Trečiadienis, 2024 m. gegužės 15 d.

Al­sė­diš­kių gim­na­zi­jos pro­jek­tas su­lau­kė ir Pre­zi­den­tės dė­me­sio

Plun­gės ra­jo­no Al­sė­džių Sta­nis­lo­vo Na­ru­ta­vi­čiaus gim­na­zi­ja nuo pra­ėju­sių me­tų va­sa­ros nu­spren­dė da­ly­vau­ti Lie­tu­vos mo­ki­nių ne­for­ma­lio­jo švie­ti­mo cen­tro skelb­ta­me „Ne­for­ma­lio­jo vai­kų švie­ti­mo fi­nan­sa­vi­mo kon­kur­se“. Iš vi­so šiam kon­kur­sui ša­lies ug­dy­mo įstai­gos bu­vo pa­tei­ku­sios 157 pro­jek­ti­nes pa­raiš­kas, iš ku­rių fi­nan­suo­ti 28 pro­jek­tai. Tarp fi­nan­suo­tų – ir Al­sė­džių Sta­nis­lo­vo Na­ru­ta­vi­čiaus gim­na­zi­jos pro­jek­tas „Sig­na­ta­rų ta­kais 1918–2018“.

Ren­giant šį pro­jek­tą ir nu­ma­tant ben­dras veik­las, bu­vo pa­si­ra­šy­tos ben­dra­dar­bia­vi­mo su­tar­tys su ša­lies sig­na­ta­rų var­dus tu­rin­čio­mis gim­na­zi­jo­mis. Į al­sė­diš­kių kvie­ti­mą pa­ve­džio­ti jau­ni­mą sig­na­ta­rų ta­kais at­si­lie­pė Vil­niaus My­ko­lo Bir­žiš­kos, Klai­pė­dos ra­jo­no Vei­vir­žė­nų Jur­gio Šau­lio, Ši­la­lės ra­jo­no Kal­ti­nė­nų Alek­san­dro Stul­gins­kio ir Uk­mer­gės An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos.
Pir­mas vi­sų da­ly­vių su­si­ti­ki­mas, tru­kęs net dvi die­nas, įvy­ko dar rug­sė­jo mė­ne­sį Al­sė­džiuo­se. Su­si­ti­kę pro­jek­to da­ly­viai su­si­pa­ži­no su Že­mai­ti­jos kraš­to Ne­pri­klau­so­my­bės ak­to sig­na­ta­rais, ap­lan­kė Sta­nis­lo­vo Na­ru­ta­vi­čiaus ka­pą, jo dva­re­lį Brė­vi­kių kai­me, at­mi­ni­mo len­tą bro­liams Gab­rie­liui ir Sta­nis­lo­vui Na­ru­ta­vi­čiams prie Tel­šių ka­ted­ros. Vy­ko kū­ry­bi­nės dirb­tu­vės „Su­ve­ny­ras Sig­na­ta­rui“, da­ly­viai ėmė in­ter­viu iš vie­tos gy­ven­to­jų, o va­ka­re ak­ty­viai da­ly­va­vo vik­to­ri­no­je, kur prie jų pri­si­jun­gė ir Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės jau­nų­jų spe­cia­lis­tų ko­man­da.
Ru­dens atos­to­gų me­tu – spa­lio 29–30 die­no­mis – be­veik 100 jau­nų žmo­nių iš vi­sos Lie­tu­vos su­si­ti­ko Vil­niu­je. Pir­miau­sia bu­vo­me su­tik­ti My­ko­lo Bir­žiš­kos gim­na­zi­jo­je. Sma­gu, kad že­mai­čio nuo Viekš­nių gy­ve­ni­mu ir pa­li­ki­mu do­mi­si ir rū­pi­na­si sos­ti­nės jau­no­ji kar­ta. Mums bu­vo pri­sta­ty­tas gim­na­zi­jos te­at­ro spek­tak­lis „He­ro­jus lie­ka na­muo­se“, kur pa­ro­do­mas vi­sas My­ko­lo Bir­žiš­kos ir jo šei­mos gy­ve­ni­mas bei pui­kiai pa­aiš­kin­ama, ko­dėl tuo me­tu že­mai­čiai na­muo­se kal­bė­da­vo len­kiš­kai.
