Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

Ju­bi­lie­jus ma­žas, ta­čiau šven­tė di­de­lė

Vie­ną spa­lio mė­ne­sio šeš­ta­die­nį Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės kul­tū­ros cen­tras dun­dė­jo ir ai­dė­jo nuo šo­kių ir links­mų dai­nų. Bu­vo šven­čia­mas pirmasis mer­gi­nų šo­kio ko­lek­ty­vo „Šar­ke­lės“ ju­bi­lie­jus. Nors ju­bi­lie­jus ir ne­di­de­lis, ta­čiau šven­tė – spal­vin­ga ir sma­gi. Jo­je su­lauk­ta ir sve­čių – da­ly­va­vo tau­ti­nės mu­zi­kos an­sam­blis iš Klai­pė­dos „Vi­tė“. Jis su­si­rin­ku­siems do­va­no­jo sma­gius mu­zi­kos gar­sus, dai­nas.

Šven­tę ve­du­si Eg­lė Fa­bi­jo­na­vi­čie­nė sa­kė ati­dė­ti vi­sus dar­bus į ša­lį ir pa­kvies­ti sa­ve pa­si­gė­rė­ti ru­de­nė­jan­čiu pa­sau­liu, o į šir­dį pa­si­kvies­ti šven­tę, ku­rią tądien šo­kio rit­mu grakš­čiai, sva­jin­gai, už­bu­rian­čiai do­va­nojo Rie­ta­vo kul­tū­ros cen­tro mer­gi­nų šo­kių ko­lek­ty­vas „Šar­ke­lės“.
Gra­žios, ener­gin­gos, be­si­šyp­san­čios, ele­gan­tiš­kos da­mos ben­dram pro­jek­tui su­si­bū­rė 2013 me­tų ru­de­nį, pra­si­dė­jus nau­jam tų me­tų se­zo­nui. Šio mer­gi­nų ko­lek­ty­vo re­per­tu­a­re – liau­diš­ki šo­kiai. Kaip šis ko­lek­ty­vas su­si­bū­rė? Ke­lios mer­gi­nos Rie­ta­vo kul­tū­ros cen­tro šo­kių va­do­vės Al­do­nos Mic­ku­vie­nės pra­šė pra­ves­ti ae­ro­bi­kos už­si­ė­mi­mus, kad bū­tų ga­li­ma pa­ju­dė­ti, at­si­pa­lai­duo­ti ir bent va­lan­dė­lei pa­bėg­ti nuo rū­pes­čių. Įdo­mus ir links­mas fak­tas – kad pir­mą­jį su­si­bū­ri­mą lė­mė ir tais me­tais vy­kęs vy­rų krep­ši­nio čem­pio­na­tas, ku­rių var­žy­bas vie­ną va­ka­rą su­si­rin­ku­sios žiū­rė­jo bū­si­mo­sios šo­kė­jos. Su­si­tar­ta taip: jei Lie­tu­va lai­mės (be­je, Lie­tu­va var­žė­si su Pran­cū­zi­ja), mer­gi­nos pra­dės šok­ti. Lie­tu­va lai­mė­jo, ir tą pa­čią sa­vai­tę šokėjos su­si­rin­ko į re­pe­ti­ci­ją.
Nors pra­džia bu­vo sun­ki, re­pe­ti­ci­ja po re­pe­ti­ci­jos, vie­nas jun­gi­nys, ki­tas ju­de­sys, ir mer­gi­nos su­šo­ko sa­vo pir­mą­jį šo­kį „Links­ma­pol­kė“. Po dvie­jų mė­ne­sių jau pa­si­ro­dė ir sce­no­je. Pa­ma­žu už­au­go dar­nus, kū­ry­bin­gas, jau­nat­viš­kas mer­gi­nų-mo­te­rų ko­lek­ty­vas „Šar­ke­lės“. Ko­lek­ty­vo pa­va­di­ni­mas ki­lo nuo la­bai pa­ti­ku­sio ant­ro­jo iš­mok­to šo­kio „Šar­ke­lės“. Šian­dien ko­lek­ty­ve bū­tų net 22 šo­kė­jos, ta­čiau šiuo me­tu be­veik pu­sė atos­to­gau­ja, au­gin­da­mos nau­ją­ją kar­tą. O kol ma­žy­liai au­ga, va­do­vė A. Mic­ku­vie­nė su­kū­rė pro­jek­tą, su­jung­da­ma mer­gi­nų bei mer­gai­čių ko­lek­ty­vus. Ben­dro­je gru­pė­je kai ku­rios šo­kė­jos ma­mos šo­ka su sa­vo duk­ro­mis, ki­tos – su drau­gių, gi­mi­nai­čių mer­gai­tė­mis.
Ko­lek­ty­vo va­do­vė Al­do­na su šo­kiu gy­ve­nu nuo 8-erių me­tų. Tai jos kas­die­ni­nis dar­bas, tei­kian­tis di­džiu­lį džiaugs­mą. „Šar­ke­lių“ na­rė Ra­min­ta sa­ko, kad šo­kis yra jos aist­ra bei gy­ve­ni­mo da­lis, šok­da­ma ji jau­čia­si sa­vi­mi, at­si­pa­lai­da­vu­si ir kiek­vie­ną žings­nį žen­gia su mei­le. In­gri­dai šo­kiu ku­ria­mas gro­žis pa­lie­čia sie­lą ir šir­dį. Anot jos, šo­kis – tai vie­nas iš dau­ge­lio da­ly­kų, ku­ris gy­ve­ni­mą da­ro lai­min­ges­nį.
Šil­čiau­sius žo­džius ir svei­ki­ni­mus ko­lek­ty­vo va­do­vei ir šo­kė­joms iš­sa­kė Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės kul­tū­ros cen­tro va­do­vė Bi­ru­tė Ged­mi­nai­tė, Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­ras An­ta­nas Čer­nec­kis, Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Li­di­ja Rė­ka­šie­nė ir pa­va­duo­to­ja kul­tū­rai Jo­lan­ta Ber­taus­kie­nė. Ko­le­gių pa­svei­kin­ti at­ėjo ir ki­tų ko­lek­ty­vų da­ly­viai bei sce­nos part­ne­riai.
Ren­gi­nio me­tu žiū­ro­vai gė­rė­jo­si ne tik sve­čių at­lie­ka­mo­mis dai­no­mis, bet ir ju­bi­lie­jų šven­čian­čio šo­kių ko­lek­ty­vo nuo­sta­biais šo­kiais – „Sau­le­le, kelk“, „Tra­pu­kas“, „Ane­liu­kės pol­ka“, „Šėl­ti­nis“, „Pa­krės­ti­nu­kė“ ir ki­tais.

Nuotraukoje: Moterų ir merginų šokio kolektyvo „Šarkelės“ repertuare – liaudiški šokiai.

Komentarai
Kiti straipsniai