Šeštadienis, 2024 m. balandžio 27 d.

Kon­kur­są or­ga­ni­za­vo Žemės ūkio rūmai, o pri­zus rei­kia pirk­ti Sa­vi­val­dy­bei

„Pirk­ti, ir vis­kas! Kaip at­ro­dys – ne­pirk­ti? Na, bet ko­dėl taip bran­giai? Čia juk pa­si­pi­ni­ga­vi­mas!“, – ši­taip sa­vo nuo­mo­nes dės­tė kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­to na­riai, kai Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas Gin­tau­tas Ri­mei­kis pa­siū­lė ap­tar­ti klau­si­mą dėl pri­si­dė­ji­mo per­kant du šilt­na­mius. Įdo­mu, kad pro­jek­tą-kon­kur­są „Au­gi­nu Lie­tu­vai“ su idė­ja dar­že­liams pa­do­va­no­ti 100 šilt­na­mių or­ga­ni­za­vo Že­mės ūkio rū­mai, bet juos nu­pirk­ti pa­siū­lė sa­vi­val­dy­bėms.

Že­mės ūkio rū­mai (ŽŪR) drau­ge su Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių aso­cia­ci­ja ini­ci­ja­vo pro­jek­tą „Au­gi­nu Lie­tu­vai“, skir­tą Lie­tu­vos šimt­me­čiui pa­mi­nė­ti. Tam, kad bū­tų ska­ti­na­mas vai­kų do­mė­ji­ma­sis že­mės ūkiu ir ug­do­ma mei­lė sa­vo kraš­tui, iki­mo­kyk­li­nėms įstai­goms ar glo­bos na­mams nu­ma­ty­ta pa­do­va­no­ti šilt­na­mius. Nu­ga­lė­to­jai at­rink­ti or­ga­ni­za­vus fo­to­nuot­rau­kų kon­kur­są „Au­gi­nu Lie­tu­vai“.
Da­ly­vau­ti pro­jek­te-kon­kur­se ga­lė­jo vi­si dar­že­liai ar glo­bos na­mai, ku­rie tu­ri nuo­sa­vy­bės ar pa­nau­dos tei­se pri­klau­san­čios že­mės. Kaip sa­kė G. Ri­mei­kis, da­ly­va­vo trys mū­sų lop­še­liai-dar­že­liai, du lai­mė­jo – „Vy­tu­rė­lis“ ir iki­mo­kyk­li­nė įstai­ga Al­sė­džiuo­se. Jie, kaip mi­nė­ta, lai­mė­jo po šilt­na­mį. Įdo­miau­sia tai, kad Sa­vi­val­dy­bės bu­vo pa­pra­šy­ta pri­si­dė­ti prie pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo: skir­ti lė­šų šilt­na­mių įsi­gi­ji­mui, su­mon­ta­vi­mui, trans­por­ta­vi­mui, iš vi­so – 380 eu­rų už vie­ną… Gal­būt dėl to, kaip pa­ste­bė­jo G. Ri­mei­kis, to­kio­je ak­ci­jo­je da­ly­va­vo tik koks treč­da­lis ra­jo­nų.
Ko­mi­te­to na­riai ne­ga­lė­jo pa­ti­kė­ti. Kon­kur­są or­ga­ni­za­vo ŽŪR, o pri­zus rei­kia pirk­ti Sa­vi­val­dy­bei? Ir dar – taip bran­giai! Už vie­ną 3×2 m šilt­na­mį – 380 eu­rų, tai už du – jau 760 eu­rų! Vai­do­tas Skie­rus sa­kė pats ne­se­niai įsi­gi­jęs pa­na­šų šilt­na­mį be jo­kios ak­ci­jos už 190 eu­rų! Tai­gi Sa­vi­val­dy­bė ga­lė­tų net ke­tu­ris šilt­na­mius nu­pirk­ti už to­kią kai­ną. Vi­ce­me­ras Min­dau­gas Jur­čius svars­tė, jog Sa­vi­val­dy­bė iš­ties ga­lė­tų ras­ti ir nu­pirk­ti pi­giau, bet ta­da pri­si­ka­bins įvai­rios tar­ny­bos…
Dar kiek pa­py­kę ir pa­dis­ku­ta­vę, ko­mi­te­to na­riai su­ta­rė, jog vis­gi rei­kės pirk­ti tuos šilt­na­mius, juk lai­mė­ję dar­že­liai jau lau­kia pri­zų, pla­nuo­ja jiems vie­tą. Tik iš kur pa­im­ti lė­šų? Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Gin­ta­ras Ba­gu­žis juo­ka­vo, jog vie­nam šiltnamiui trauks pi­ni­gus iš vie­nos sa­vo ki­še­nės, ki­tam – iš ki­tos…

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Projektą-konkursą „Auginu Lietuvai“ su idėja darželiams padovanoti 100 šiltnamių organizavo Žemės ūkio rūmai, bet prizus pasiūlė nupirkti savivaldybėms.

Komentarai
Kiti straipsniai