Ketvirtadienis, 2024 m. gegužės 16 d.

Sa­vi­val­dy­bės po­zi­ci­ja dėl Plun­gės TVM sky­riaus lik­vi­da­vi­mo Rie­ta­ve – nei­gia­ma

Jau ku­rį lai­ką ne­ty­la kal­bos apie bū­ti­ny­bę per­tvar­ky­ti pro­fe­si­nių mo­kyk­lų tin­klą. Skelb­ta, kad šios nau­jo­vės tu­rė­tų pa­lies­ti ir Rie­ta­vą. Švie­ti­mo moks­lo ir spor­to mi­nis­te­ri­jos in­for­ma­ci­jo­je nu­ro­dy­ta, kad Plun­gės pro­fe­si­nės mo­kyk­los sky­rius Rie­ta­ve tu­rė­tų bū­ti lik­vi­duo­tas ir toks sky­rius, kaip al­ter­na­ty­va, at­si­ras­tų Rie­ta­vo Lau­ry­no Ivins­kio gim­na­zi­jo­je.

Siū­lė įtrauk­ti į dar­bot­var­kę pa­pil­do­mą klau­si­mą

Pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ku­sia­me Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės Ta­ry­bos po­sė­dy­je, prieš pa­tvir­ti­nant po­sė­džio dar­bot­var­kę, dėl Plun­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­los (TVM) fi­lia­lo Rie­ta­ve lik­vi­da­vi­mo pa­si­sa­kė Vi­li­ja Raz­mie­nė. Ta­ry­bos na­rė Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­rui siun­tė raš­tą su pra­šy­mu įtrauk­ti šį klau­si­mą į Ta­ry­bos po­sė­džio dar­bot­var­kę, ta­čiau su­lau­kė nei­gia­mo at­sa­ky­mo. Anot jos, Ta­ry­bos na­riai tu­rė­tų ži­no­ti, kas vyks­ta.
Mi­nė­tas raš­tas pa­ra­šy­tas at­si­žvel­gus į Švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to mi­nist­ro įsa­ky­mo pro­jek­tą, ku­riuo siū­lo­ma keis­ti pro­fe­si­nių mo­kyk­lų tin­klą. Jis tu­rėjo bū­ti pa­tvir­tin­tas iki ko­vo 2 d., o iki tol su­in­te­re­suo­ti sub­jek­tai ga­lėjo siųs­ti at­si­lie­pi­mus. Šis įsa­ky­mas tie­sio­giai pa­lie­čia ir Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bę, nes vie­na­me punk­te nu­ro­dy­ta lik­vi­duo­ti Plun­gės TVM Rie­ta­vo sky­rių, įku­riant pro­fe­si­nio mo­ky­mo sky­rių Rie­ta­vo Lau­ry­no Ivins­kio gim­na­zi­jo­je. V. Raz­mie­nė raš­te nu­ro­dė, kad ne­rei­kė­tų ti­kė­tis, jog gim­na­zi­jo­je at­si­ra­dus šiam cen­trui, pil­nai bus per­im­tos vi­sos mo­ky­mo pro­gra­mos ir mo­ki­niai. Ne­ma­ža da­lis da­bar be­si­mo­kan­čių­jų yra su­au­gu­sie­ji, tad ky­la klau­si­mas, ar at­ei­ty­je jie no­rės mo­ky­tis gim­na­zi­jos pro­fe­si­nio mo­ky­mo cen­tre. Raš­te nu­ro­do­mas ne fi­lia­lo re­or­ga­ni­za­vi­mas, o lik­vi­da­vi­mas, ku­ris reikš­tų ir apie 40 ten dir­ban­čių rie­ta­viš­kių dar­bo vie­tų pa­nai­ki­ni­mą, ne­ži­nant, kiek nau­jų dar­bo vie­tų pri­reiks gim­na­zi­jo­je at­si­ra­sian­čia­me cen­tre.
Pa­ruoš­ta­me ir Sa­vi­val­dy­bės me­ro An­ta­no Čer­nec­kio pa­si­ra­šy­ta­me at­sa­ky­me nu­ro­dy­ta, kad vi­suo­ti­nis da­li­nin­kų su­si­rin­ki­mas ga­li pri­im­ti spren­di­mus lik­vi­duo­ti ar­ba at­šauk­ti Plun­gės TVM lik­vi­da­vi­mą, o Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė nė­ra šios mo­kyk­los Rie­ta­vo sky­riaus da­li­nin­kė, to­dėl to­kių spren­di­mų pri­im­ti ne­ga­li. Ga­vę įsa­ky­mą iš mi­nis­te­ri­jos dėl šio fi­lia­lo lik­vi­da­vi­mo, Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai jį iš­sa­miai iš­nag­ri­nė­jo ir pa­tei­kė sa­vo pa­sta­bas bei pa­siū­ly­mus – pra­šy­ta ne­lik­vi­duo­ti pro­fe­si­nio ug­dy­mo sky­riaus Rie­ta­ve ir siū­ly­ta šį įsa­ky­mą pa­pil­dy­ti al­ter­na­ty­va, su­da­ry­ti jung­ti­nės veik­los su­tar­tį dėl ben­dro ug­dy­mo pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mo tarp pro­fe­si­nio ug­dy­mo sky­riaus Rie­ta­ve ir gim­na­zi­jos. To­kia su­tar­tis bus su­da­ro­ma ją su­de­ri­nus su Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba, to­dėl į dar­bot­var­kę šis klau­si­mas ne­bus įtrauk­tas. Po­sė­džio pra­džio­je V. Raz­mie­nė vėl pra­šė įtrauk­ti šį klau­si­mą į dar­bot­var­kę, tad im­ta­si bal­sa­vi­mo. 8 bal­sa­vus tei­gia­mai, o 9 – nei­gia­mai, šis klau­si­mas į dar­bot­var­kę ne­pa­te­ko.

Į Mi­nis­te­ri­jos siū­ly­mus at­sa­ky­ta nei­gia­mai

Iš­se­kus dar­bot­var­kės klau­si­mams, prie šio klau­si­mo vis­gi bu­vo grįž­ta. Anot me­ro, Sa­vi­val­dy­bės po­zi­ci­ja yra vie­na­reikš­miš­ka – šis pa­da­li­nys vei­kia ir tu­ri veik­ti to­liau. Nors ši įstai­ga nė­ra pa­val­di Sa­vi­val­dy­bei, ta­čiau ten dir­ba ne­ma­žai rie­ta­viš­kių. „Mi­nis­te­ri­ja ieš­ko įvai­rių spren­di­mų, pa­tei­kė pro­jek­tus. Jie mū­sų ne­ten­ki­no, ir at­sa­kė­me jiems į to­kius siū­ly­mus nei­gia­mai. Spau­di­mo iš mi­nis­te­ri­jos nė­ra, yra tik siū­ly­mas. Mi­nist­ro įsa­ky­mas tu­rė­tų pa­si­ro­dy­ti ko­vo pra­džio­je, ta­čiau ja­me Rie­ta­vas tu­rė­tų ne­fi­gū­ruo­ti“, – sa­kė A. Čer­nec­kis. Jau ne kar­tą kal­bė­ta, kad di­džiu­lį rū­pes­tį ke­lia li­kę di­džiu­liai pa­sta­tai – ben­dra­bu­tis, val­gyk­la, pa­grin­di­nis kor­pu­sas, ap­link esan­ti že­mė. Ieš­ko­ma įvai­riau­sių ga­li­my­bių, kaip to­je vie­to­je įpūs­ti gy­vy­bę. Vi­sai ne­se­niai vy­ko kon­fe­ren­ci­ja, ku­rios me­tu pa­si­ra­šy­tas Ke­ti­ni­mų pro­to­ko­las dėl Že­mai­ti­jos ino­va­ci­jų cen­tro stei­gi­mo. Me­ras sa­kė, kad šiuo me­tu lau­kian­tis dar­bas – ap­si­spręs­ti, kas ir kaip ten vyks. „Iš anks­to dė­lio­ti kryp­tis ir vi­zi­jas ne­si­no­ri, yra la­bai daug siū­ly­mų ir idė­jų bei vei­kian­čių as­me­nų, ku­rie ga­li įveik­lin­ti šią vie­tą, ta­čiau ne­si­no­ri iš anks­to nie­ko sa­ky­ti, kol nė­ra su­de­rė­ta ir su­kirs­ta ran­ko­mis. Bus rei­ka­lin­gas ir Sa­vi­val­dy­bės pri­si­dė­ji­mas, rei­ka­lin­gi ir žmo­giš­kie­ji iš­tek­liai“, – sa­kė Sa­vi­val­dy­bės va­do­vas.
Kal­bant apie Rie­ta­vo Lau­ry­no Ivins­kio gim­na­zi­ją – tai yra ap­si­spren­di­mo da­ly­kas. Dvi­gu­bas mo­ky­ma­sis, kai vai­kas ga­lė­tų mo­ky­tis ir gim­na­zi­jo­je, ir pro­fe­si­nė­je mo­kyk­lo­je, kai ku­riems bū­tų la­bai nau­din­gas ir rei­ka­lin­gas. Rei­kia tar­tis su vai­kais, tė­vais, pa­čia pro­fe­si­ne mo­kyk­la ir gim­na­zi­ja. „Nie­kas tiks­liai nė­ra nu­spręs­ta ir nie­kas mū­sų ne­pri­svers da­ry­ti to, ko ne­no­ri­me. Mi­nis­te­ri­ja ieš­ko iš­ei­čių. Ten­ka pri­tar­ti, kad šis jų spren­di­mas yra ga­na sku­bo­tas. Iki ko­vo 2 d. tu­rė­jo­me pa­teik­ti mi­nis­te­ri­jai at­sa­ky­mą ir nu­ro­dy­ti, ko­kia Sa­vi­val­dy­bės nuo­mo­nė tuo klau­si­mu“, – tei­gė me­ras.
Po­vi­las Ba­ta­vi­čius pa­ste­bė­jo, kad to­kie klau­si­mai pir­miau­sia tu­rė­tų bū­ti pa­vie­šin­ti ir ap­tar­ti ko­mi­te­tų po­sė­džiuo­se. Kaip sa­kė Ta­ry­bos na­rys, tu­rė­tų bū­ti su­sės­ta, rim­tai pa­si­kal­bė­ta, ir ta­da rei­kė­tų pri­im­ti tam tik­rus spren­di­mus. „Mū­sų no­ras bū­tų toks, kad pa­si­ro­džius to­kiems mi­nist­ro įsa­ky­mams ar do­ku­men­tams, ku­rie ga­li tu­rė­ti es­mi­nės įta­kos mū­sų įstai­gų veik­lai, jie bū­tų ana­li­zuo­ja­mi ko­mi­te­tų po­sė­džiuo­se. Šią dis­ku­si­ją iš­šau­kė ne iki ga­lo at­vi­ras kal­bė­ji­mas“, – sa­kė jis.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: V. Razmienės siūlymu klausimas dėl Plungės TVM Rietavo filialo likvidavimo turėjo būti įtrauktas į posėdžio darbotvarkę.

Komentarai
Kiti straipsniai