Su­si­pa­ži­nę su gim­na­zi­ja ir jos ben­druo­me­ne, no­rė­jo­me pa­gerb­ti Vil­niu­je am­ži­no­jo po­il­sio at­gu­lu­sius Ne­pri­klau­so­my­bės ak­to sig­na­ta­rus bei ki­tus ko­vo­to­jus už lais­vę ir ne­pri­klau­so­my­bę. Ant­akal­nio ka­pi­nė­se pa­ger­bė­me Sau­sio 13-osios au­kų ir Me­di­nin­kų pa­sie­nie­čių at­mi­ni­mą, at­mi­ni­mo žva­ku­tės už­deg­tos po­etui Jus­ti­nui Mar­cin­ke­vi­čiui, Adol­fui Ra­ma­naus­kui-Va­na­gui ir ki­tiems. Dau­gu­ma moks­lei­vių po Ant­akal­nio ka­pi­nes vaikš­čio­jo pir­mą kar­tą, tad čia pa­lai­do­tų žmo­nių at­mi­ni­mas ir pa­ro­dy­ta pa­gar­ba jiems at­min­ty pa­si­liks il­gai.
Ki­ta sto­te­lė bu­vo se­no­sios Ra­sų ka­pi­nės. Tik įė­jus į jas, mus pa­si­ti­ko di­džiu­lė Len­ki­jos tau­tie­čių pa­gar­ba tar­pu­ka­rio Len­ki­jos va­do­vo Jo­ze­fo Pil­sud­skio šir­dies ka­pui. Ka­pas tie­siog sken­dė­jo gė­lė­se ir Len­ki­jos vė­lia­vė­lių ap­sup­ty­je. Uk­mer­gės An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos mo­ky­to­ja Bi­ru­tė Kuo­rie­nė trum­pai dar kar­tą vi­siems pri­sta­tė J. Pil­sud­skio gy­ve­ni­mo ir ko­vos ke­lią, pri­min­da­ma fak­tą, kad Vil­niu­je il­si­si tik jo šir­dis, o kū­nas – Kro­ku­vos Va­ve­ly­je. J. Pil­sud­skis bu­vo ar­ti­mas pir­mo­jo Len­ki­jos pre­zi­den­to Gab­rie­liaus Na­ru­ta­vi­čiaus bi­čiu­lis. Tei­gia­ma, kad po jo nu­žu­dy­mo bu­vo kė­sin­ta­si ir J. Pil­sud­skį.
Moks­lei­viai da­li­jo­si is­to­ri­nė­mis ži­nio­mis apie Ra­sų ka­pi­nė­se pa­lai­do­tą Jo­ną Ba­sa­na­vi­čių, va­sa­rą per­lai­do­tus My­ko­lo Bir­žiš­kos šei­mos na­rius, be­ne la­biau­siai juos su­krė­tė Sig­na­ta­rų Ka­zio Bi­zaus­ko, Pra­no Do­vy­dai­čio ir Vla­do Mi­ro­no at­mi­ni­mui Ra­sų ka­pi­nė­se pa­sta­ty­tas sim­bo­li­nis ka­pas – ke­no­ta­fas, mat kur tiks­liai pa­lai­do­ti so­vie­ti­nių rep­re­si­jų au­ko­mis ta­pę mi­nė­ti sig­na­ta­rai – ne­ži­no­ma. Mal­da ir žva­kių lieps­ne­lė­mis pa­ger­bę tau­tos švie­suo­lius, pa­žin­tį su di­džiu­lius sun­ku­mus pa­ty­ru­sia ir iš­gy­ve­nu­sia lie­tu­vių tau­ta jau­ni­mas tę­sė ste­bė­da­mi ki­no fil­mą „Tarp pil­kų de­be­sų“.
Tu­ri­nin­ga, be ga­lo dar­bin­ga bu­vo ir ant­ro­ji die­na Vil­niu­je. Sim­bo­liš­kos is­to­ri­jos pa­mo­kos pra­si­dė­jo Vals­ty­bės pa­ži­ni­mo cen­tre, kur iš­sa­miai dar kar­tą pa­si­tik­ri­no­me svar­biau­sius is­to­ri­jos ir ša­lies kū­ri­mo­si fak­tus, su­si­pa­ži­no­me su Lie­tu­va, jos de­mog­ra­fi­ne si­tu­a­ci­ja, kal­ba ir tar­mė­mis. Moks­lei­viai net tu­rė­jo ga­li­my­bę įtrauk­ti į Vals­ty­bės pa­ži­ni­mo cen­tre esan­čius ap­ra­šus sa­vo vie­to­vių lan­ky­ti­nas vie­tas ir jas ap­ra­šy­ti. Bū­tent Vals­ty­bės pa­ži­ni­mo cen­tre vi­sų da­ly­vių lau­kė di­džiu­lė staig­me­na, ku­rią pa­vy­ko iš­lai­ky­ti pa­slap­ty­je ir apie ku­rią nie­kas ne­ži­no­jo – su­si­tik­ti su pro­jek­to da­ly­viais, ne­pai­sy­da­ma įtem­tos dar­bot­var­kės, ra­do lai­ko ir ša­lies Pre­zi­den­tė Da­lia Gry­baus­kai­tė.
