Antradienis, 2024 m. balandžio 30 d.

Ką svarbu žinoti pradedantiems sportininkams?

Jei jau pagalvojote apie sporto klubo narystės įsigijimą, sveikiname – tai jau didelis ir labai teisingas žingsnis. Tačiau esate pradedantysis ir nežinoti ką daryti toliau? Mes jums padėsime. Žemiau pateikiame pagrindinius patarimus pradedantiems sportuoti ir norintiems pasiekti gerų sporto rezultatų.

Pasitikrinkite savo sveikatos būklę

Prieš pradėdami treniruotis, turite įvertinti savo sveikatos būklę. Žinoma, jei nusiskundimų dėl sveikatos nėra, tokiu atveju galite palengva pradėti sportuoti, tačiau jei turite tam tikrų sveikatos problemų – prieš pradedant treniruotis verčiau apsilankykite pas gydytoją ir pasikonsultuokite. Turite žinoti, koks fizinis krūvis jums leidžiamas ir kokių pratimų geriau vengti.

Išbandykite sporto klubą

Daugelis sporto klubų turi bandomojo apsilankymo galimybę. Tad nepamirškite ja pasinaudoti. Taip galėsite įvertinti ar šis sporto klubas jums tinka, pabendrauti su treneriais ir atkreipti dėmesį į smulkmenas, kurios gali būti svarbios būtent jums. Taip pat galėsite įvertinti, koks lankytojų srautas yra sporto klube jums patogiomis valandomis.

Sportuokite su treneriu

Jei esate pradedantysis, pradėti užsiėmimus savarankiškai gali būti išties pavojinga. Tikrai nepakanka pasižiūrėti keletos treniruočių vaizdo įrašų „YouTube“ ir pradėti sportuoti. Net ir patys paprasčiausi pratimai, atliekami nežinant taisyklingos technikos, gali būti pavojingi. Be to, pradedantieji dažniausiai nelabai įsivaizduoja kaip veikia dauguma treniruoklių ir kaip teisingai jais reikia naudotis.

 

Tad jei tik pradedate savo sportininko kelią – verčiau investuokite bent į pirmuosius porą mėnesių treniruotėms su treneriu. Jis padės jums suprasti stipriąsias ir silpnąsias jūsų puses, parodys efektyvius pratimus, parinks intensyvumą pagal jūsų sugebėjimus bei kontroliuos pratimų atlikimo techniką. Juk kaip tik netaisyklinga technika ir yra dažniausia raumenų ir sąnarių traumų priežastis treniruojantis.

Pasirūpinkite patogia sportine apranga

Sportuojant be galo svarbu jaustis patogiai, tad pasirūpinkite patogia apranga. Sportiniai drabužiai neturėtų pernelyg apspausti jūsų kūno, bet tuo pačiu ir neturi būti per daug laisvi, kad neužsikabintumėte už treniruoklių ar kito sporto inventoriaus. Be to, labai svarbu, kad sporto apranga būtų iš kvėpuojančios medžiagos.

Svarbiausia – nesidrovėkite

Daugelis žmonių nerimauja, kad keldami minimalius svorius atrodys kvailai ir pasirodys silpni. Tiesą sakant, kiti sporto klubo lankytojai nelabai turi laiko jus stebėti – visi yra užsiėmę savimi. Atminkite, kad visi besitreniruojantys sporto klubuose taip pat kažkada pradėjo nuo nulio.

Klausykite savo kūno

Net labiausiai patyręs treneris nesugeba pastebėti visų signalų, kuriuos jums siunčia kūnas. Tačiau tai galite padaryti jūs. Jei staiga ima svaigti galva, jaučiate stiprų skausmą ar turite kokių nors kitų nemalonių simptomų, nedelsdami praneškite apie tai treneriui. Net jei turite nutraukti treniruotę, viskas gerai – jūs neturite persitempti.

Laikykitės sveikos ir subalansuotos mitybos

Nesvarbu, ar atėjote į sporto klubą norėdami priaugti raumenų masės ar numesti svorio, mityba visvien vaidina didžiulį vaidmenį siekiant jūsų tikslo. Galite pasitarti su treneriu, ką ir kaip dažnai reikėtų valgyti, o ko reikėtų vengti.

Nesitikėkite greitų rezultatų

Laikas per kurį galite pasiekti norimų rezultatų, priklausys nuo daugelio veiksnių, įskaitant individualias jūsų organizmo savybes. Bet kokiu atveju nereikėtų kiekvieną rytą bėgti prie veidrodžio ir svarstyklių, tikintis kardinalių pokyčių. Svarbiausia kantrybė, atkaklumas ir supratimas, kodėl visą tai darote.

Kaip pradėti pirmąją treniruotę?

Per pirmą užsiėmimą sporto klube iškyla daug klausimų: nuo ko pradėti treniruotis, kokiam treniruokliui teikti pirmenybę, kiek pakartojimų reikia atlikti norint pasiekti rezultatą? Taigi, šiek tiek naudingos informacijos jums:

Svarbiausios efektyvios treniruotės taisyklės

  • Kiekviena treniruotė sporto salėje turėtų prasidėti apšilimu. Tai gali būti 10 minučių apšilimas ant kardio treniruoklio arba lengva mankšta apimanti viso kūno raumenis.
  • Pradėkite daryti pratimus su minimaliu svoriu arba visai be svorio, ir tik tokiu atveju, jei jaučiatės gerai, galite padidinti krūvį.
  • Atlikite visus pratimus 2-3 kartus po 12-15 pakartojimų su poilsiu tarp pakartojimų – 1,5-2 minutes. Taip jūsų raumenys gaus reikiamą krūvį ir tapsite ištvermingesni.
  • Treniruotę reikėtų užbaigti atliekant tempimo pratimus toms raumenų grupėms, kurios dirbo treniruotės metu.
  • Jei turite sveikatos problemų, nesate įsitikinę pratimo atlikimo technika ar tiesiog kilus klausimams, verčiau kreipkitės į patyrusius trenerius – jie turi pakankamai žinių, kad galėtų jums padėti.

 

Pradėkite kelionę link savo svajonių kūno jau dabar – maloniai laukiame jūsų Gym+ sporto klube!

Komentarai
Kiti straipsniai