Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Nu­sta­ty­ti mak­si­ma­lūs įkai­niai trum­pa­lai­kei ir il­ga­lai­kei so­cia­li­nei glo­bai

Ket­vir­ta­die­nį vy­ku­sia­me Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės pa­ra­mos ko­mi­te­to po­sė­dy­je svars­ty­tas vie­nin­te­lis klau­si­mas – dėl mak­si­ma­lių trum­pa­lai­kės ir il­ga­lai­kės so­cia­li­nės glo­bos iš­lai­dų fi­nan­sa­vi­mo Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės gy­ven­to­jams nu­ro­dy­tų dy­džių pa­tvir­ti­ni­mo. Dy­džiai nu­ro­dy­ti to­kie: su­au­gu­siam ir se­ny­vo am­žiaus as­me­niui su ne­ga­lia – 800 Eur per mė­ne­sį, su sun­kia ne­ga­lia – 950 Eur per mė­ne­sį, vai­kui su ne­ga­lia ir su sun­kia ne­ga­lia – 860 Eur per mė­ne­sį.

Mo­kes­tis už trum­pa­lai­kės ir il­ga­lai­kės so­cia­li­nės glo­bos pa­slau­gas su­si­de­da iš 80 proc. as­me­nų pa­ja­mų, 100 proc. slau­gos ar prie­žiū­ros (pa­gal­bos) iš­lai­dų tiks­li­nės kom­pen­sa­ci­jos (jei­gu as­muo ją gau­na), vals­ty­bės do­ta­ci­jos (as­me­nims su sun­kia ne­ga­lia). Li­ku­sią da­lį ap­mo­ka Sa­vi­val­dy­bė. As­me­nims su sun­kia ne­ga­lia trum­pa­lai­kės ar il­ga­lai­kės so­cia­li­nės glo­bos pa­slau­goms ski­ria­ma vals­ty­bės do­ta­ci­ja – 273,60 Eur per mė­ne­sį, ne­vir­ši­jant ben­dros pa­slau­gos kai­nos.
Kaip pa­sa­ko­jo sa­vi­val­dy­bės Svei­ka­tos, so­cia­li­nės pa­ra­mos ir rū­py­bos sky­riaus ve­dė­ja Jo­li­ta Al­sei­kie­nė, tai mak­si­ma­li fi­nan­suo­ja­ma glo­bos kai­na. Di­džio­ji da­lis gy­ven­to­jų, prie ku­rių iš­lai­ky­mo pri­si­de­da Sa­vi­val­dy­bė iš sa­vo biu­dže­to, yra as­me­nys su ne­ga­lia, ku­rie dar ge­ba ju­dė­ti pa­tys, ir pa­slau­ga jiems ga­li bū­ti tei­kia­ma na­muo­se. „Tvar­ka to­kia, kad žmo­nės tu­ri kreip­tis į se­niū­ni­ją su pra­šy­mu, kad no­rė­tų to­kios pa­slau­gos, ta­da ver­ti­na­ma, ar ji rei­ka­lin­ga.
Pa­vyz­džiui, se­ny­vo am­žiaus žmo­gui pa­reiš­kus no­rą ap­si­gy­ven­ti se­ne­lių glo­bos na­muo­se, ver­ti­na­ma, ar ne­įma­no­ma jam pa­siū­ly­ti al­ter­na­ty­vių pa­slau­gų na­muo­se.
Mū­sų pri­ori­te­tas yra teik­ti pa­slau­gas ar­čiau na­mų. Jei­gu nu­sta­to­ma, kad pa­slau­ga tik­rai rei­ka­lin­ga, as­muo iš­si­ren­ka įstai­gą, į ku­rią no­rė­tų vyk­ti. Tuo­met su­da­ro­ma su­tar­tis, at­si­žvel­giant į as­mens gau­na­mas pa­ja­mas“, – aiš­ki­no sky­riaus ve­dė­ja. J. Al­sei­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad mak­si­ma­lios kai­nos bu­vo nu­sta­ty­tos at­si­žvel­giant į įstai­gas, ku­rios tei­kia sa­vi­val­dy­bės gy­ven­to­jams pa­slau­gas. Vie­na jų – Rie­ta­vo pa­ra­pi­jos se­ne­lių glo­bos na­mai. Jie pa­tei­kė in­for­ma­ci­ją, kad nuo sau­sio 1-osios ke­lia so­cia­li­nės glo­bos kai­ną. Tad at­si­žvelg­ta į nu­ro­dy­tus nau­jus įkai­nius. Vai­kams su ne­ga­lia ar sun­kia ne­ga­lia kai­na nu­sta­ty­ta re­mian­tis Klai­pė­dos vai­kų glo­bos na­mų įkai­niais. Pa­mi­nė­ta ir tai, kad Rie­ta­vo se­ne­lių glo­bos na­mai pla­nuo­ja plėt­rą, po ku­rios į įstai­gą ga­lės pri­im­ti ir teik­ti pa­slau­gas di­des­niam kie­kiui žmo­nių.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Su įkainiais komiteto narius supažindino J. Alseikienė.

Komentarai
Kiti straipsniai