Šeštadienis, 2024 m. balandžio 27 d.

Ką daryti jei kelionėje baigėsi degalai?

Tikrai nemaža dalis vairuotojų yra susidūrę su nemalonia situacija, kuomet kelionėje pasibaigia degalai. Turbūt kažkam gali kilti klausimas, kaip įmanoma važiuoti iki tol, kol degalų bakas visai ištuštėja? Na, pasirodo tai įmanoma. Žinoma, pasibaigę degalai tai dar ne tragedija, bet ir juoko nekelia, nes spręsti šią problemą vistiek teks.

Kodėl taip nutinka?

Priežastys kodėl kelionėje gali pasibaigti degalai gali būti skirtingos, štai keletas jų:

  • Įsižiebusios degalų bako lemputės ignoravimas. Yra vairuotojų, kurie ir po šio perspėjimo tęsia kelionę su mintimi “dar 50 km drąsiai nuvažiuosiu”.
  • Neįvertinus atstumo iki degalinės ir likučio kuro bake.
  • Žmonės bando sutaupyti važiuojant iki paskutinio lašo bake, tačiau tai gali tik dar labiau paploninti piniginę, tvarkant automobilį servise, po tokių kelionių.
  • Didelės eismo spūstys. Judant iš vietos automobilio kuro sąnaudos yra didžiausios. O spūstyje tai tenka daryti ištisai. Taigi, jei bake mažai degalų, verčiau ieškoti artimiausios degalinės, kad netektų tame kamštyje ir pasilikti.
  • Techninis gedimas. Automobilyje gali būti įvairių gedimų, dėl kurių galimas degalų nutekėjimas, todėl būtina profilaktiškai tikrinti automobilio techninę būklę.

Netikėtai baigėsi kuras – ką daryti?

  • “Skambutis draugui”. Galite skambinti draugams ar artimiesiems ir prašyti, kad jums atvežtų bakelį degalų.
  • Keliauti pėsčiomis iki artimiausios degalinės. Žinoma, visų pirma pasinaudokite navigacijos sistema ir paieškokite artimiausios degalinės. Jei atstumas iki pastarosios yra įveikiamas – jums pasisekė. Automobilyje paieškokite taros, į kurią galėtumėte prisipilti bent keletą litrų degalų. O jei tokios taros neturite, nereikia nusivilti, veikiausiai rasite ką nors degalinėje.
  • Stumti automobilį iki degalinės. Šis variantas tinka tik tuo atveju, jeigu degalinė netoliese ir automobilis rieda nuokalne arba bent jau lygiu keliu. Stumti į kalną bus tikrai sunku, o kartais ir nelabai įmanoma.
  • Bandyti sustabdyti pravažiuojančius automobilius. Galite bandyti mojuoti rankomis šalikelėje ir tikėtis, kad atsiras geros sielos žmogus, kuris sustos ir pavežės jus arba netgi nutemps automobilį iki artimiausios degalinės.
  • Išsikviesti pagalbą kelyje, kuri dažniausiai teikiama visą parą. Tokios bendrovės gali atvežti jums degalų į reikiamą vietą ar pasiūlyti transportavimo paslaugas iki artimiausios degalinės.

Gudrybės, kurios padės sutaupyti degalų

  • Pašalinkite papildomą svorį. Išmeskite iš savo automobilio viską, kas nereikalinga.
  • Rinkitės aukštos kokybės alyvą.
  • Tinkamai pripūskite padangas.
  • Ekonomiškas vairavimas. Važiuodami nedidelėmis apsukomis ir tolygiai spaudžiant greičio pedalą, sutaupysite nemažai degalų.
  • Taupykite elektros energiją. Tokie prietaisai automobilyje kaip kondicionierius, radijas ar moderni aparatūra, sunaudoja degalų papildomai.
  • Tiksliai žinokite savo kelionės tikslą.
  • Rinkitės maršrutą, kuriame mažesnis eismo intensyvumas ir venkite spūsčių.
  • Techniškai tvarkingas automobilis taip pat padės sutaupyti degalų. Reguliariai jį prižiūrėkite.

Kodėl eksploatuoti automobilį su apytuščiu degalų baku blogai?

Nuolatos važinėjant automobiliu, kai jo bake mažas degalų likutis, galiausiai prives prie nepageidaujamo automobilio remonto. Įsižiebus degalų bako rezervo lemputei reikia skubiai važiuoti į degalinę, o ne rizikuoti ir bandyti nusigauti iki galutinio taško. Jei pastoviai savo automobilyje palaikote minimalų degalų kiekį – verta pagalvoti, ar elgiatės teisingai.

Su laiku kuro bako dugne susikaupia įvairios nuosėdos. Žinoma, jos nekelia pavojaus, jei kuro baką pildote iki pusės ar daugiau. Na, o jei kuro bake pastoviai palaikote minimalų degalų kiekį, ateis laikas, kai nuosėdos ir nešvarumai pateks į kuro padavimo sistemą. Pradžioje užsikemša kuro filtras, o toliau seka visi kiti gedimai, susiję su kuro padavimo sistema. Kai bake mažai kuro, siurblys esantis degalų bake gali susiurbti ant dugno esančius nešvarumus ir taip pat į sistemą gali patekti oras. Tuomet, kai per kuro padavimo sistemą keliauja oras – siurblys veikia tuščiai ir dėl to gali greitai sugesti.

Patarimai

Tam, kad išvengti nemalonumų kelyje, turite rūpintis savo automobiliu ir reguliariai jį prižiūrėti. Į tai įeina ir degalų pylimas laiku, o ne tada, kai jau sustojote viduryje kelio. Stenkitės išvengti tokių nutikimų, tausokite savo automobilio “sveikatą” ir savo brangų laiką.

Kelionės metu stebėkite kuro rodyklę, jei ji jau tuoj užims gulimą padėtį arba įsižiebė kuro lemputė –  kuo skubiau keliaukite į artimiausią degalinę. Bet jei jau nutiko bėda, nekelkite panikos, o pasinaudokite vienu iš aukščiau minėtų variantų kaip elgtis, kai pasibaigė degalai.

Na, o jeigu norite kaip įmanoma greičiau ir lengviau išspręsti kilusią problemą  – išsikvieskite pagalbą kelyje, kuri viskuo pasirūpins už jus. Jie suteiks reikiamą pagalbą greitai ir operatyviai. Priklausomai nuo situacijos jie gali pasiūlyti jums tinkamą sprendimą. Gali pristatyti kuro į reikiamą jums vietą, arba pasiūlyti automobilio transportavimo paslaugas iki pat degalinės, kad ten jau galėtumėte pripildyti pilną kuro baką.

 

Komentarai
Kiti straipsniai