Sekmadienis, 2024 m. gegužės 19 d.

Ku­liuo­se į tven­ki­nį įva­žia­vu­siam vy­rui skir­ta bau­da, iš jo at­im­tas au­to­mo­bi­lis ir tei­sė vai­ruo­ti

Gir­tuok­lys­tė ir vai­ra­vi­mas – du ne­su­de­ri­na­mi da­ly­kai. Ku­lių se­niū­ni­jos gy­ven­to­jas Sau­lius Rus­tei­ka (gim. 1977 m.) tuos du po­mė­gius ban­dė su­de­rin­ti, bet 2019 me­tų lap­kri­čio 30 die­ną at­si­dū­rė mies­te­lio tven­ki­nio dug­ne. Iš­si­ka­pa­no­ti spė­jo, bet nuo teis­mo ne­iš­si­su­ko.

Pri­me­na­me, jog apie šį at­si­ti­ki­mą ra­šė­me straips­ny­je „Ku­liuo­se gir­tas vai­ruo­to­jas įva­žia­vo į tven­ki­nį“.
Lap­kri­čio 30 die­ną, prieš pat 13 va­lan­dą, Plun­gės prieš­gais­ri­nė gel­bė­ji­mo tar­ny­ba ga­vo pra­ne­ši­mą, jog Ku­lių mies­te­ly­je, pir­ma­ja­me tven­ki­ny­je, esan­čia­me J. Tu­mo-Vaiž­gan­to gat­vė­je, skęs­ta au­to­mo­bi­lis „Volks­wa­gen Golf“. Per­gė­ręs vai­ruo­to­jas (nu­sta­ty­tas 3,47 prom. gir­tu­mas) jau bu­vo iš­rėp­lio­jęs iš van­dens, o štai jo trans­por­to prie­mo­nė mir­ko tven­ki­ny­je maž­daug 10–15 met­rų nuo kran­to. „Gol­fas“ be­veik vi­sas bu­vo pa­ni­ręs po van­de­niu – ma­tė­si tik bal­tas sto­gas. Gel­bė­to­jai tu­rė­jo dar­bo, kol jį suž­ve­jo­jo.
To­kios „vai­duok­lys­tės“ S. Rus­tei­kai už­trau­kė bau­džia­mą­ją by­lą pa­gal BK 281-1 straips­nio 1 da­lį (vai­ra­vo bū­da­mas ne­blai­vus, kai nu­sta­ty­tas di­des­nis nei 1,5 pro­mi­lės gir­tu­mas).
Plun­gės apy­lin­kės teis­mas jo by­lą ra­šy­ti­nio pro­ce­so tvar­ka iš­nag­ri­nė­jo gruo­džio 16 die­ną, kal­ti­nin­kui su­ra­šy­tas bau­džia­ma­sis įsa­ky­mas.
S. Rus­tei­ka kal­tę pri­pa­ži­no ir gai­lė­jo­si. Sa­kė, jog 1994 m. lai­dos „VW Golf“ bu­vo nu­si­pir­kęs 2019 me­tų rug­sė­jį iš pa­žįs­ta­mo D. N. Au­to­mo­bi­lis bu­vo be re­gist­ra­ci­jos liu­di­ji­mo, ne­draus­tas pri­va­lo­muo­ju ci­vi­li­nės at­sa­ko­my­bės drau­di­mu, be tech­ni­nės ap­žiū­ros. Vai­ruo­to­jo pa­žy­mė­ji­mo ir­gi ne­tu­rė­jo – pra­ra­do prieš 22 me­tus.
Lap­kri­čio 29-osios va­ka­rą vy­riš­kis kaip rei­kiant pa­šven­tė – deg­ti­nė ir alus lie­jo­si per kraš­tus. Ki­tą die­ną nu­ta­rė va­žiuo­ti į Ku­lius šio to nu­si­pirk­ti…
Sė­do ir į au­to­mo­bi­lį ir iš­vai­ra­vo. Pra­va­žia­vęs mies­te­ly­je J. Tu­mo-Vaiž­gan­to ir Mos­tai­čių gat­vių san­kry­žą, ne­be­su­val­dė „gol­fo“, tad at­si­dū­rė tven­ki­ny­je. Pats ne­be­ži­no, kaip iš­si­ka­pa­no­jo. Pri­sis­ta­tę po­li­ci­nin­kai lie­pė pa­si­tik­rin­ti ne­blai­vu­mą. Įpū­tė dau­giau kaip 3 pro­mi­les.
Iš liu­di­nin­kų pa­ro­dy­mų pa­aiš­kė­jo ir dau­giau de­ta­lių. Ku­liš­kė B. J. sa­kė, jog jos vy­ras A. J. iš­trau­kė vai­ruo­to­ją iš skęs­tan­čio au­to­mo­bi­lio. Per­mir­ku­sį ne­lai­mė­lį jie pri­ėmė į na­mus pa­si­šil­dy­ti. Iš­ties pa­rei­gū­nai var­van­tį S. Rus­tei­ką ap­ti­ko mi­nė­tų ku­liš­kių kie­me. Ne­riš­liai kal­bė­jęs vy­ras pa­tvir­ti­no, jog yra ne­blai­vus ir kad įvai­ra­vo į tven­ki­nį.
Anks­čiau S. Rus­tei­ka ne­bu­vo teis­tas. Tu­ri vi­du­ri­nį iš­si­la­vi­ni­mą, ne­ve­dęs, dir­ba vie­no­je ben­dro­vė­je dar­bi­nin­ku. Jo au­to­mo­bi­lis po įvy­kio at­si­dū­rė sau­go­mo­je aikš­te­lė­je. Eks­per­tai nu­sta­tė, kad „gol­fo“ kai­na – 397 eu­rai (be PVM).
Teis­mas kon­sta­ta­vo, jog kal­ti­na­ma­sis pa­da­rė ty­či­nį ne­sun­kų nu­si­kal­ti­mą. Ka­dan­gi kal­tę pri­pa­ži­no, baus­mę jam su­ma­ži­no vie­nu treč­da­liu. Ga­lu­ti­nė baus­mė – 50 MGL dy­džio bau­da, t. y. 2 500 eu­rų. Su­mo­kė­ti teks per du mė­ne­sius. Taip pat S. Rus­te­kai už­draus­ta dve­jus me­tus vai­ruo­ti ir kon­fis­kuo­ta jo „am­fi­bi­ja“ – tven­ki­nio dug­nu pa­si­va­ži­nė­jęs „gol­fas“.

Li­na MOTUŽIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai