Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Grei­to­sios rei­ka­lai: tar­ny­bai rei­kia nau­jo pa­sta­to, o di­rek­to­rei – di­des­nio al­gos prie­do

Vie­šo­ji įstai­ga Plun­gės ra­jo­no grei­to­ji me­di­ci­nos pa­gal­ba (GMP) ba­lan­džio 16 die­ną vy­ku­sia­me Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės ap­sau­gos ko­mi­te­to po­sė­dy­je „links­niuo­ta“ net per tri­jų klau­si­mų svars­ty­mą: ap­žvel­giant veik­los ata­skai­tą, tei­kiant siū­ly­mą dėl va­do­vo al­gos kin­ta­mo­sios da­lies nu­sta­ty­mo ir dis­ku­tuo­jant dėl nau­jo pa­sta­to bū­ti­ny­bės šiai įstai­gai. Be­je, pir­mi­nin­kau­ti šiam ko­mi­te­tui iš­rink­ta gy­dy­to­ja Vi­da Tam­ke­vi­čie­nė.

Kal­bant apie Plun­gės GMP veik­los ata­skai­tą, si­tu­a­ci­ją pri­sta­tė tar­ny­bos di­rek­to­rė Ra­sa Mon­čie­nė. Mi­nė­jo, jog per­nai ap­tar­nau­ja­mo­je te­ri­to­ri­jo­je bu­vo 42 464 Plun­gės ir Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bių gy­ven­to­jai. Ly­gi­nant su 2017-ais me­tais, skai­čius su­ma­žė­jo be­veik tūks­tan­čiu, t. y. 997-iais. Tai­gi iš­kvie­ti­mų per­nai bu­vo ir­gi ma­žiau – 8251 (607-iais ma­žiau). Ta­čiau per­ve­ži­mų į ki­tą mies­tą dėl in­sul­tų, in­fark­tų ar trau­mų bū­ta ke­tu­rio­mis de­šim­ti­mis dau­giau. Ak­cen­ta­vo, jog net 819 iš­kvie­ti­mų per mė­ne­sį reiš­kia, jog tiek kar­tų mū­sų grei­to­sios me­di­kai bū­na iš­vy­kę iš Plun­gės ra­jo­no.
Di­rek­to­rė pa­pa­sa­ko­jo ir vie­ną įdo­mes­nį at­ve­jį – vež­da­mi gim­dy­vę į Tel­šius, Plun­gės GMP slau­gy­to­ja ir vai­ruo­to­jas 2018-ais me­tais ta­po sa­vo­tiš­kais krikš­to tė­vais. Dėl mo­te­riš­kei pra­si­dė­ju­sio gim­dy­mo, au­to­mo­bi­lis bu­vo su­stab­dy­tas pa­ke­lė­je ir gim­dy­mas pri­im­tas tie­siog ma­ši­no­je. Gi­mė svei­ka mer­gai­tė, ji su ma­ma nu­vež­tos į li­go­ni­nę.
At­si­žvel­giant į ma­žė­jan­tį gy­ven­to­jų skai­čių, per­nai įstai­gos veik­lai gau­ta ma­žiau pi­ni­gų iš Pri­va­lo­mo­jo svei­ka­tos drau­di­mo fon­do. Tie­sa, gau­ta lė­šų pa­pil­do­mai, ku­rie pa­nau­do­ti vai­ruo­to­jų ir slau­gy­to­jų dar­bo už­mo­kes­čiui pa­di­din­ti (po 10 pro­cen­tų). Bran­giai kai­na­vo kom­piu­te­ri­nės įran­gos ap­tar­na­vi­mas (per 21 tūkst. eu­rų), tri­jų pen­si­nin­kų at­lei­di­mas iš dar­bo (16-ika tūkst. eu­rų), trans­por­to prie­mo­nių re­mon­tas (apie 7 tūkst. eu­rų). Tai­gi, Plun­gės GMP me­tus bai­gė nuos­to­lin­gai – veik­los de­fi­ci­tas su­da­rė 48 tūkst. eu­rų.
Dėl to, kad Plun­gės GMP dir­bo nuos­to­lin­gai, taip pat dėl to, jog dar­buo­to­jams al­gos pa­di­din­tos tik 10 pro­cen­tų (rei­kė­jo pa­di­din­ti 20 proc.), taip pat dar ke­le­tas ki­tų ro­dik­lių lė­mė (iš vi­so ver­tin­ti 6 ro­dik­liai), jog di­rek­to­rės al­gos kin­ta­mo­ji da­lis grei­čiau­siai bus ge­ro­kai ma­žes­nė. Tam dar tu­rės pri­tar­ti Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba.
Klau­si­mą dėl vie­šų­jų svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gų va­do­vų mė­ne­si­nės al­gos kin­ta­mo­sios da­lies nu­sta­ty­mo pri­sta­čiu­si Sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­ja Ores­ta Ge­ruls­kie­nė ko­mi­te­tui pa­tei­kė spren­di­mo pro­jek­tą, ku­riuo siū­lo­ma nuo ge­gu­žės 1-osios Plun­gės GMP di­rek­to­rei R. Mon­čie­nei nu­sta­ty­ti 10 pro­cen­tų mė­ne­si­nės al­gos prie­dą, o vie­šo­sios įstai­gos Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės li­go­ni­nės di­rek­to­riui An­ta­nui Mar­tu­se­vi­čiui – 30 pro­cen­tų mė­ne­si­nės al­gos prie­dą. Pa­sto­vio­ji da­lis ne­si­kei­čia: ati­tin­ka­mai iš­lie­ka 964 ir 1563 eu­rai.
Iki tol abiems va­do­vams bu­vo ski­ria­mi 40 proc. prie­dai, tad R. Mon­čie­nė iš vi­so gau­da­vo 1350 eu­rų, o A. Mar­tu­se­vi­čius – 2189 eu­rus („ant po­pie­riaus“). Po prie­dų su­ma­ži­ni­mo dėl ne­pa­siek­tų ro­dik­lių, ku­riuos yra nu­sta­čiu­si Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja, R. Mon­čie­nei bū­tų mo­ka­ma 1060 eu­rų, o A. Mar­tu­se­vi­čiui – 2033 eu­rai (ne­at­skai­čius mo­kes­čių).
Toks siū­ly­mas, lie­čian­tis ją as­me­niš­kai, Plun­gės GMP di­rek­to­rei R. Mon­čie­nei la­bai ne­pa­ti­ko. Li­go­ni­nės va­do­vo po­sė­dy­je ne­bu­vo, tad jo nuo­mo­nė li­ko ne­iš­sa­ky­ta, o štai grei­to­sios va­do­vė pa­šo­ku­si iš vie­tos iš­da­li­jo po­sė­džiau­to­jams šūs­nį do­ku­men­tų su pa­ryš­kin­to­mis pa­strai­po­mis ir pa­reiš­kė drįs­tan­ti pro­tes­tuo­ti. Ak­cen­ta­vo, jog de­fi­ci­tas su­si­da­rė ne dėl jos kal­tės, tad ji ža­da už sa­ve pa­ko­vo­ti.
Kiek pa­var­tę po­pie­rius ir pa­krai­pę gal­vas, ko­mi­te­to na­riai ga­liau­siai vis­ką pa­li­ko spręs­ti Ta­ry­bai.
Dėl Plun­gės GMP bu­vo svars­to­mas dar vie­nas klau­si­mas: di­rek­to­rė R. Mon­čie­nė Sa­vi­val­dy­bei pa­ra­šė raš­tą, jog va­sa­rio mė­ne­sį Plun­gės prieš­gais­ri­nė gel­bė­ji­mo tar­ny­ba per pa­tik­ri­ni­mą nu­sta­tė, kad nau­do­ja­mi pa­sta­tai ir pa­tal­pos ne­ati­tin­ka ke­lia­mų gais­ri­nės sau­gos rei­ka­la­vi­mų, tad stei­gė­ja, t. y. Sa­vi­val­dy­bė, tu­rin­ti spręs­ti šią pro­ble­mą.
Plun­gės GMP yra įsi­kū­ru­si J. Tu­mo-Vaiž­gan­to g. 97 B, sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čiuo­se 80 kv. m plo­to ga­ra­žuo­se. Pa­tal­pos yra ap­gai­lė­ti­nos būk­lės, tad re­mon­tuo­ti jų, tiks­liau – re­konst­ruo­ti – ne­ap­si­mo­ka. Rei­kia nau­jo pa­sta­to, ku­ris, kaip svars­tė R. Mon­čie­nė, tu­rė­tų bū­ti 230 kv. m plo­to – tu­ri tilp­ti dis­pe­če­ri­nė, ad­mi­nist­ra­ci­ja, bū­ti sa­lė su­si­rin­ki­mams, ar­chy­vo pa­tal­pa, dar­buo­to­jų pa­tal­pos, du­šai. Da­bar dir­ban­tie­siems nė­ra nė kur nu­si­praus­ti. Dar rei­kia ga­ra­žo 7-iems GMP au­to­mo­bi­liams.
Sa­vi­val­dy­bės ar­chi­tek­tas To­mas Jo­cys kal­bė­jo, jog da­bar­ti­nis pa­sta­tas nė­ra šim­tu pro­cen­tų įre­gist­ruo­tas kaip už­baig­tas sta­ti­nys, ga­ra­žų aukš­tis – per ma­žas, su­pla­na­vi­mas – ne­pa­to­gus. To­dėl vis­ką rei­kė­tų re­konst­ruo­ti. Ge­res­nis ir pi­ges­nis va­rian­tas – sta­ty­ti nau­ją vie­no aukš­to pa­sta­tą. Prie li­go­ni­nės tam yra lais­vų skly­pų. Vie­nas – už se­no­sios po­li­kli­ni­kos pa­sta­to, ki­tas – prie pat iš­va­žia­vi­mo į Men­de­no gat­vę. Po­sė­džiau­to­jai ir GMP di­rek­to­rė bu­vo lin­kę pri­tar­ti pas­ta­ra­jam va­rian­tui, tad bus ren­gia­mas pro­jek­tas ir or­ga­ni­zuo­ja­mi vie­šie­ji pir­ki­mai. Lė­šos tam grei­čiau­siai bus nu­ma­ty­tos iš dvie­jų šal­ti­nių: Sa­vi­val­dy­bės ir Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos.

 

Aminorūgštys | BCAA https://ambicija.eu/aminorugstys

Li­na MOTUŽIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai