Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Nuolat tvarkotės, bet daiktai vis tiek mėtosi aplink? Šeši sprendimai tvarkai palaikyti

Netvarka erzina visus. Tai – faktas. Daugiau ar mažiau – čia jau priklauso nuo žmogaus, tačiau tiek žmonės mano, tiek tyrimai teigia, kad netvarkinguose namuose krenta žmonių ūpas ir net darbinis produktyvumas. Tačiau, kad ir kiek norisi palaikyti tvarką, dažnai to nepavyksta padaryti. Atrodo, kad tvarkymasis visada bus sudėtinga, varginanti ir nuobodi užduotis. Net ir susitvarkius, tokios situacijos palaikyti nepavyksta ir po kelių dienų vėl vyrauja chaosas. Tokiu atveju šis straipsnis bus kaip tik jums, nes mes paruošėme šešis patarimus/sprendimus, kurie padės palaikyti tvarką ilgiau ir efektyviau!

1.     Visi daiktai turi turėti savo vietas

Didele problema, keliančia netvarką dažnai tampa tai, jog daiktus įprantame dėti ten, kur mums patogiausia tuo metu, bet nebūtinai ten, kur jų vieta. Juk logiška mąstyti, kad, jeigu kažko ieškote, reikia žinoti, kur tai rasti. Pakankamai nemažai savo laiko iššvaistome tam, kad bandome ieškoti daiktų, kurių mums reikia, bet nežinome, kur jie yra.

Geriausia, turėti lentynėles, spinteles, stalčius ar bet kokias kitas erdves, skirtas būtent daiktų laikymui. Nereikėtų formuoti įpročio daiktus numesti ant sofos, lovos, dėti ant palangių ar ne savo vietoje, kadangi daug judant ir būnant namuose tuos daiktus galima netyčia užkloti, uždengti, numesti ar juos į kitą vietą perkels kitas žmogus.

Stenkitės, kad daiktai kuo „mažiau judėtų“. Tebūnie raktai keliauja tik iš spynos į rankinę, o televizoriaus pultelis nuo rankos iki TV staliuko. Kuo mažiau viską judinsite ir laikysite jiems skirtose vietose – tuo mažiau vargsite su netvarka.

2.     Nedelsiant atlikite smulkius darbus

Dažnai priežastimi, kodėl vyrauja netvarka, tampa tai, jog yra daug smulkių užduočių, kurias atidedame ir prie jų niekada negrįžtame. Dėl tinginystės, pripratimo ar paprasčiausio užmiršimo sutaupome kelias minutes laiko, bet prarandame džiaugsmą ir produktyvumą.

Daug kas rekomenduoja susidaryti sąrašą užduočių, kurias reikia padaryti, jeigu negalite to atlikti iš karto. Pavyzdžiui, skalbinių sudėjimas į skalbimo mašiną ir jos paleidimas užims 5-10 minučių, kavos aparato valymas – <3 minutes, augalų palaistymas – tik kelias minutes. Tiek laiko tikrai gali skirti kiekvienas, nes per dieną tikrai nemažai laiko praleidžiame sėdėdami, galvodami apie nieką, gulėdami ir tinginiaudami arba užsiimdami ne tokia svarbia veikla.

Jeigu dirbate ne nuo ankstyvo ryto, galima daug tokių užduočių padaryti ryte. Neleisdami sau nuobodžiauti ir tinginiauti ne tik padarote rimtą žingsnį link tvarkos namuose, bet ir pagerinate savo komfortą namuose.

3.     Vienu kartu – vienos vietos tvarkymas

Namų ruošos specialistai pamini, kad tvarkantis gali dažnai nusvirti rankos. Pradėjus darbą, rodos, kad atsiranda tiek daug papildomų iššūkių ir rūpesčių, kad visiškai dingsta motyvacija tęsti. Visgi prieš pat darbą reikėtų suprasti, kad kiekvienas tvarkymasis susideda iš daugybės smulkių užduočių. Galvojimas apie tų užduočių kiekį ir tai, jog būtina visas jas išspręsti visuose namuose iš karto yra tai, kas kiša koją.

Prioritetą reikėtų teikti progresui. Neįmanoma turėti namų, kurie būtų 100% tvarkingi visą laiką. Užuot siekdami neįmanomo, susitelkite į vieną vietą, kurią galite sutvarkyti dabar (kur netvarka kelia daugiausiai streso).

Tad, kuomet tvarkotės, sutelkite savo energiją būtent į tą vietą. Jeigu patogiau, galite susidaryti ir darbų sąrašą, kuriuos reikia padaryti būtent tame kambaryje ar toje zonoje.

4.     Supaprastinkite savo spintos turinį

Ganėtinai nemažai netvarkos kyla iš to, kad žmonės paprasčiausiai turi per daug drabužių. Dažniau tai galioja moterims, bet šis patarimas pravers ir vyrams, kadangi ir pas juos spintose dažnai yra daiktų, kurių galbūt net nereikia.

Stiliaus pasaulyje egzistuoja terminas kapsulinė spinta. Jis reiškia, kad kiekvienoje spintoje turi būti drabužių, kuriuos galima lengvai derinti tarpusavyje. Tokiu atveju nebūtina pirkti perteklinai daug drabužių ir galima supaprastinti spintos turinį bei išvengti labai daug netvarkos. Atsikratykite (išmeskite, parduokite, atiduokite) rūbų, kurie nebetinka, suplyšo, išėjo iš mados ir nebenešiojate arba, kuriuos ištepėte. Tai ne tik supaprastins reikalus, bet ir leis jaustis užtikrinčiau tuo, ką dėvite.

Egzistuoja ištisi seminarai, kuriuose mokoma, kaip organizuoti tvarką spintoje. Sumažinkite spalvų ir raštų skaičių. Na, o, jeigu mada ir stilius yra jūsų gyvenimas, išeitys gali būti tik dvi – praleisti šį punktą arba itin dažnai rotuoti ir keisti drabužius, kad spintoje jie neužsibūtų per ilgai.

5.     Lai tvarkytis nereikia vienoms(-iems)

Kadangi, kaip jau minėjome, tvarkytis dažnai gali trūkti motyvacijos, produktyvumo labai prideda tai, jeigu nereikia visko daryti vienoms(-iems). Tada geriausia į talką pasikviesti bet ką, kas gyvena su jumis – antrą pusę ar vaikus. Jeigu tvarkotės visi, kiekvienas žmogus gali turėti savo atsakomybes ir jomis pasirūpinti, kad viskas įvyktų greičiau. Juk, jeigu vienam žmogui atlikti darbą reikia pvz., 1 valandos, tai dviese galbūt pavyks viską padaryti per 20-25 minutes (daugiau nei 2 kartus greičiau).

Tad, jeigu pavyksta, stenkitės tvarkytis ne vieni, kad darbas būtų smagesnis ir greitesnis arba bent jau mažiau nesmagus.

6.     Pagalvokite ar nereikia praktiškesnių baldų

Jeigu atrodo, kad pasiekėte tvarkymosi galimybių ribą ir netvarka kyla iš to, kad nėra kur dėti ir laikyti daiktus, tuomet gali būti, kad praverstų investicija į naujus baldus, su daugiau vietos daiktams.

Pavyzdžiui, naujos spintelės voniai gali išspręsti higienos priemonių chaosą, kuomet viskas išmėtyta arba išdėliota padrikai. Negana to, vienas stalčius gali būti skirtas buitinei chemijai ar net apatiniam trikotažui, taupant erdvę sandėliuke, miegamojo spintoje ar bet kurioje kitoje vietoje.

Komentarai
Kiti straipsniai