Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Lais­vės pa­min­klo su­tvar­ky­mo dar­bų stab­dy­ti ne­ga­li­ma, ant­raip teks mo­kė­ti bau­dą

Pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ku­sio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­džio me­tu svars­ty­tas klau­si­mas dėl Plun­gės Lais­vės pa­min­klo Lais­vės alė­jo­je su­tvar­ky­mo (da­tų, fi­nan­sa­vi­mo šal­ti­nių) su­lau­kė dis­ku­si­jų, ki­lo ne­ma­žai klau­si­mų, kaip ir ka­da pa­ga­liau bus su­tvar­ky­tas pa­min­klas.

Po­sė­džio me­tu Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riaus spe­cia­lis­tas Gin­ta­ras Ra­mo­nas sa­kė, kad Lais­vės pa­min­klo res­tau­ra­vi­mo dar­bai tu­ri bū­ti pra­dė­ti dar šiais me­tais ir baig­ti per me­tus. At­lie­kant dar­bus, pa­sak spe­cia­lis­to, bus at­ku­ria­mos va­zos, iš­klo­tas gra­ni­to sluoks­nis, at­lie­ka­mas va­ly­mas ir grun­ta­vi­mas, at­ku­ria­mos tu­bos, ant ku­rių sto­vi va­zos, bei at­lie­ka­mi ki­ti res­tau­ra­vi­mo dar­bai.
Po pra­ne­šė­jo in­for­ma­ci­jos Ta­ry­bos na­rė Jo­lan­ta Skur­daus­kie­nė pa­klau­sė, ar nu­ma­ty­ta vie­ta, ku­rio­je, res­tau­ruo­jant pa­min­klą, bus įam­žin­tos pa­var­dės as­me­nų, ko­vo­ju­sių už lais­vę ir ne­pri­klau­so­my­bę.
Po­sė­dy­je da­ly­va­vęs Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas To­mas Jo­cys, at­sa­ky­da­mas į šį klau­si­mą, sa­kė, kad tam kon­kre­ti vie­ta nu­ma­ty­ta, tik šiems dar­bams at­lik­ti kol kas dar nė­ra fi­nan­sa­vi­mo. Pa­sak jo, apie to­kią ga­li­my­bę pa­mąs­ty­ti tik­rai rei­kė­tų. „Įra­šai su var­dais ir pa­var­dė­mis ko­vo­ju­sių­jų už lais­vę ir ne­pri­klau­so­my­bę ga­lė­tų bū­ti iš­kal­ti ant var­tų. Be to, tai tu­rė­tų bū­ti at­lik­ta me­niš­kai, o ne bet kaip. Tam rei­kė­tų pa­si­reng­ti“, – tei­gė T. Jo­cys ir pa­mąs­tęs pri­dū­rė, kad to­kia vie­ta nu­ma­ty­ta de­ši­nė­je pu­sė­je už pa­min­klo.
Be to, kaip tei­gė T. Jo­cys, ne­ga­li­ma da­bar ran­go­vui už­krau­ti nau­jų dar­bų, nes pir­miau­sia rei­kia vis­ką kruopš­čiai ap­gal­vo­ti, nu­ma­ty­ti, pa­reng­ti do­ku­men­tus bei ras­ti tam lė­šų.
J. Skur­daus­kie­nė bu­vo ne­pa­ten­kin­ta to­kiu at­sa­ky­mu ir ap­gai­les­ta­vo, kad apie tai tik ke­ti­na­ma dis­ku­tuo­ti, vėl iš nau­jo pla­nuo­ja­ma, ieš­ko­ma rei­ka­lin­gų lė­šų. „Tai di­de­lis pro­jek­tas ir mums vi­siems svar­bus. Pa­gal jį bus tvar­ko­ma vi­sa Lais­vės alė­ja, o Lais­vės pa­min­klas – tar­si mies­to sim­bo­lis – yra alė­jos pa­grin­di­nis ob­jek­tas. La­bai blo­gai, kad nė­ra vis­kas iki ga­lo ap­mąs­ty­ta. Juk ne­ga­li­me nuo­lat ati­dė­ti, stab­dy­ti. Bu­vo ga­li­ma iš anks­to, prieš pra­de­dant dar­bus, nu­ma­ty­ti, kur įam­žin­ti ko­vo­ju­sių­jų už lais­vę ir ne­pri­klau­so­my­bę pa­var­des. Pro­ble­ma vel­ka­si jau daug me­tų. Tad vie­ną kar­tą tu­ri­me im­ti ir pa­da­ry­ti, o ne pa­lik­ti at­ei­čiai“, – kal­bė­jo Ta­ry­bos na­rė ir pa­klau­sė, iš kur bus gau­ta lė­šų šiems dar­bams at­lik­ti.
T. Jo­cys sa­kė, kad in­for­ma­ci­nio už­ra­šo įkom­po­na­vi­mo į ben­drą erd­vę dar­bams at­lik­ti rei­ka­lin­gas lė­šas rei­kė­tų nu­ma­ty­ti ki­tų me­tų Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­te.
Po­sė­dy­je da­ly­va­vęs me­ras Aud­rius Kli­šo­nis, iš­klau­sęs dis­ku­si­jų ir nuo­mo­nių, sa­kė, kad šis di­džiu­lis pro­jek­tas vel­ka­si jau daug me­tų. Ta­čiau įgy­ven­din­ti jį rei­kia ki­tais me­tais. „Ži­no­ma, įvai­rūs pro­jek­to pa­pil­dy­mai ga­li­mi, bet tik ne jo me­tu. Nu­ma­ty­tiems pa­pil­do­miems dar­bams bū­tų rei­ka­lin­gos ir pa­pil­do­mos lė­šos. Šio pro­jek­to, ku­ris jau yra pa­tvir­tin­tas, stab­dy­ti ne­ga­li­me. Tai bū­tų la­bai ne­at­sa­kin­gas žings­nis. Jei ne­pa­vyk­tų šio pro­jek­to įgy­ven­din­ti rei­kia­mu me­tu, t. y. iki ki­tų me­tų pa­va­sa­rio, tek­tų mo­kė­tis bau­dą – 2,5 proc. vi­so pro­jek­to ver­tės. Tai di­džiu­liai pi­ni­gai. Tad stab­dy­ti pro­jek­to jo­kiu bū­du ne­ga­li­me“, – dar kar­tą pa­brė­žė me­ras.
Ta­ry­bos na­rė Ju­di­ta Stan­ku­tė, bai­giant dis­ku­tuo­ti šiuo klau­si­mu, ap­gai­les­ta­vo, kad pro­jek­to ne­pa­vy­ko įgy­ven­din­ti prieš Lie­tu­vos šimt­me­čio šven­tę, nors bu­vo ža­dė­ta. Ta­čiau džiau­gė­si pa­ju­dė­ju­siais dar­bais ir tuo, kad ki­tais me­tais pa­ga­liau tu­rė­si­me at­nau­jin­tą Plun­gės mies­to sim­bo­lį – Lais­vės pa­min­klą.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Netrukus turėtų būti pradėtas tvarkyti Laisvės paminklas.

Komentarai
Kiti straipsniai