Sekmadienis, 2024 m. gegužės 19 d.

Gir­ta mo­te­ris Nar­vai­šiuo­se pei­liu su­žei­dė 17-me­tį

Bai­si au­to­mo­bi­lių kak­to­mu­ša, nu­si­ne­šu­si 10 me­tų ber­niu­ko gy­vy­bę, įvy­ko 2018-ųjų bir­že­lį ties Did­vy­čių kai­mu. Pra­ėjus pus­an­trų me­tų po ne­lai­mės, sau­sio 9 die­ną, Plun­gės apy­lin­kės teis­mas at­ver­tė ava­ri­jos kal­ti­nin­ko bau­džia­mą­ją by­lą: į tei­sia­mų­jų suo­lą dėl su­kel­to mir­ti­no eis­mo įvy­kio sė­do plun­giš­kis, UAB VVARFF dar­bų va­do­vas Jo­nas Di­ma (gim. 1988 m.).

Ši ne­lai­mė, net ir par­ėjus šiek tiek lai­ko, ne­tek­tį iš­gy­ve­nu­siai šei­mai la­bai skau­di – ber­niu­ką pa­lai­do­ję ar­ti­mie­ji teis­mo po­sė­džio me­tu vis brau­kė aša­ras.
Tra­ge­di­ja įvy­ko 2018 me­tų bir­že­lio 11-osios va­ka­rą, apie 23.50 val., Plun­gės ra­jo­ne, ke­lio Skuodas–Plungė 46-ame ki­lo­met­re, ties Did­vy­čiais. Au­to­mo­bi­lį „Opel Vec­tra“ nuo Ša­tei­kių link Plun­gės vai­ra­vęs J. Di­ma ban­dė iš­veng­ti su­si­dū­ri­mo su stai­ga į va­žiuo­ja­mą­ją ke­lio da­lį iš­bė­gu­sia stir­na. De­ja, su­si­dū­ri­mo ne­iš­ven­gė ir, par­tren­kęs gy­vū­ną, suk­te­lė­jo kai­riau, iš­va­žia­vo į prieš­prie­ši­nę eis­mo juos­tą, kur su­si­dū­rė su at­va­žiuo­jan­čiu au­to­mo­bi­liu „VW Pas­sat“, vai­ruo­ja­mu 1958 m. gi­mu­sio A. B. Kaip vė­liau pa­aiš­kė­jo – ber­niu­ko se­ne­lio.
Au­to­mo­bi­lių kak­to­mu­ša bu­vo la­bai bai­si. Per eis­mo įvy­kį žu­vo au­to­mo­bi­liu „VW Pas­sat“ va­žia­vęs ber­niu­kas (gi­męs 2008 m.), su­ža­lo­tas vai­ruo­to­jas ir kar­tu va­žia­vu­si R. B. (gi­mu­si 1993 m.) – vai­ko te­ta. Vai­ruo­to­jui A. B. bu­vo nu­sta­ty­ti pa­di­kau­lio ir stu­bu­ro slanks­te­lio lū­žiai, o ke­lei­vei – sme­ge­nų su­tren­ki­mas, stu­bu­ro slanks­te­lio lū­žis, plau­čio pa­žei­di­mas. Su­au­gu­sie­ji dėl mi­nė­tų su­ža­lo­ji­mų bu­vo pa­gul­dy­ti į Klai­pė­dos li­go­ni­nę.
Kal­ti­nin­kas – „Opel Vec­tra“ vai­ruo­to­jas J. Di­ma ir kar­tu va­žia­vęs jo drau­gas G. S. (gi­męs 1989 m.) dėl įvai­rių kū­no su­ža­lo­ji­mų be me­di­kų taip pat ne­ap­si­ė­jo, juos iš su­mai­to­to au­to­mo­bi­lio iš­va­da­vo ug­nia­ge­siai. J. Di­mai diag­no­zuo­tas inks­to su­mu­ši­mas, rak­ti­kau­lio su­ža­lo­ji­mas. Kar­tu vy­ku­siam G. S. – kai­rio­jo šlau­ni­kau­lio iš­ni­ri­mas. Jie abu pa­te­ko į Plun­gės li­go­ni­nės trau­ma­to­lo­gi­jos sky­rių.
Sau­sio 9-ąją, par­si­dė­jus teis­mo po­sė­džiui, J. Di­ma po kal­ti­na­mo­jo ak­to pa­skel­bi­mo pir­ma­sis da­vė pa­ro­dy­mus. Vy­ras kal­tę pri­pa­ži­no, bet apie įvy­kį ma­žai ką pri­si­mi­nė – ti­ki­no, jog pa­ty­rė šo­ką.
Tą va­ka­rą jis bu­vo Ša­tei­kiuo­se, pas ma­mą. Va­žia­vo su įmo­nės, ku­rio­je dir­ba – UAB VVARFF – au­to­mo­bi­liu. Kar­tu bu­vo jo drau­gas. Ne­lai­mė įvy­ko grįž­tant į Plun­gę. Iš de­ši­nės pu­sės stai­ga prie pat au­to­mo­bi­lio pa­ma­tė stir­ną, ku­ri at­si­tren­kė į ma­ši­ną. Pas­kui vis­kas įvy­ko žai­biš­kai. Ar iš­va­žia­vo į prie­šin­gą eis­mo juos­tą – ne­be­pri­si­mi­nė. Pa­reikš­tų ci­vi­li­nių ieš­ki­nių sa­kė ne­pri­pa­žįs­tan­tis.
Be­je, nu­ken­tė­ju­sie­ji ža­lą pra­šo at­ly­gin­ti ne tik iš kal­ti­na­mo­jo, bet ir iš drau­di­mo bei iš au­to­mo­bi­lio sa­vi­nin­ko – UAB VVARFF.
Teis­mas tą­dien ap­klau­sė kar­tu va­žia­vu­sį kal­ti­na­mo­jo drau­gą, vie­ną me­džio­to­ją dėl par­trenk­tos stir­nos ir vie­ną žu­vu­sio­jo ar­ti­mą­jį. By­la bus tę­sia­ma dar ne vie­ną teis­mo po­sė­dį.
Pa­gal BK 281 str. 5 d. (tas, kas vai­ruo­da­mas pa­žei­dė ke­lių eis­mo tai­syk­les, jei­gu dėl to įvy­ko eis­mo įvy­kis, dėl ku­rio žu­vo žmo­gus) J. Di­mai gre­sia lais­vės at­ėmi­mas iki aš­tuo­ne­rių me­tų.

 

Li­na MOTUŽIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai