Antradienis, 2024 m. balandžio 30 d.

Di­džiau­sia kul­tū­ros cen­trą ka­muo­jan­ti pro­ble­ma – trans­por­to trū­ku­mas

Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­dy­je di­džiau­sias dė­me­sys bu­vo ski­ria­mas Sa­vi­val­dy­bės kul­tū­ros įstai­gų pra­ėju­sių me­tų veik­los ata­skai­tų pri­sta­ty­mui. Įstai­gų va­do­vai pa­sa­ko­jo apie pa­sie­ki­mus, nu­veik­tus dar­bus bei ka­muo­jan­čias pro­ble­mas.

Bib­lio­te­ka

Pir­mo­ji pri­sta­ty­ta ata­skai­ta – Ire­nė­jaus Ogins­kio vie­šo­sios bib­lio­te­kos. Ją ko­mi­te­to na­riams pri­sta­tė lai­ki­nai di­rek­to­rės pa­rei­gas ei­nan­ti Ri­ta Di­čiū­nie­nė. Cen­tri­nė­je bib­lio­te­ko­je kar­tu su 6 kai­mo fi­lia­lais iš vi­so dir­bo 16 dar­buo­to­jų. Pra­ėju­siais me­tais bib­lio­te­kos fon­de iš vi­so bu­vo 66 792 įvai­rūs do­ku­men­tai, ben­dras fon­das su­ma­žė­jo 882. R. Di­čiū­nie­nė sa­kė, kad nors Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­ja sky­rė dau­giau lė­šų, ta­čiau įsi­gy­tų lei­di­nių kie­kis su­ma­žė­jo dėl la­bai iš­au­gu­sių kny­gų kai­nų.
Ata­skai­ti­niais me­tais sa­vi­val­dy­bės bib­lio­te­ko­se skai­tė 1 661 var­to­to­jas. Cen­tri­nė­je bib­lio­te­ko­je pa­ste­bi­mas var­to­to­jų skai­čiaus di­dė­ji­mas – už­re­gist­ruo­ti 182 nau­ji var­to­to­jai. Do­ku­men­tų iš­da­vi­mas pa­di­dė­jo vi­so­je vie­šo­sios bib­lio­te­kos sis­te­mo­je, tam įta­kos tu­rė­jo gau­na­mos nau­jau­sios ir po­pu­lia­riau­sios kny­gos. Anot di­rek­to­rės, lė­šų ski­ria­ma ir spau­dos už­sa­ky­mui, nes ne vi­si gy­ven­to­jai ga­li už­si­sa­ky­ti pa­tys, tad su­lau­kia­ma daug no­rin­čių pa­skai­ty­ti bib­lio­te­ko­je, duo­da­ma neš­tis ir į na­mus.
Sten­gia­ma­si ir ap­si­va­ly­ti, kad ne­sto­vė­tų me­tų me­tais ne­skai­to­mos kny­gos. Bib­lio­te­ka taip pat kau­pia, sis­te­mi­na lei­di­nius ir ap­lan­kus apie žy­mius sa­vi­val­dy­bės žmo­nes, svar­bius Rie­ta­vo kraš­to įvy­kius. Šiuo me­tu sau­go­mi 57 ap­lan­kai įvai­rio­mis te­mo­mis.
Prie pro­ble­mų įstai­gos di­rek­to­rė nu­ro­dė, kad trūks­ta erd­vių vys­ty­ti ko­ky­biš­ką bib­lio­te­ki­nę veik­lą, or­ga­ni­zuo­ti ren­gi­nius bei steig­ti at­ski­ras zo­nas vai­kams. Bib­lio­te­kai rei­kė­tų ir nau­jų, erd­ves­nių len­ty­nų. „Kaip tvar­ko­tės su erd­vių trū­ku­mu?“, – klau­sė Al­gi­man­tas Mic­kus. R. Di­čiū­nie­nė at­sa­kė, kad bus Eu­ro­pos die­nų ren­gi­niai vie­ni vy­ko bib­lio­te­ko­je, ki­ti – kul­tū­ros cen­tre. Ben­dra­dar­biau­ja­ma tiek su kul­tū­ros cen­tru, tiek su gim­na­zi­ja, šios įstai­gos vi­sa­da no­riai pri­ima. „Se­niai apie tai bu­vo kal­bė­ta ir nuo­lat kar­to­ja­me, kad įstai­gos, ku­rios yra iš­lai­ko­mos iš Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to, tu­ri pri­im­ti ki­tus, ras­ti bū­dų tai pa­da­ry­ti. Vi­si esa­me to pa­ties biu­dže­to da­ly­viai, ne­ga­li bū­ti jo­kių ka­ra­lys­čių. Rei­kia di­des­nių erd­vių – ei­na­me ki­tur ir da­ro­me be jo­kių kal­bų“, – ak­cen­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­ras An­ta­nas Čer­nec­kis.

