Šeštadienis, 2024 m. balandžio 27 d.

Į upę plūs­te­lė­jo bjau­ras­tis

Neseniai vie­šo­jo­je erd­vė­je bu­vo iš­pla­tin­tas žve­jo nu­fil­muo­tas vaiz­de­lis iš Plun­gės ra­jo­no – įra­še ma­ty­ti, kaip ka­na­lu lei­džia­mos bjau­rios nuo­te­kos, ku­rios, pa­sak fil­muo­jan­čio as­mens, ne­iš­pa­sa­ky­tai dvo­kia. Vi­sas šis „gė­ris“ te­ka tie­siai į Ma­žo­sios Sruo­jos upe­lį, o iš ten – į Mi­ni­ją.

„Žve­jai nu­fil­ma­vo krau­pų vaiz­dą: į Mi­ni­jos upę plūs­ta fe­ka­li­jos“ – to­kiu pa­va­di­ni­mu pa­skelb­ta in­for­ma­ci­ja bu­vo pa­vie­šin­ta por­ta­le „Del­fi“ ket­vir­ta­die­nį, ba­lan­džio 18 die­ną.
Nu­fil­muo­ta­me vaiz­de­ly­je prie ka­na­lo sto­vin­tis vy­ras tei­gia, jog čia ma­to­mas Plun­gės van­de­nų va­ly­mo įren­gi­nių „pro­duk­tė­lis“, ku­ris esą „va­žiuo­ja“ tie­siai į Ma­žą­ją Sruo­ją, o iš ten – į Mi­ni­ją. Žmo­gus pri­du­ria, jog Ma­žo­sios Sruo­jos van­duo yra „gry­na ka­na­li­za­ci­ja“, t. y. toks pat kaip ka­na­le. Taip pat ti­ki­na, jog smar­vė ne­iš­pa­sa­ky­ta, ir kad toks da­ly­kas vyks­ta jau ke­lin­tą die­ną, tiks­liau – nuo sek­ma­die­nio.
Į gy­ven­to­jų su­si­rū­pi­ni­mą Plun­gės nuo­te­kų tvar­ky­mo pa­slau­gas tei­kian­čios ben­dro­vės at­sto­vas at­sa­kė, kad dėl re­mon­to dar­bų esą bu­vo gau­tas lei­di­mas di­des­niam nuo­te­kų už­terš­tu­mo iš­lei­di­mui į upę. Tai­gi gy­ven­to­jai pri­vers­ti su šia si­tu­a­ci­ja tai­ky­tis. Ar tar­ša tu­rės ko­kios nors įta­kos upės žu­vims – kol kas ga­li­ma tik nu­ma­ny­ti.
Ba­lan­džio 19 die­ną dėl šios si­tu­a­ci­jos kal­bin­ta Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Vie­šų­jų ry­šių spe­cia­lis­tė Ie­va Krikš­to­pai­ty­tė sa­kė, jog Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos (AAD) pra­ne­ši­mą apie nuo­te­kas Mi­ni­jos upė­je ga­vo ba­lan­džio 14 die­ną (sek­ma­die­nį), apie 12 va­lan­dą.
Tą pa­čią die­ną pa­rei­gū­nai kar­tu su Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ros Ap­lin­kos ty­ri­mų de­par­ta­men­to Šiau­lių ana­li­ti­nės kon­tro­lės sky­riaus spe­cia­lis­tais nu­vy­ko į mi­nė­tą vie­tą ir pa­ė­mė van­dens mė­gi­nius. Jie bu­vo ima­mi iš Plun­gės mies­to van­de­nų va­ly­mo va­lyk­los iš­leis­tu­vo, ku­ris yra So­do g. 50, Var­ka­lių kai­me.
Pa­sak AAD at­sto­vės, van­dens mė­gi­nių ty­ri­mų re­zul­ta­tai bus ži­no­mi artimiausiomis dienomis.
Pri­dū­rė, jog šiuo me­tu ap­lin­kos ap­sau­gos pa­rei­gū­nai nuo­lat ste­bi si­tu­a­ci­ją, ta­čiau to­les­ni veiks­mai pri­klau­sys nuo gau­tų van­dens mė­gi­nių ty­ri­mų re­zul­ta­tų.
Be to, iš­kart po pra­ne­ši­mo apie ga­li­mą tar­šą, t. y. jau ki­tą die­ną (ba­lan­džio 15-ąją), AAD pa­rei­gū­nai pra­dė­jo ir šiuo me­tu at­lie­ka UAB „Plun­gės van­de­nys“ ne­pla­ni­nį pa­tik­ri­ni­mą.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Bjaurios nuotekos pateko į Mažąją Sruoją, o iš jos – į Miniją.

Komentarai
Kiti straipsniai