Trečiadienis, 2024 m. balandžio 17 d.

Plun­gė­je so­cia­li­nių būs­tų pir­ki­mui ne­pa­nau­do­ta per 90 tūkst. eu­rų

Lap­kri­čio 12 die­ną So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja pra­ne­šė, kad sa­vi­val­dy­bės tu­ri 13,2 mln. Eur so­cia­li­niams būs­tams, bet ei­lė­je lau­kia 10,5 tūkst. šei­mų ir as­me­nų.

Mi­nis­te­ri­ja pa­skel­bė du že­mė­la­pius, ku­riuo­se at­ski­ra spal­va nu­spal­vin­tos sa­vi­val­dy­bių te­ri­to­ri­jos pa­gal ne­pa­nau­do­tas lė­šas ir pa­gal būs­to lau­kian­čių gy­ven­to­jų skai­čių. Pir­mu at­ve­ju Plun­gė yra maž­daug per vi­du­rį. Būs­to lau­kian­čių as­me­nų pas mus taip pat ne­trūks­ta.
Rem­da­ma­si sa­vi­val­dy­bių pa­teik­tais duo­me­ni­mis, mi­nis­te­ri­ja skel­bia, jog šiuo me­tu už par­duo­tus sa­vi­val­dy­bių būs­tus su­kaup­ta apie 13,2 mln. eu­rų. Štai Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė (2019 m. ko­vo duo­me­nys) pra­ėju­siais me­tais so­cia­li­nių būs­tų pir­ki­mui ne­pa­nau­do­jo 91 tūkst. eu­rų. Žiū­rint į ke­lis ar­ti­miau­sius kai­my­nus, Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė ne­pa­nau­do­jo 12, Skuo­do – 8, o Tel­šių – 45 tūkst. eu­rų.
Pa­gal įsta­ty­mą šios lė­šos tu­ri bū­ti nau­do­ja­mos so­cia­li­nio būs­to fon­do plėt­rai – tai reiš­kia, kad už jas tu­ri bū­ti įsi­gy­ja­ma nau­jų so­cia­li­nių būs­tų, ku­rių vi­so­je Lie­tu­vo­je lau­kia 10,5 tūkst. šei­mų ar as­me­nų. Šių me­tų rug­sė­jo 30 die­nos duo­me­ni­mis, Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je so­cia­li­nio būs­to lau­kė 158 as­me­nys (šei­mos), Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė­je – 51, Skuo­do – 40, o Tel­šių – 169 gy­ven­to­jai.
Mi­nis­te­ri­ja įžvel­gia ne­pro­por­cin­gą par­duo­tų sa­vi­val­dy­bių būs­tų ir įsi­gy­tų so­cia­li­nių būs­tų san­ty­kį ir ak­cen­tuo­ja, jog šei­mos, ku­rioms rei­ka­lin­gas so­cia­li­nis būs­tas, ne­ga­li jo lauk­ti me­tų me­tus. „Ma­no­me, kad sa­vi­val­dy­bės ne­iš­nau­do­ja vi­sų tei­si­nių ir fi­nan­si­nių ga­li­my­bių so­cia­li­niams būs­tams pirk­ti ar re­mon­tuo­ti, ir tai ste­bi­na, nes pa­ja­mos, gau­tos par­da­vus sa­vi­val­dy­bių būs­tą, ga­li bū­ti nau­do­ja­mos tik so­cia­li­niams būs­tams“, – sa­ko­ma mi­nis­te­ri­jos pra­ne­ši­me.

Pa­reng­ta pa­gal So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­jos inf.

Komentarai
Kiti straipsniai