Mu­zie­jus

Apie Rie­ta­vo Ogins­kių kul­tū­ros is­to­ri­jos mu­zie­jaus veik­lą pa­sa­ko­jo jos di­rek­to­rius Vy­tas Rut­kaus­kas. Pra­ėju­siais me­tais mu­zie­ju­je su­reng­ti 24 edu­ka­ci­niai už­si­ė­mi­mai, ku­riuo­se da­ly­va­vo 535 moks­lei­viai. Vie­nas už­si­ė­mi­mas su­reng­tas ir su­au­gu­siems. Kas do­mi­si mu­zie­jaus veik­la, tik­riau­siai ma­tė mu­zie­ju­je esan­čias il­ga­lai­kes te­mi­nes eks­po­zi­ci­jas, pa­ro­das, da­ly­va­vo te­mi­nė­se po­pie­tė­se ir ki­tuo­se kul­tū­ri­niuo­se ren­gi­niuo­se. Iš vi­so per pra­ėju­sius me­tus mu­zie­ju­je ap­si­lan­kė 6 105 lan­ky­to­jai. Pra­ei­tais me­tais bu­vo pla­nuo­ta įgy­ven­din­ti mu­zie­jaus kom­plek­si­nį su­tvar­ky­mą, ta­čiau dėl pro­jek­tuo­to­jų kal­tės dar­bai už­si­tę­sė iki vė­ly­vo ru­dens, tad bu­vo per­kel­ti į šiuos me­tus. Ata­skai­ti­niais me­tais iš­mon­tuo­ta ava­ri­nės būk­lės Ogins­kių van­den­tie­kio bokš­to ba­liust­ra­da, su­mon­tuo­ta nau­ja van­den­tie­kio bokš­to ap­žval­gos aikš­te­lės ba­liust­ra­da, per­da­žy­tas bokš­to sto­gas, aikš­te­lės lan­ky­mas ap­ri­bo­tas. Pa­ten­ki­na­mai įver­ti­nus Bal­tų­jų var­tų, Ogins­kių me­mo­ria­li­nės kop­ly­čios ir ko­lo­na­dos fa­sa­dų būk­lę, tau­pu­mo su­me­ti­mais at­si­sa­ky­ta pla­nuo­tų tin­ka­vi­mo ir da­žy­mo dar­bų. Jie taip pat per­kel­ti į 2019-uo­sius me­tus. Ben­dra­dar­biau­jant su me­no mo­kyk­la, bu­vo at­lik­ti pir­mi­niai is­to­ri­nio le­dai­nės rū­sio su mu­zi­kan­tų te­ra­sa griu­vė­sių va­ly­mo dar­bai, at­lik­ti tech­ni­niai ma­ta­vi­mai, pro­jek­ti­nių spren­di­mų es­ki­zi­niai brė­ži­niai. Taip pat vyks­ta ir nuo­la­ti­niai par­ko prie­žiū­ros ir tvar­ky­mo dar­bai – pjau­na­ma žo­lė, pri­žiū­ri­mi gė­ly­nai. Daug dar­bo pa­rei­ka­la­vo ir va­sa­ros pa­bai­go­je par­ką nu­siau­bu­sio vie­su­lo pa­da­ri­nių lik­vi­da­vi­mas. „Tu­rint to­kį par­ką, rei­kia dau­giau dar­buo­to­jų jo tvar­ky­mui ir prie­žiū­rai“, – iš­klau­sęs ata­skai­tos pri­sta­ty­mą, re­ziu­ma­vo ko­mi­te­to na­rys Au­gus­tas Šli­mas.

