Ketvirtadienis, 2024 m. gegužės 16 d.

Gy­vū­nų ka­pi­nai­tės Plun­gė­je – uto­pi­ja

Ne pa­slap­tis, kad dau­ge­lis gy­ven­to­jų sa­vo na­muo­se lai­ko na­mi­nių gy­vū­nė­lių: ka­čiu­kų, šu­niu­kų, jū­rų kiau­ly­čių, žiur­kė­nų, paukš­čiu­kų, žu­vy­čių, net par­še­lių. Kai ku­rie tu­ri ir eg­zo­ti­nių gy­vū­nų. Šei­mi­nin­kai sa­vo au­gin­ti­nius my­li, rū­pi­na­si jais, mai­ti­na, va­lo jų dė­žu­tes ar nar­ve­lius, ei­na pa­si­vaikš­čio­ti, kar­tu lei­džia lai­ką. Drau­ge su žmo­nė­mis gy­ven­da­mi 10–15 me­tų, jie tam­pa my­li­mais šei­mos na­riais.

Ta­čiau no­ri­me mes to ar ne­no­ri­me, ne­iš­ven­gia­mai at­ei­na lai­kas su nu­my­lė­ti­niais at­si­svei­kin­ti. Kur dė­ti nu­gai­šu­sius au­gin­ti­nius? Įsta­ty­mas griež­tai drau­džia už­kas­ti gy­vū­nų kū­ne­lius pa­miš­kė­se, par­kuo­se, tuo la­biau iš­mes­ti į šiukš­lių kon­tei­ne­rį. Ne­gi im­si ir su­pa­kuo­si nu­gai­šu­sį my­lė­tą au­gin­ti­nį į dė­žę ar įki­ši į mai­šą ir ra­mia šir­di­mi švys­te­lė­si į miš­rių at­lie­kų kon­tei­ne­rį, sto­vin­tį dau­gia­bu­čio na­mo kie­me? Nuo­sa­vus na­mus ir ap­link juos že­mės tu­rin­tie­siems įsta­ty­mas taip pat drau­džia už­kas­ti kū­ne­lius kur pa­puo­la. O jei kas nors pa­ma­tys, ga­li įskųs­ti. Ta­da ir bau­da gresia.
Plun­gės mies­to se­niū­nas Gin­ta­ras Do­mar­kas pui­kiai ži­no at­sa­ky­mą į šį klau­si­mą – nu­gai­šu­sių au­gin­ti­nių kū­nus šei­mi­nin­kai pri­va­lo vež­ti į Rie­ta­vo uti­li­za­vi­mo įmo­nę. Toks yra įsta­ty­mas, ir jo vi­si tu­ri lai­ky­tis. Ne­va­lia, pa­sak se­niū­no, lai­do­ti nu­gai­šu­sių gy­vū­nų kur pa­puo­la, tuo la­biau iš­mes­ti į at­lie­kų kon­tei­ne­rį.
Tik ka­žin, ar vi­si to įsta­ty­mo lai­ko­si? Ne­gi ve­ši nu­gai­šu­sį ka­ti­nė­lį į Rie­ta­vą? Šei­mi­nin­kas daž­niau­siai už­ka­sa jį kur nors po dau­gia­bu­čio na­mo bal­ko­nu ar po me­džiu nuo­sa­vo na­mo kie­me, ir ra­mu. Be to, juk nu­va­žiuo­ti į už dau­giau kaip 20-ies ki­lo­met­rų esan­tį Rie­ta­vą dar ir kai­nuo­ja, o jei gy­vū­nas per di­de­lis, kad tilp­tų į nuo­sa­vą au­to­mo­bi­lį, rei­kia sam­dy­ti ma­ši­ną. Taip ir at­si­ran­da ne­le­ga­lios ka­pi­nės.
To­kių pro­ble­mų ne­ky­la di­džiuo­siuo­se Lie­tu­vos mies­tuo­se, kur įkur­tos gy­vū­nų ka­pi­nės, ir šei­mi­nin­kai sa­vo nu­gai­šu­sius nu­my­lė­ti­nius gar­bin­gai pa­lai­do­ja. O ką da­ry­ti Plun­gės gy­ven­to­jams, ku­rie taip pat no­rė­tų tin­ka­mai pa­lai­do­ti gy­vū­ną, ta­pu­sį my­li­mu, ar­ti­mu šei­mos na­riu.
Kaip sa­kė G. Do­mar­kas, gal gy­ven­to­jai ir no­rė­tų, kad to­kios ka­pi­nės at­si­ras­tų Plun­gė­je, ta­čiau kol kas į jį nie­kas ne­si­krei­pė ir to­kio no­ro ne­pa­reiš­kė. „Ar­ti­miau­siu me­tu Plun­gė­je gy­vū­nų ka­pi­nai­čių tik­rai ne­bus. O jei­gu koks ver­sli­nin­kas ir pa­no­rė­tų at­lik­ti to­kį dar­bą, jam rei­kė­tų nu­ei­ti kry­žiaus ke­lius. Pir­miau­sia pri­va­lu gau­ti lei­di­mą, vis­ką iki smul­kme­nų su­de­rin­ti su ap­lin­ko­sau­gi­nin­kais, o jų rei­ka­la­vi­mai la­bai griež­ti. Be to, tek­tų įvyk­dy­ti dar be­ga­lę įvai­riau­sių dar­bų, tad ši mi­si­ja be­veik ne­įma­no­ma – ne vie­nam nu­svir­tų ran­kos“, – sa­vo nuo­mo­nę iš­sa­kė G. Do­mar­kas.
Pa­klau­sus se­niū­no, ar gy­ven­to­jai skun­džia­si, kad kai­my­nas ar pa­žįs­ta­mas ne­le­ga­liai lai­do­ja ar tie­siog iš­me­ta nu­gai­šu­sį au­gin­ti­nį, jis at­sa­kė, kad to­kių nu­si­skun­di­mų nė­ra ga­vęs nei žo­džiu, nei raš­tu.
Se­niū­ni­ja, pa­sak G. Do­mar­ko, yra su­da­riu­si su­tar­tį su gy­vū­nų glo­bos tar­ny­ba „Nu­a­ras“, ku­ri tu­rė­tų pa­si­rū­pin­ti nu­gai­šu­siais gy­vū­nais, jei kas no­rė­tų to­kios pa­slau­gos. Esant po­rei­kiui, ši tar­ny­ba nu­vež­tų gai­še­ną į Rie­ta­vo uti­li­za­vi­mo įmo­nę.
„Kol kas gy­vū­nų ka­pi­nai­tės Plun­gė­je – uto­pi­ja. Nie­kas tuo klau­si­mu į ma­ne ne­si­krei­pė, nie­kas ne­si­do­mė­jo, ko­kiu bū­du tai bū­tų ga­li­ma pa­da­ry­ti. Ir jo­kių skun­dų iš gy­ven­to­jų apie ne­le­ga­liai lai­do­ja­mus gy­vū­nus dar ne­ga­vau. O įsta­ty­mą, ką da­ry­ti su nu­gai­šu­siais gy­vū­nais, vi­si pui­kiai ži­no“, – dar kar­tą pa­brė­žė Plun­gės mies­to se­niū­nas G. Do­mar­kas.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Tokių gyvūnų kapinių, kokios yra didžiuosiuose šalies miestuose, Plungėje kol kas nebus.

www.15min.lt nuotr.

Komentarai
Kiti straipsniai