Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Didžiausios klaidos, kurias žmonės daro savo kieme

Bene kiekvienas, turintis savo nuosavą kiemą, svajoja apie gražią jo išvaizdą. Tačiau ne paslaptis, jog norint pasiekti tokį rezultatą, reikia į tai įdėti nemažai laiko ir pastangų. Negana to, tik pradedantys užsiimti aplinkos priežiūra dažnai dėl patirties stokos ar neteisingai išgirstos informacijos padaro nemažai klaidų, kurios ne tik brangiai kainuoja, bet ir sugadina visą bendrą kiemo vaizdą. Taigi, šiame straipsnyje pateiksime didžiausias klaidas, kurias žmonės daro savo kieme, taip padėdami jums jų išvengti ar nebekartoti.

Augalai perlaistomi

Nors laistymas nėra laikomas viena sudėtingiausių užduočių, kas liečia aplinkos priežiūrą, tačiau ši veikla neabejotinai yra viena iš svarbiausių. Nesvarbu, kur ir ką auginate, tačiau visiems augalams yra reikalingas pakankamas vandens kiekis tam, kad jie gražiai augtų, formuotų vaisius ar žiedus ir ištvertų vasaros karščius. Nors gali pasirodyti, jog dažnas laistymas yra geriau nei per retas, tačiau iš tiesų būtent toks jis gali sukelti tam tikras augalų ligas bei sulėtinti jų augimą. Dėl to rekomenduojama laistyti rečiau, tačiau dosniai. Norėdami tiksliai žinoti, kada jūsų augalui yra reikalingas laistymas, galite pasirūpinti dirvožemio drėgmės matuokliu, kuris savo kaina yra prieinamas kiekvienam. Jis puikiai tinka tiek kambariniams vazoniniams augalams, tiek ir augantiems lauke. Tokiu būdu galėsite išvengti perlaistymo, kuris daro neigiamą įtaką augalo gyvavimui.

Augalams parenkama netinkama vieta

Kita dažnai pasitaikanti klaida – augalai yra pasodinami netinkamoje vietoje. Ką tai reiškia? Galbūt tam tikra gėlių rūšis ir itin tiktų bei atrodytų nuostabiai prie jūsų namo laukinių durų, tačiau jomis pasidžiaugsite neilgai, jei šioms gėlėms yra reikalinga saulė, o jūsų išrinktoje vietoje yra nuolatinis pavėsis. Taip pat augalai, kurie mėgsta pavėsį, tikrai sėkmingai negyvuos saulės atokaitoje. Dėl šios priežasties prieš įsigydami augalus atlikite tam tikrus namų darbus ir pasidomėkite, kokios lauko sąlygos jiems yra reikalingos. Dažniausiai visą šią informaciją galima rasti etiketėje, o jei jos nėra, pasikonsultuokite su specialistu ar paieškokite informacijos internete.

Augalai sodinami per arti vienas kito

Bene kiekvienas, turintis savo kieme sodą, nori, jog jis būtų pripildytas pačiais gražiausiais augalais. Kaip bebūtų, dažnai šiam norui virtus realybe, yra pastebima didesnė žala negu nauda. Natūralu, jog tik ką pasodinus augalą, jis atrodo itin mažas ir vienišas, todėl jį norisi apsupti kitais augalais. Tačiau reikėtų turėti omenyje, jog visi jie auga ir užauga, tad su laiku visiems augalams prireikia kur kas daugiau vietos nei jos reikia vos tik pasodinus. Augalai, susigrūdę mažame plote, yra priversti konkuruoti dėl vandens, įvairių maistinių medžiagų ar saulės spindulių. Negana to, tarp tokių augalų yra prasta oro cirkuliacija, dėl ko įvairios ligos juos užklumpa žymiai lengviau ir greičiau. Tad, būtinai pasidomėkite, kokius tarpus yra rekomenduojama palikti tarp tam tikrų augalų – tokiu būdu galėsite būti garantuoti, jog viską atlikote teisingai ir ateityje nekils problemų.

