Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Stogai ir fasadai. Kaip tinkamai pasirinkti ir kovoti su sniegu?

Labiausiai oro sąlygų veikiamos namo dalys yra išorinės sienos ir stogas. Tai tarsi namo vizitinė kortelė ir sudaro pagrindinį estetinį namo vaizdą. Laikui bėgant šias namo dalis paveiks drėgmė, saulės spinduliai, vėjas, šaltis ir kiti veiksniai. Siekdami apsaugoti ir atnaujinti šias namo dalis nuo visų atšiaurių sąlygų, žmonės išbandė begalę įvairių gamintojų medžiagų. Tačiau daugelis žmonių vis dar nusivylę, nes po kelerių metų gavo tuos pačius rezultatus – suskilinėjusias ir išblukusias išorines sienas, suplyšusį tinką, nusilupusius stogo dažus. Kai kurie stogai ir išorinės sienos yra naudojami apsaugai ir renovacijai.

Sunkiausia užduotis yra teisingai pasirinkti iš daugybės statybinių medžiagų

 

Stogas vadinamas penktuoju namo fasadu. Tai ypač svarbi namo dalis – nuo ​​stogo kokybės priklauso ir viso namo kokybė. Nepavykus patikimai hidroizoliuoti, bus pažeista vidaus apdaila ir iškils pavojus pastato konstrukcijai.

 

Kaip ir anksčiau, stogo pasirinkimas priklauso nuo klimato sąlygų ir techninių galimybių. Pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose dangus mažiau lyja, todėl ten yra tinkamiausias stogas-plokščias stogas. Toks stogas – ne tik pastogė, bet ir tinkamas lietaus vandeniui rinkti, uogoms ir vaisiams džiovinti, po atviru dangumi žmonės ilsisi, leidžia vėsias naktis.

Pagrindinė stogo paskirtis – užkirsti kelią atmosferos reiškiniams ir triukšmui

 

Ilgą laiką jų paskirtis buvo tik utilitarinė, tačiau laikui bėgant stogas ėmė įgyti estetinių funkcijų ir tapo svarbia pastato dalimi bei galingu įrankiu. Jei tik pradedate projektuoti savo namą, atkreipkite dėmesį į stogo grožį. Daugumos šiuo metu mūsų šalyje statomų namų stogai yra patikimi, tačiau neatrodo gerai. Tuo pačiu metu namo stogas yra tarsi vyriškas galvos apdangalas. Ji formuoja jūsų namų stilių taip pat, kaip ir išorinės sienos, arkos, langai, stulpai ir kiti dažniausiai vertinami veiksniai. Be to, stogas neatsiejamas nuo gamtos. Jis turi tapti neatsiejama kraštovaizdžio dalimi ir atitikti orą.

 

Todėl oras, jūsų estetinis dėmesys ir šiandieninės stogo medžiagos yra trys veiksniai, į kuriuos turite atsižvelgti projektuodami stogą. Šie veiksniai yra svarbiausi, bet jokiu būdu ne vieninteliai. Be viso to, kas buvo išvardinta, labai svarbų vaidmenį šioje istorijoje atlieka stogdengiai ir stogų projektuotojai, taip pat izoliacinės medžiagos ir būdai, kaip išlaikyti juos sausus.

 

Jei pasirinksite šlaitinį stogą, nepaisant jo formos, atkreipkite dėmesį į nuolydį

 

Kuo statesnis stogas, tuo greitesnis drenažas ir lengviau apsninga. Vietose, kuriose gausu sniego, rekomenduojamas šlaitinio stogo nuolydis turi būti didesnis nei 30° (kampas skaičiuojamas kaip stogo linija ir horizontali plokštuma). Beje, didžioji dalis sniego kaupiasi pastogėse šlaituose, kurių nuolydis mažesnis ar apie 30°. Taip yra todėl, kad vėjas nuneša sniegą nuo pavėjinio šlaito, o sniegą per keterą nuneša į pavėjinę pusę, kur kaupiasi sniegas. Ant stogų, kurių nuolydis gerokai didesnis nei 30°, sniego bus mažiau, nes jis gali lengviau nuslysti nuo stogo. Suprantama, kad nuošliaužos sunkumas priklauso ir nuo stogo dangos.

Kokia yra sniego ant stogo grėsmė?

 

Deja, tai toli gražu ne nekalta „puošmena“. Visų pirma, sniegas padidins gegnių sistemos apkrovą, kuri gali būti netinkama tokiam svoriui. Sniegas gali įtrūkinti arba stipriai deformuoti stogą. Be to, ant stogo esantis sniegas yra veikiamas namo skleidžiamos šilumos, jis ištirps ir palaipsniui nutekės nuo ledinio vandens sušlapinto paviršiaus. Nuo šilto stogo tekantis vanduo užšąla ant šalto stogo krašto, sudarydamas ledą ir varveklius, kurie kabo ant Damoklo kardo virš galvos. Jei dėl stogo nuolydžio kaupiasi sniegas, jį reikia reguliariai valyti. Kad sniegas netirptų, reikia apšiltinti stogą, kad neįkaistų išorinis paviršius. Be to, norint kovoti su varvekliais, rekomenduojama naudoti apsaugos nuo apledėjimo sistemą.

 

Stogus galite rasti: Vidara tinklalapyje

 

 

 

Komentarai
Kiti straipsniai