Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Nau­ja tvar­ka – vai­kai į lop­še­lius-dar­že­lius bus pri­ima­mi cen­tra­li­zuo­tai

„Nau­jo­vės vi­sa­da su­ke­lia daug dis­ku­si­jų, o po to, ap­ri­mus aist­roms, sa­ko­me, kad taip ir tu­rė­jo bū­ti“, – gruo­džio 10-ąją vy­ku­sio Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­džio me­tu sa­kė pir­mi­nin­kas Aud­rius Mi­siū­nas, per­skai­tęs dar­bot­var­kės klau­si­mą dėl cen­tra­li­zuo­to vai­kų pri­ėmi­mo į Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės švie­ti­mo įstai­gas, įgy­ven­di­nan­čias iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo pro­gra­mas, tvar­kos ap­ra­šo pa­tvir­ti­ni­mo.

Po­sė­džio me­tu Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tė Dan­gi­ru­tė Vaš­kie­nė pri­mi­nė, kad Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba nu­spren­dė pri­pa­žin­ti ne­te­ku­siu ga­lios Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos 2012 me­tų ko­vo 29 die­nos spren­di­mą „Dėl vai­kų pri­ėmi­mo į Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo įstai­gas tvar­kos ap­ra­šo pa­tvir­ti­ni­mo“ ir kvietė pritarti pri­de­da­mam cen­tra­li­zuo­tam vai­kų pri­ėmi­mo į Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės švie­ti­mo įstai­gas, įgy­ven­di­nan­čias iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo pro­gra­mas, tvar­kos ap­ra­šui. Taip pat nu­ma­ty­ti 2019-ųjų Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­te lė­šas pro­gra­mi­nei įran­gai įsi­gy­ti elek­tro­ni­nei cen­tra­li­zuo­tai vai­kų pri­ėmi­mo į dar­že­lius sis­te­mai įdieg­ti.
Kaip pa­sa­ko­jo vyr. spe­cia­lis­tė, šio ap­ra­šo pa­skir­tis – už­tik­rin­ti iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo pri­ei­na­mu­mą, op­ti­mi­zuo­ti pri­ėmi­mo į šias ug­dy­mo gru­pes or­ga­ni­za­vi­mo tvar­ką.
D. Vaš­kie­nė sa­kė, kad šią 2012-ai­sias pri­im­tą tvar­ką rei­kia keis­ti, nes per­ei­na­ma prie cen­tra­li­zuo­to vai­kų pri­ėmi­mo į lop­še­lius-dar­že­lius. Be to, tvar­ka kei­čia­ma dar ir dėl to, kad pri­si­de­da daug nau­jų są­vo­kų: in­for­ma­ci­nė sis­te­ma, val­dy­to­jas, ad­mi­nist­ra­to­rius, tvar­ky­to­jas, nau­do­to­jas, var­to­to­jai. D. Vaš­kie­nė pa­brė­žė, kad vi­sa in­for­ma­ci­ja apie vai­kų pri­ėmi­mo į Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės švie­ti­mo įstai­gų iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pes tvar­ką skel­bia­ma Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės sve­tai­nė­je www.plun­ge.lt.
Kad pra­šy­mų dėl vai­kų pri­ėmi­mo pa­tei­ki­mas bū­tų kuo pa­pras­tes­nis ir pe­čius slėg­tų kuo ma­žes­nė ad­mi­nist­ra­ci­nė naš­ta, tai ga­li­ma pa­da­ry­ti ne­iš­ei­nant iš na­mų. Re­ko­men­duo­ja­ma pra­šy­mus pil­dy­ti elek­tro­ni­niu bū­du sis­te­mo­je, pri­si­jun­gus prie elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės. Kaip tei­gė vyr. spe­cia­lis­tė, at­si­ras ir ne­ge­ban­čių to pa­da­ry­ti, bet sky­riaus dar­buo­to­jai vi­sa­da pa­si­ruo­šę pa­dė­ti.
Po­sė­džio me­tu D. Vaš­kie­nė sa­kė, kad svar­biau­sias dar­bas, ku­rį rei­kia at­lik­ti, – tai ap­si­spręs­ti dėl vai­kų pri­ėmi­mo į iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pes pir­mu­mo tei­sės. Ji siū­lė, kad du vai­kai bū­tų pri­ima­mi iš są­ra­šo pa­gal pra­šy­mų pa­da­vi­mo da­tą ir lai­ką ir du iš są­ra­šo – pa­gal pir­mu­mo tei­sę su­tei­kian­čias prie­žas­tis.
