Ketvirtadienis, 2024 m. gegužės 16 d.

„Bet ge­riau ne­gy­vent, ne­gu vi­sai ne­ti­kėt“

Tūks­tan­čiams lie­tu­vių iš įvai­rių už­sie­nio ša­lių plūs­tant į Lie­tu­vą, ko­ro­na­vi­ru­so sklai­dą da­ro­si vis sun­kiau su­val­dy­ti. Spar­čiai au­gant už­si­krė­tu­sių­jų skai­čiui, val­džiai te­ko su­griež­tin­ti sa­vi­i­zo­lia­ci­jos są­ly­gas. Tad nuo pra­ėju­sio ant­ra­die­nio kiek­vie­nas, grį­žęs iš už­sie­nio, pri­va­lo pa­klus­ti rei­ka­la­vi­mui pri­vers­ti­nai izo­liuo­tis.

Kaip vi­sa tai vyks­ta bei kaip mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei se­ka­si su­val­dy­ti si­tu­a­ci­ją – pri­vers­ti­nai izo­liuo­ti grį­žu­siuo­sius iš už­sie­nio, pa­klau­sė­me Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Man­to Čes­naus­ko.
„Vis­kas ką tik pra­si­dė­jo, tad ban­dom pri­si­tai­ky­ti prie esa­mos pa­dė­ties. Kol kas pa­klus­ti rei­ka­la­vi­mui – pri­vers­ti­nai izo­liuo­ti plun­giš­kius – se­ka­si ga­na ge­rai. Tarp ko­vo 24-ąją Vil­niu­je nu­si­lei­du­sio lėk­tu­vo ke­lei­vių bu­vo ir ke­tu­ri plun­giš­kiai, ku­riuos sėk­min­gai par­si­ve­žė­me ir izo­lia­vo­me. Iš Pa­lan­gos oro uos­to ne­se­niai par­si­ve­žė­me dar sep­ty­nis plun­giš­kius. Jie taip pat bu­vo izo­liuo­ti tam skir­to­se pa­tal­po­se“, – pa­sa­ko­jo pa­va­duo­to­jas ir pri­dū­rė, kad ar­ti­miau­siu me­tu iš Pa­lan­gos teks par­si­vež­ti dar bū­re­lį mies­to gy­ven­to­jų. Jis pa­brė­žė, kad vi­si bus pri­vers­ti­nai izo­liuo­ti bei jiems su­teik­tos vi­sos gy­ve­ni­mo są­ly­gos.
M. Čes­naus­kas taip pat pa­sa­ko­jo, kad kiek­vie­na sa­vi­val­dy­bė, ku­rių oro uos­tuo­se nu­si­lei­džia lėk­tu­vai su lie­tu­viais, apie grį­žu­siuo­sius ki­toms sa­vi­val­dy­bėms pra­ne­ša in­di­vi­du­a­liai. „Iš Vil­niaus grįž­ti no­rin­tys plun­giš­kiai pa­tys pri­va­lo su mu­mis su­si­siek­ti. Tad su­lau­kia­me jų skam­bu­čių, pra­šo juos par­si­ga­ben­ti. Pa­lan­go­je yra ki­to­kios sa­vų­jų „at­si­ė­mi­mo“ są­ly­gos. Čia su­da­ro­mas par­vy­ku­sių­jų są­ra­šas ir su­si­sie­kia­ma su sa­vi­val­dy­bė­mis – pra­ne­ša­mas tiks­lus grį­žu­sių­jų skai­čius. Ta­da, tiks­liai su­ži­no­ję, kiek teks par­si­ga­ben­ti į Plun­gę žmo­nių, nau­do­da­mi vi­sas ap­si­sau­go­ji­mo prie­mo­nes, siun­čia­me ten au­to­mo­bi­lį ar­ba au­to­bu­siu­ką ir par­si­ve­žę juos izo­liuo­ja­me“, – pa­sa­ko­jo M. Čes­naus­kas.
Kaip pa­brė­žė pa­šne­ko­vas, anks­čiau grį­žu­sie­ji iš už­sie­nio pri­va­lė­jo izo­liuo­tis pa­tys, da­bar izo­lia­ci­ja vyks­ta pri­vers­ti­nai. Kaip ži­nia, at­si­ran­da ir pa­žei­dė­jų. Vi­sus juos su­gau­dy­ti su­dė­tin­ga. Be to, kaip sa­kė M. Čes­naus­kas, šis dar­bas tu­ri gul­ti ne tik ant sa­vi­val­dy­bės pe­čių. Į pa­gal­bą, pa­sak pa­va­duo­to­jo, tu­ri su­skub­ti ir darb­da­viai. Jie pri­va­lo pra­neš­ti apie grį­žu­sius iš už­sie­nio ir ne­si­lai­kan­čius pri­vers­ti­nės izo­lia­ci­jos.
„Pi­ni­gi­ne bau­da baus­ti Plun­gė­je dar ne­rei­kė­jo nė vie­no grį­žu­sio­jo, ta­čiau te­ko la­bai griež­tai įspė­ti dvi mies­te vei­kian­čias įmo­nes, ku­rio­se įvy­ko in­ci­den­tai“, – pra­ne­šė Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas. Jis pri­dū­rė, kad pri­va­lo­me bū­ti pi­lie­tiš­ki ir, su­ži­no­ję apie pa­žei­dė­jus, pra­neš­ti te­le­fo­nu 112.
Kaip pa­brė­žė pa­šne­ko­vas, Vy­riau­sy­bė spręs, ko­kio dy­džio bau­dos grės pa­žei­dė­jams. „Jos tik­rai ne­bus ma­žos. As­me­niui, pa­žei­du­siam rei­ka­la­vi­mus, bau­da ga­li siek­ti nuo 500 iki 1500 Eur, įstai­goms – nuo 1500 iki 6000 Eur“, – sa­kė M. Čes­naus­kas. Jis pri­dū­rė, kad ne­to­li­mo­je at­ei­ty­je į pa­gal­bą teks pa­si­kvie­ti ir sa­va­no­rius, šau­lius, gal ka­riš­kius bei įsteig­ti ste­bė­ji­mo punk­tus, fik­suo­ti pa­žei­dė­jus, ne­gai­les­tin­gai baus­ti, kad tik kuo grei­čiau pa­vyk­tų su­val­dy­ti ko­ro­na­vi­ru­so pli­ti­mą.
Pa­sak M. Čes­naus­ko, sun­ku prog­no­zuo­ti, kaip bus to­liau. Ka­da pa­vyks su­lė­tin­ti COVID 19 pli­ti­mą Lie­tu­vo­je ir vi­sa­me pa­sau­ly­je, ne­aiš­ku. „Po­rei­kis izo­liuo­tis vis di­dė­ja. Apie 60 vie­tų, skir­tų plun­giš­kiams izo­liuo­tis, ga­li ir ne­už­tek­ti. Tad teks ieš­ko­ti nau­jų izo­lia­ci­jai skir­tų vie­tų. Pra­tę­sus ka­ran­ti­ną ir pra­ėjus dar dviem sa­vai­tėms, tik­rai nie­kas ne­si­baigs. Ta­čiau ti­kiu, jog iki ge­gu­žės vi­du­rio ko­ro­na­vi­ru­sas bus su­val­dy­tas“, – op­ti­mis­tiš­kai kal­bė­jo Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius pa­va­duo­to­jas M. Čes­naus­kas. Jis pa­ci­ta­vo po­pu­lia­rios Ma­ri­jo­no Mi­ku­ta­vi­čiaus dai­nos „Trys mi­li­jo­nai“ žo­džius: „Bet ge­riau ne­gy­vent, ne­gu vi­sai ne­ti­kėt“.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: M. Česnauskas: „Pi­ni­gi­ne bau­da baus­ti Plun­gė­je dar ne­rei­kė­jo nė vie­no grį­žu­sio­jo, ta­čiau te­ko griež­tai įspė­ti dvi mies­te vei­kian­čias įmo­nes, ku­rio­se įvy­ko in­ci­den­tai.“

Komentarai
Kiti straipsniai