Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Teismas pratęsė sankcijas „Plungės šilumos tinklams“: įpareigojo leisti „Plungės bioenergijai“ toliau naudotis patalpomis ir jose esančiais šilumos gamybos įrenginiais

2020 m. gruodžio 21 d. nutartimi Klaipėdos apygardos teismas iš esmės paliko galioti tą pačią 2020 m. lapkričio 6 d. Plungės apylinkės teismo nutartį, nustačiusią draudimus „Plungės šilumos tinklams“ vykdyti veiksmus, kuriais „Plungės bioenergijai“ būtų trukdoma įprasta tvarka naudotis nuomos sutartyje numatytomis nuomininko teisėmis ir vykdyti nuomininko pareigas.

Apygardos teismo nutartyje pažymėta, kad pritaikytos sankcijos (įpareigojimas leisti naudotis patalpomis) jokių reikšmingų nuostolių “Plungės šilumos tinklams” nesukels, net jei “Plungės bioenergijos” ieškinys ateityje būtų atmestas. Priešingai, anot teismo, “Plungės bioenergija” nesiekia nuomotis patalpų nemokamai ir sutinka mokėti nuomos mokestį, o tuo tarpu “Plungės šilumos tinklai” teismui nenurodė aplinkybių, jog minėtos patalpos 2020–2021 metų šildymo sezono metu galėtų būti išnuomotos už didesnį nuomos mokestį kitiems asmenims ar naudojamos kitai veiklai, iš kurios būtų gaunama daugiau pajamų. Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad “Plungės šilumos tinklai” apskritai nenurodė, dėl kokių priežasčių siekia nebepratęsti nuomos sutarties, bei aplinkybių, kad dėl nuomos sutarties pratęsimo jiems atsirastų kokių nors nuostolių ar kitokių neigiamų padarinių. Apygardos teismo vertinimu, atsižvelgiant į “Plungės šilumos tinklų” veiksmus, kurių buvo imtasi 2020 m. spalio 30 d., būtent laikinoji apsaugos priemonė – draudimas imtis bet kokių veiksmų, kurie galėtų trukdyti “Plungės bioenergijai” įprasta tvarka naudotis nuomos sutartyje numatytomis nuomininko teisėmis ir vykdyti nuomininko pareigas, laikytina atitinkančia ekonomiškumo, teisingumo ir proporcingumo reikalavimus. Be to, teismas pažymėjo, kad ši laikinoji apsaugos priemonė apima ir draudimą “Plungės šilumos tinklams” trukdyti “Plungės bioenergijai” įprasta tvarka naudotis dūmtraukiu. Tuo tarpu “Plungės šilumos tinklų” argumentas, kad taikant nutartimi nustatytas laikinąsias apsaugos priemones ieškovė vis tiek negali naudotis dūmtraukiu, kadangi tai nėra patalpa ir šis daiktas nėra paminėtas nutartyje, anot teismo, laikytinas nepagrįstu.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl bent jau šiam šildymo sezonui “Plungės šilumos tinklai” turėtų leisti “Plungės bioenergijai” vykdyti įprastą veiklą ir laisvai prieiti prie šilumos įrenginių, kas reiškia, kad plungiškiams neturėtų sutrikti šilumos tiekimas į jų namus.

Priminsime, kad prieš pat 2020-2021 metų šildymo sezono pradžią Plungėje tarp Plungės savivaldybės įmonės “Plungės šilumos tinklai” ir UAB “Plungės bioenergija” kilo ginčas dėl patalpų nuomos. Patalpos priklauso “Plungės šilumos tinklams”, tačiau jose esantys šilumos gamybos įrengimai – “Plungės bioenergijai”. Anksčiau patalpos buvo nuolat nuomojamos, tačiau paskutiniais metais nuomos sutarties pratęsimas nebuvo pasirašytas. Nepaisant to, “Plungės šilumos tinklai” pasirašė šilumos pirkimo sutartį iš “Plungės bioenergijos”, pagal kurią “Plungės bioenergija” privalėjo pagaminti ir parduoti šilumą 2020-2021 m. šildymo sezonui. Todėl 2020 m. spalio 30 d. “Plungės bioenergija” šilumininkai labai nustebo, kai “Plungės šilumos tinklai” apjuosė patalpas STOP juosta ir nusamdė apsaugininkus. “Plungės bioenergija” atstovams buvo nurodyta, kad nuomos sutarties nėra, į patalpas jie nepateks ir prie savo įrenginių prieiti negalės. Reaguodama į tai, „Plungės bioenergija“ kreipėsi į apylinkės teismą, paprašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir 2020 m. lapkričio 6 d. apylinkės teismas „Plungės bioenergijos“ prašymą patenkino.

 

Šilumos siurbliai https://www.kondimonta.lt/produktai/kategorija/oras-vanduo-silumos-siurbliai/

Komentarai
Kiti straipsniai