Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Už vir­šy­tą ter­ša­lų kie­kį įmo­nė mo­kės bran­giau, nu­baus­tas ir „Plun­gės van­de­nų“ dar­buo­to­jas

Ba­lan­džio mė­ne­sį straips­ny­je „Į upę plūs­te­lė­jo bjau­ras­tis“ ra­šė­me apie žve­jo nu­fil­muo­tą vaiz­de­lį ne­to­li įmo­nės „Plun­gės van­de­nys“ va­lyk­los iš­leis­tu­vo – įra­še bu­vo ma­ty­ti ka­na­lu lei­džia­mos bjau­rios dvo­kian­čios nuo­te­kos, ku­rios nu­bė­go į Ma­žo­sios Sruo­jos upe­lį, o iš ten – į Mi­ni­ją. Bir­že­lio 12 die­ną Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to pa­skelb­ta­me pra­ne­ši­me „In­for­ma­ci­ja apie nuo­te­kas Mi­ni­jos upė­je“ tei­gia­ma, jog ter­ša­lų kie­kis bu­vo kur kas di­des­nis, nei leis­ta.

Pri­me­na­me, jog fil­muo­tas vaiz­de­lis vie­šo­jo­je erd­vė­je iš­pli­to ba­lan­džio 18 die­ną. Prie ka­na­lo sto­vin­tis vy­ras tei­gė, jog „Plun­gės van­de­nų“ va­ly­mo įren­gi­nių ne­iš­pa­sa­ky­tos smar­vės „pro­duk­tė­lis“ te­kė­jo tie­siai į Ma­žą­ją Sruo­ją, o iš ten – į Mi­ni­ją. Pri­dū­rė, jog taip vyks­ta jau ke­lin­tą die­ną.
Į gy­ven­to­jų su­si­rū­pi­ni­mą Plun­gės nuo­te­kų tvar­ky­mo pa­slau­gas tei­kian­čios ben­dro­vės at­sto­vas at­sa­kė, kad dėl re­mon­to dar­bų esą bu­vo gau­tas lei­di­mas iš­leis­ti di­des­nį nuo­te­kų kie­kį į upę.
Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas pra­ne­šė, jog in­for­ma­ci­ją apie nuo­te­kas į Mi­ni­jos upę ga­vo ba­lan­džio 14-ąją. Tą pa­čią die­ną ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai nu­vy­ko pa­im­ti van­dens mė­gi­nių iš Plun­gės mies­to van­de­nų va­ly­mo va­lyk­los iš­leis­tu­vo, ku­ris yra So­do g. 50, Var­ka­lių kai­me. Taip pat Tel­šių ap­lin­kos ap­sau­gos ins­pek­ci­ja pra­dė­jo UAB „Plun­gės van­de­nys“ ne­pla­ni­nį pa­tik­ri­ni­mą.
Ba­lan­džio 25 die­ną van­dens mė­gi­nių re­zul­ta­tas pa­ro­dė, jog BDS7 (bio­che­mi­nis de­guo­nies su­var­to­ji­mas per 7 die­nas) ir ChDS (che­mi­nis de­guo­nies su­var­to­ji­mas) lei­džia­mos mo­men­ti­nės kon­cen­tra­ci­jos dar ne­bu­vo vir­ši­ję įmo­nės TIPK (Tar­šos in­teg­ruo­tos pre­ven­ci­jos ir kon­tro­lės) lei­di­me re­mon­ti­niam lai­ko­tar­piui lei­džia­mų iš­leis­ti ter­ša­lų kie­kio.
Įmo­nė Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jai bu­vo pra­ne­šu­si, jog nuo­te­kų va­ly­mo įren­gi­niuo­se vyk­dys re­mon­to dar­bus – mon­tuos nau­jas memb­ra­nas, tad re­mon­ti­niu lai­ko­tar­piu ter­ša­lų li­mi­tai jiems bu­vo pa­di­din­ti.
Po ku­rio lai­ko ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai ėmė pa­kar­to­ti­nius nuo­te­kų mė­gi­nius iš va­ly­mo įren­gi­nių iš­leis­tu­vo, jau po va­ly­mo, o ta­da re­zul­ta­tai bu­vo vi­sai ki­to­kie.
Bir­že­lio 12 die­ną Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas pa­skel­bė pra­ne­ši­mą „In­for­ma­ci­ja apie nuo­te­kas Mi­ni­jos upė­je“ ir nu­ro­dė, kad po ins­pek­to­rių at­lik­to ty­ri­mo pa­aiš­kė­jo, jog UAB ,,Plun­gės van­de­nys“ re­mon­ti­nio lai­ko­tar­pio me­tu nuo – 2019 m. ba­lan­džio 14 d. iki 2019 m. ge­gu­žės 8 d. – iš­leis­tų į ap­lin­ką ter­ša­lų kie­kis vir­ši­jo TIPK lei­di­me lei­džia­mų iš­leis­ti nuo­te­kų kie­kius 30 ka­len­do­ri­nių die­nų re­mon­ti­niam lai­ko­tar­piui.
Tiks­lūs vir­šy­ti leis­ti­ni re­mon­ti­niu lai­ko­tar­piu iš­leis­ti nuo­te­kų kie­kiai: BDS7 (bio­che­mi­nis de­guo­nies su­var­to­ji­mas) – 8,192 t (lei­džia­ma 7,40 t), Nb (ben­dro azo­to) –7,150 t (lei­džia­ma 5,18 t), Pb (ben­dro fos­fo­ro) –  0,734 t (lei­džia­ma 0,59 t).
Ka­dan­gi įmo­nė tu­ri TIPK lei­di­mą iš­leis­ti į ap­lin­ką iš­va­ly­tas nuo­te­kas, ža­la ne­skai­čiuo­ja­ma, ta­čiau skai­čiuo­ja­mi at­ski­rai vir­šy­ti ter­ša­lai, ku­rie tu­rės bū­ti de­kla­ruo­ja­mi ir ap­mo­kė­ti 10 kar­tų di­des­niu ta­ri­fu. Taip pat UAB „Plun­gės van­de­nys“ at­sa­kin­gam as­me­niui skir­ta 85 eu­rų bau­da.

Nuotraukoje: Inspektoriai nustatė, jog išleidžiamų teršalų kiekis buvo viršytas.

Komentarai
Kiti straipsniai