ni­za­vi­mas, ku­riant aukš­tes­nę kul­tū­ros pa­slau­gų ko­ky­bę“, jau bu­vo pri­tar­ta se­niau su 400 tūkst. eu­rų pri­si­dė­ji­mo su­ma, o da­bar ši su­ma pa­keis­ta įra­šant 500,5 tūkst. eu­rų, nes kaš­tai bus di­des­ni.

Vie­nu ar dviemsa­ki­niais
Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas G. Ri­mei­kis pri­sta­tė 2018 m. Na­cio­na­li­nio mo­ki­nių pa­sie­ki­mų pa­tik­ri­ni­mo re­zul­ta­tus – bu­vo ver­tin­ti ant­ro­kų, ket­vir­to­kų, šeš­to­kų ir aš­tun­to­kų mo­ky­mo­si ro­dik­liai. Vie­ni – ge­res­ni, ki­ti – blo­ges­ni, bet mū­sų Sa­vi­val­dy­bė pa­gal re­zul­ta­tus pa­te­ko į dvi­de­šim­tu­ką (iš 60-ies sa­vi­val­dy­bių).
Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pa­tvir­ti­no at­nau­jin­tą lan­ky­ti­nų vie­tų są­ra­šą: Plun­gės mies­to se­niū­ni­jos te­ri­to­ri­jo­je yra de­vy­ni ob­jek­tai, kai­miš­ko­se se­niū­ni­jo­se – nuo 1 (Paukš­ta­kių ir Bab­run­go se­niū­ni­jo­se) iki 18-ikos (Pla­te­lių ir Že­mai­čių Kal­va­ri­jos se­niū­ni­jo­se) lan­ky­ti­nų vie­tų.
Nu­spręs­ta, jog iš Sa­vi­val­dy­bės 2018 me­tų biu­dže­to (So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riui vien­kar­ti­nėms pa­šal­poms skir­tų lė­šų) po 1 tūkst. eu­rų būtų per­ve­da­ma nuo gais­ro nu­ken­tė­ju­siems dvie­jų bu­tų sa­vi­nin­kams iš Vy­tau­to g. 19-ojo na­mo, ku­rių būs­tai bu­vo ap­griau­ti po spro­gi­mo. Taip pat nu­tar­ta ap­mo­kė­ti są­skai­tą už sta­ti­nio eks­per­ti­zę, lė­šas per­ve­dant į na­mą ad­mi­nist­ruo­jan­čios SĮ „Plun­gės būs­tas“ są­skai­tą, tad iš vi­so skir­ta 2701 Eur iš­mo­ka.
Ta­ry­bos na­riai pri­ta­rė spren­di­mui, jog Plun­gės „Ry­to“ pa­grin­di­nei mo­kyk­lai pa­ti­kė­ji­mo tei­se bū­tų per­duo­da­mas val­dy­ti Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­tis ne­kil­no­ja­ma­sis tur­tas, esan­tis J. Tu­mo-Vaiž­gan­to g. 88, – gim­nas­ti­kos aikš­te­lė ir leng­vų kon­struk­ci­jų rie­du­ti­nin­kų ir ried­len­ti­nin­kų ram­pa.
Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rių spren­di­mu nu­tar­ta su­teik­ti mo­kes­čių leng­va­tas už įsteig­tas ir vie­ne­rius me­tus iš­lai­ky­tas 29 dar­bo vie­tas už­da­ra­jai ak­ci­nei ben­dro­vei „Lit­sprin­gas“ ir at­leis­ti ben­dro­vę nuo 2018 me­tų ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio – 1 563 eu­rų bei že­mės nuo­mos mo­kes­čio – 2 673 eu­rų, iš vi­so – 4 236 eu­rų.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: G. Drackienės priesaiką priėmė ir pirmasis pasveikino Vyriausiosios rinkimų komisijos narys A. Puksas.

Komentarai
Kiti straipsniai