Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Nugaros skausmo priežastys

Kas yra nugaros skausmas ir kokios jo priežastys?

Tai yra apatinės stuburo dalies, juosmens – kryžmens srities skausmas. Tai labai dažnai patiriama būklė. Nugaros skausmas yra viena iš pagrindinių nedarbingumo ir gyvenimo kokybės pablogėjimo priežasčių, nors ir yra labai retai siejama su sunkiomis ligomis.

Labiausiai yra paplitęs vadinamasis nespecifinis skausmas, t. y. skausmas, kurio negalima priskirti konkrečiam veiksniui ar keliems veiksniams. Paprastai tokio pobūdžio skausmas praeina be gydymo, bet yra linkęs kartas nuo karto atsinaujinti. Tik kas dešimtas pacientas patiria nugaros skausmą dėl konkrečios, tolimesnių tyrimų ir diagnozės reikalaujančios priežasties.

Daugeliu atveju tai yra įvairių stuburą sudarančių ir jį supančių struktūrų, pavyzdžiui, slankstelių, tarpslankstelinių diskų, tarpslankstelinių sąnarių, raumenų, sausgyslių, raiščių bei nervų mechaninių pažeidimų rezultatas. Skausmo priežastis gali apimti:

  • Raumenų, sausgyslių ar paraspinalinių raiščių perkrova;
  • Tarpslankstelinio disko pažeidimas;
  • Laikysenos ir kūno struktūros defektai, įgimti stuburo defektai bei degeneraciniai pokyčiai, dėl kurių stuburo struktūros pasislenka viena kitos atžvilgiu arba susiaurėja stuburo kanalas.

Nugaros skausmo gydymo būdai

Kai kuriems nugaros skausmo tipams gali prireikti chirurginių intervencijų. Tačiau, jei konkrečios skausmo priežastys nėra nustatomos, gydytojai paprastai rekomenduoja tiesiog gydyti simptomus. Nugaros skausmo malšinimui naudojamas ir farmakologinis, ir nemedikamentinis gydymas.

Populiariausi nefarmakologiniai metodai yra šie:

  • Masažas;
  • Termoterapija;
  • Fizioterapija, pavyzdžiui ledo maišeliai;
  • Individuali, kineziterapeuto sudaryta pratimų programa;
  • Atsipalaidavimo terapija (pvz.: autogeninė treniruotė).

Daugeliu atveju, geriausias būdas yra atnaujinti įprastą veiklą, vengiant per didelio fizinio krūvio ir poilsio lovoje (tai gali pailginti simptomų trukmę). Grįžimą prie kasdienės veiklos gali palengvinti profesionalių kineziterapeutų konsultacijos ir asmeniškai sudarytas veiksmų planas. Tai padės suprasti, kokie judesiai, esant tam tikrai būklei yra naudingi ir kokie žalingi. Taip pat derėtų vengti pozų ir veiklos, kuri padidina skausmą. Ilgalaikė imobilizacija sukelia raumenų silpnumą ir bendros fizinės būklės blogėjimą, taip pat gali sutrikdyti emocinę sveikatą.

Jei reikia, galima naudoti skausmą malšinančius vaistus: paracetamolį ar kitus nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (laikantis rekomenduojamų dozių ir kontraindikacijų).

Komentarai
Kiti straipsniai