Kul­tū­ros cen­tras

Apie Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės kul­tū­ros cen­tro veik­lą kal­bė­jo įstai­gos di­rek­to­rė Bi­ru­tė Ged­mi­nai­tė. Per vi­są sa­vi­val­dy­bę pas mus vei­kia 22 me­no ko­lek­ty­vai, ku­riuos lan­ko 285 da­ly­viai. Iš vi­so per pra­ėju­sius me­tus su­reng­ti 264 ren­gi­niai, ku­riuo­se ap­si­lan­kė 37 186 lan­ky­to­jai. Kul­tū­ros cen­tras suor­ga­ni­za­vo 174 ren­gi­nius, iš jų – 65 iš­vy­kos. Fi­lia­lai suor­ga­ni­za­vo 90 ren­gi­nių, iš jų – 46 iš­vy­kos. Tu­rint tiek daug ko­lek­ty­vų, ne­sti­go ir lai­mė­ji­mų bei pa­sie­ki­mų. 8 ko­lek­ty­vai da­ly­va­vo Lie­tu­vos Dai­nų šven­tės „Var­dan tos…“ at­ran­ko­je. Ko­lek­ty­vams bu­vo su­teik­ti me­ni­nį ly­gį nu­sta­tan­tys ser­ti­fi­ka­tai pa­gal jų veik­lą ir pa­sie­ki­mus. Vy­res­nių žmo­nių šo­kių ko­lek­ty­vas „Trep­sis“ iš kon­kur­so „Gin­ta­ri­nė žie­mu­žė 2018“ Ni­do­je grį­žo su šo­kių „Kar­ve­lio pol­ka“ ir „Šel­mių pol­ka“ pir­mų­jų vie­tų įver­ti­ni­mais. Me­no va­do­vas Vin­cas An­driuš­ka su spek­tak­liu „Ne sau žmo­nės“ ta­po lau­re­a­tais ir pa­te­ko tarp ge­riau­sių ša­lies mė­gė­jų te­at­rų, bai­gia­mo­jo­je šven­tė­je bu­vo ap­do­va­no­ti pa­dė­ka bei an­ge­lu.
Di­džiau­sia kul­tū­ros cen­trą ka­muo­jan­ti pro­ble­ma yra trans­por­to trū­ku­mas. „Pa­si­tai­ko, kai į vie­ną die­ną su­kren­ta ke­lių ko­lek­ty­vų va­žia­vi­mai į šven­tes, ap­žiū­ras, ir ne­pa­vyks­ta vi­sų nu­vež­ti. Jei pa­ža­da­me, kad at­vyk­si­me, žo­džio rei­kia lai­ky­tis. Pa­vyz­džiui, da­bar vie­ni vyks su sa­vi­val­dy­bės trans­por­tu, ki­ti – su se­ne­lių na­mų. Sam­dant pri­va­ti­nin­kus, su­ma bū­tų tri­gu­bai di­des­nė, to­kių pi­ni­gų kul­tū­ros cen­trai ne­tu­ri. Žvel­giant į at­ei­tį, di­de­lis pa­leng­vi­ni­mas kul­tū­ros cen­trui bū­tų sa­vas au­to­bu­siu­kas. Da­bar nė­ra su­da­ro­mos ly­gios ga­li­my­bės, rei­kia rink­tis, ku­rie ga­lės iš­vyk­ti sa­vęs pa­ro­dy­ti“, – kal­bė­jo įstai­gos di­rek­to­rė. Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Vy­tau­tas Di­čiū­nas pa­ste­bė­jo, kad šie­met la­bai in­ten­sy­viai tiek gim­na­zi­ja, tiek kul­tū­ros cen­tras, tiek ki­tos ben­druo­me­nės vi­sur va­žiuo­ja, trans­por­to po­rei­kis yra di­džiu­lis. Me­ras A. Čer­nec­kis sa­kė, kad pa­si­tai­ko, jog vie­nu me­tu pri­rei­kia 3 au­to­bu­sų. „Iš kur juos pa­im­ti? Pro­ble­ma yra ir su vai­ruo­to­ju, jam iš­nau­do­jus virš­va­lan­džių li­mi­tą, ne­bė­ra ką siųs­ti. Su vie­nu au­to­bu­siu­ku jūs vis tiek ne­iš­si­suk­si­te. Rei­kia ke­lio­nes pla­nuo­tis iš anks­to, ne­sa­te vie­ni, ku­riems to rei­kia“, – sa­kė me­ras.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Savivaldybės kultūros įstaigų praėjusių metų veiklos ataskaitas pristatė jų vadovai.

Komentarai
Kiti straipsniai