Nesugrėbiami lapai

Nors šiuo metu galima girdėti įvairių nuomonių dėl lapų grėbimo rudens sezonu, visgi, norint turėti gražią veją, rekomenduojama juos sugrėbti. Šlapiuose lapuose įprastai kaupiasi įvairūs kenkėjai, o storas lapų sluoksnis neleidžia vejai gauti reikiamo kiekio deguonies, saulės spindulių bei vandens ir taip negali būti vykdoma fotosintezė. Todėl palikę lapus šaltuoju metų laiku kaip trąšą, orui atšilus galite pastebėti, jog tam tikrose vietose veja yra pageltusi, išretėjusi ir nebeatrodo taip gražiai, kaip atrodė iki tol. Lapus lengvai ir paprastai galite sugrėbti paprasčiausiais grėbliais arba pasinaudoti lapų pūstuvais ar siurbliais, leisiančiais visą šį procesą atlikti kur kas efektyviau.

Naudojami netinkami įrankiai

Ne paslaptis, jog sodo įrankių ir prietaisų yra tikra gausybė, tad tik pradedant užsiimti aplinkos priežiūros darbais natūralu, jog itin lengva susipainioti ir pasimesti tokioje jų gausoje. Kiekvienas įrankis yra naudojamas tam tikram darbui atlikti, tad pasirinkus netinkamą, visas procesas gali apsunkti, t.y. kainuoti daugiau fizinių jėgų bei trukti žymiai ilgiau. Be viso to, taip gali nutikti ir tuomet, kai pasirenkamas prastos kokybės prietaisas, kuris netarnauja taip gerai, kaip tai turėtų daryti. Todėl, rinkdamiesi aplinkos tvarkymui reikalingus įrankius ir prietaisus, nebijokite pasitarti su specialistais. Jie geriausiai patars, kas jums yra reikalingiausia ir kas pasitarnaus geriausiai.

Žolė pjaunama per trumpai

Paskutinė, tačiau tikrai ne mažiausiai reikšminga klaida, kurią daro žmonės, tik ką pradėję užsiimti aplinkos priežiūros darbais, yra tai, jog pjaudami veją, palieka ją per trumpą. Vejos priežiūros specialistai sako, jog optimalus nupjautos žolės ilgis yra apie 5 cm, tad reikėtų vengti ją nutrumpinti dar daugiau. Trumpesnė veja yra linkusi greičiau išdžiūti, nuvysti ir galiausiai žūti. Tad, kad viso to pavyktų išvengti, žolę pjaukite vieną kartą savaitėje tuo atveju, kuomet vizualiai matosi, jog jai reikia pjovimo. Žinoma, turėkite omenyje, kad bet kuriuo atveju pjovimo metu turėtų būti paliekami du trečdaliai vejos ilgio. Visa tai kontroliuoti gali padėti vejos robotai, kurių tokias funkcijas kaip pjovimo laiką, režimą ir paliekamą vejos ilgį galite lengvai nustatyti pagal savo poreikius. Šie prietaisai užtikrina, jog žolės ilgis visose sklypo vietose būtų vienodas, tad veja visuomet atrodys itin estetiškai ir tvarkingai. Be abejo, domintis vejos priežiūra, reikėtų nepamiršti ir aeratoriaus – prietaiso, kuriuo yra pagerinama dirvožemio struktūra. Jį rekomenduojama panaudoti bent 1-2 kartus per metus, tad jei susidomėjote ir norėtumėte vieną tokių prietaisų įsigyti, nemažą jų pasirinkimą rasite toolsta.lt/.

Taigi, tikimės, jog visi šie patarimai padės tinkamai prižiūrėti savo kiemą ar bet kokį kitą turimą žemės sklypą. Turėkite omenyje, jog visi žmonės klysta, ypač tik ką pradėję užsiimti nauja veikla, tačiau svarbiausia iš tų klaidų pasimokyti arba, jei yra įmanoma, iš anksto daugiau pasidomėti, susižinoti reikiamą informaciją ir iš karto tų problemų išvengti.

 

Komentarai
Kiti straipsniai