„Da­lia Gry­baus­kai­tė pa­svei­ki­no jau­ni­mą iš­ra­din­gai mi­nė­jus vals­ty­bės at­kū­ri­mo me­ti­nes ir įsi­trau­kus į pi­lie­tiš­ku­mą ska­ti­nan­čią veik­lą. Ša­lies va­do­vė pa­brė­žė, kad pro­jek­to da­ly­viai stip­ri­no sa­vo is­to­ri­nį ir pi­lie­ti­nį są­mo­nin­gu­mą. Ei­da­mi sa­vo vals­ty­bės is­to­ri­jos ke­liu, jie pri­mi­nė sau ir ki­tiems, kad Lie­tu­vos Ne­pri­klau­so­my­bės Ak­tą pa­si­ra­šę sig­na­ta­rai – mū­sų vi­sų is­to­ri­jos da­lis“, – to­kį pra­ne­ši­mą spau­dai po su­si­ti­ki­mo iš­pla­ti­no Pre­zi­den­tū­ros spau­dos tar­ny­ba. Jau­ni­mas Pre­zi­den­tei įtei­kė pro­jek­to me­tu su­kur­tų dar­bų – „Su­ve­ny­rų Sig­na­ta­rui“. Pre­zi­den­tė do­mė­jo­si jau­ni­mo lū­kes­čiais, at­sa­kė į juos do­mi­nu­sius klau­si­mus, pa­si­da­li­jo min­ti­mis, kaip at­si­ra­do Vals­ty­bės pa­ži­ni­mo cen­tras, pa­pa­sa­ko­jo, kad jos va­do­va­vi­mo ša­liai me­tu pa­vy­ko su­tvar­ky­ti Pre­zi­den­tū­ros kie­me­lį, ku­rį itin pa­mė­gę jau­na­ve­džiai ir ku­ris sa­vait­ga­liais at­ver­tas vi­siems ša­lies gy­ven­to­jams bei tu­ris­tams…
Moks­lei­viai ne­slė­pė, kad šis su­si­ti­ki­mas jiems bu­vo la­bai jau­di­nan­tis ir įsi­min­ti­nas. „Pre­zi­den­tės ap­si­lan­ky­mas tar­si pa­tvir­ti­no, kad tai, ką da­ro­me ir kuo do­mi­mės, svar­bu ne vien tik mums“, – pa­sa­ko­jo da­ly­viai.
Vi­sas pro­jek­to „Sig­na­ta­rų ta­kais 1918–2018“ veik­las tar­si ap­vai­ni­ka­vo veik­los, nu­ma­ty­tos Sig­na­ta­rų na­muo­se. Mo­kyk­lų at­sto­vai čia dar kar­tą pri­sta­tė Ne­pri­klau­so­my­bės Sig­na­ta­rus, ku­rių var­dais pa­va­din­tos gim­na­zi­jos. Su­dė­ti svar­biau­si jų gy­ve­ni­mo ak­cen­tai, veik­los, ki­ta re­tai kur ran­da­ma in­for­ma­ci­ja. Pri­sta­ty­ti ir dar­bai, ku­rie bu­vo pra­dė­ti Al­sė­džiuo­se. Iš­rin­kus gra­žiau­sius ir me­niš­kiau­sius su­ve­ny­rus sig­na­ta­rui, jie pa­do­va­no­ti Lie­tu­vos mu­zie­jaus Sig­na­ta­rų na­mų ve­dė­jai Mei­lu­tei Peikš­te­nie­nei. Ve­dė­ja dė­ko­jo jau­ni­mui, kad do­mi­si ša­lies is­to­ri­ja, ją kū­ru­sio­mis as­me­ny­bė­mis. Už idė­ją su­vie­ny­ti ša­lies gim­na­zi­jas ir pro­jek­to vyk­dy­mą Al­sė­džių Sta­nis­lo­vo Na­ru­ta­vi­čiaus gim­na­zi­jai įteik­tos Sig­na­ta­rų na­mų iš­leis­tos kny­gos apie Va­sa­rio 16-osios ak­to sig­na­ta­rus Sa­lia­mo­ną Ba­nai­tį ir Vla­dą Mi­ro­ną.
Pro­jek­te da­ly­vau­jan­čių ša­lies gim­na­zi­jų jau­ni­mas ir pe­da­go­gai pra­smin­gai pra­lei­do ke­le­tą ru­dens atos­to­gų die­nų. Su­si­ti­ki­mų me­tu ap­ta­rė, ko­kius ben­drus pro­jek­tus ga­lė­tų vyk­dy­ti at­ei­ty­je. At­ro­do, kad „Sig­na­ta­rų ta­kais“ dar pa­si­vaikš­čio­si­me ne kar­tą…

Dai­va Gra­ma­lie­nė
Pro­jek­to „Sig­na­ta­rų ta­kais 1918–2018“ va­do­vė, Al­sė­džių Sta­nis­lo­vo Na­ru­ta­vi­čiaus gim­na­zi­ja

Nuotraukoje: Kartu su LR Prezidente D. Grybauskaite.

Komentarai
Kiti straipsniai