Pa­sak pra­ne­šė­jos, pir­me­ny­bė tei­kia­ma prieš­mo­kyk­li­nio am­žiaus vai­kams, ku­rie jau lan­ko įstai­gą, vyk­dan­čią iki­mo­kyk­li­nę ir prieš­mo­kyk­li­nę pro­gra­mas (pa­tei­kia­mas tik ra­šy­ti­nis pra­šy­mas įstai­gos di­rek­to­riui); naš­lai­čiams, glo­bo­ja­miems ir (ar) įvai­kin­tiems vai­kams. Taip pat vai­kams, ku­rių bro­lis ar se­suo jau lan­ko tą pa­čią įstai­gą; ku­rių vie­nas iš tė­vų dir­ba to­je įstai­go­je; ku­rių vie­nas iš tė­vų yra mo­ki­nys ar stu­den­tas ir mo­ko­si die­ni­nia­me sky­riu­je, bei vai­kams iš šei­mų, au­gi­nan­čių tris ar dau­giau ma­ža­me­čių vai­kų, ar ku­rių vie­nas iš tė­vų at­lie­ka pro­fe­si­nę ka­ro tar­ny­bą ir yra ke­lia­mi į nau­jas tar­ny­bos vie­tas.
Vyr. spe­cia­lis­tė pa­sa­ko­jo, kad jai te­ko ben­drau­ti su Plun­gės vai­kų lop­še­lių-dar­že­lių va­do­vais, ku­rių ne vie­nas tei­gė, kad be­veik vi­si, pa­tei­ku­sie­ji pra­šy­mus, tu­ri pir­mu­mo tei­sę, tad ne­ži­nan­tys, ką da­ry­ti su ki­tais vai­kais, ku­rie to­kios tei­sės ne­tu­ri.
Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas Gin­tau­tas Ri­mei­kis, iš­klau­sęs šių nuo­gąs­ta­vi­mų, sa­kė, kad jam te­ko lan­ky­tis Ši­lu­tė­je, kur jau tre­ji me­tai ši pro­ble­ma yra iš­spręs­ta. Čia į lop­še­lius-dar­že­lius trys vai­kai pri­ima­mi iš są­ra­šo pa­gal pra­šy­mų pa­da­vi­mo da­tą ir lai­ką ir vie­nas iš są­ra­šo – pa­gal pir­mu­mo tei­sę.
Ta­ry­bos na­rė Dai­na Mar­ti­šie­nė tei­gė, kad šiuo at­ve­ju žmo­nės yra su­prie­ši­na­mi, jie nė­ra ly­gia­ver­čiai. Tad se­kun­džių tiks­lu­mu vai­kus pri­im­ti pa­gal pra­šy­mo pa­tei­ki­mo da­tą ir lai­ką bū­tų ne­są­ži­nin­ga. „O kaip su tais, ku­rie to­kios ga­li­my­bės ne­tu­ri, ir jų pa­teik­ti do­ku­men­tai at­si­du­ria są­ra­šo apa­čio­je, nors pra­šy­mas pa­ra­šy­tas anks­čiau nei ki­tų“, – no­rė­jo su­ži­no­ti D. Mar­ti­šie­nė.
G. Ri­mei­kis sa­kė, kad vis dėl­to pri­ėmi­mo da­ta ir lai­kas yra svar­bu. Be to, pra­šy­mų, pa­sak jo, tik­rai ne­bus daug, ir jis ti­ki­si, kad vi­si no­rin­tie­ji pa­teks į no­ri­mas iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo įstai­gas. „Tai dau­giau lie­čia lop­še­lius, į ku­riuos pa­tek­ti pra­šy­mų bū­na dau­giau­sia“, – ra­mi­no sky­riaus ve­dė­jas, bet pri­dū­rė, kad vis dėl­to dar vie­nos lop­še­lio gru­pės Plun­gė­je rei­kė­tų, o kol kas ne­pa­te­ku­sie­siems teks lauk­ti ei­lė­je.
Pa­si­bai­gus dis­ku­si­joms, ben­dru su­ta­ri­mu pri­tar­ta Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tės D. Vaš­kie­nės siū­ly­mui, kad vai­kai į iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pes pa­gal am­žių bū­tų pri­ima­mi to­kia tvar­ka: du vai­kai iš są­ra­šo – pa­gal pra­šy­mų pa­da­vi­mo da­tą ir lai­ką ir du iš są­ra­šo – pa­gal pir­mu­mo tei­sę su­tei­kian­čias prie­žas­tis.
Šie spren­di­mai įsi­ga­lio­ja nuo 2019-ųjų ba­lan­džio 1 die­nos.

Apsilankykite vaikų žaidimo kambaryje.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Priėmimo tvarka į lopšelius-darželius keisis jau kitąmet: pra­šy­mus dėl vaiko priėmimo bus galima pil­dy­ti elek­tro­ni­niu bū­du sis­te­mo­je, pri­si­jun­gus prie elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės.

Komentarai
Kiti straipsniai