Antradienis, 2024 m. kovo 19 d.

Kaip išsirinkti valtį žvejybai?

Gerai, kad net ir atėjus vėsiam rudeniui, valtį žvejybai pirkti yra ne per vėlu, kadangi šiuo pomėgiu galima mėgautis ištisus metus. Žinoma, vienas svarbiausių dalykų yra įsigyti kokybišką valtį. Vis dėlto, prieš pirkdami valtį turite įvertinti net keletą aspektų: kur ja plaukiosit, kaip dažnai, ar jums ji bus reikalinga tik žvejybai. Taip pat atsižvelkite į tam tikrus valties atributus.
Valtys – kokią pasirinkti?
Jeigu valtį planuojate pirkti pirmą kartą ir dar esate nelabai patyręs žvejys, bet norite tobulėti, turėtumėte atsižvelgti į keletą svarbių aspektų:
– Valties ilgis. Valtys internetu parduodamos ir labai mažytės, ir labai didelės, todėl prieš pirkdami vieną iš jų pamąstykite, ar jums žvejyboje norėsis kompanijos, ar ne. Jeigu planuojate į žvejybą pasiimti savo šeimą ar bičiulius, rinkitės kelių vietų valtį, kad visi sutilptumėte ir būtų patogu. Todėl atkreipkite dėmesį į valties ilgį. Kuo valtis ilgesnė, tuo daugiau žmonių ir daiktų į ja tils. Žinoma, pagalvokite ar ta valtis tilps ir į jūsų mašinos bagažinę.
– Valties dugnas. Nuo dugno taip pat priklauso žvejybos patogumai. Žmonėms, kurie planuoja žvejyboje praleisti daug laiko, žvejoti ne tik sėdint, bet ir atsistojus, rekomenduojama pirkti valtį kietu dugnu. Jeigu valtis jums reikalinga tik trumpiems pasiplaukiojimams ir maloniam laiko praleidimui, pilnai užtenka įsigyti valtį su pripučiamu dugnu. Kieti dugnai valtims yra gaminami iš poros medžiagų: faneros ir metalo. Fanera yra atspari vandeniui, o plaukiant vandeniu nešąla kojos, todėl su valtimi tokiu dugnu galima žvejoti ir atšalus orams. Fanera sveria panašiai kaip metalas, tačiau ant jos stovint nėra jokio triukšmo ir ją lengviau remontuoti. Žinoma, nuo dugno pasirinkimo kaina taip pat kinta, todėl pagalvokite kiek galite sau leisti ir įsigykite jums prieinamiausią variantą.
– Valties medžiaga. Valties medžiaga yra labai svarbus aspektas renkantis valtį, kadangi nuo jos priklauso ir patvarumas, ir valties džiūvimo laikas. Šiuo metu labiausiai žvejų yra rekomenduojamos PVC valtys, kurios yra itin patvarios, ilgaamžės ir net nebijo pažeidimų. Apžiūrėkite, kaip suklijuotos valties siūlės, ar gerai ir tvarkingai, tai labai svarbu. PVC valtys būna įvairių storių ir sluoksnių, todėl pagalvokite, pasitarkite su pardavėjais, kurią geriausia pirkti.
– Valties transformacija. Šiais laikais visi ieško kuo patogesnių ir praktiškesnių daiktų, todėl ir rinkdamiesi valtį atsižvelkite į tai, ar ji transformuojasi, ar ne. Geriausia rinktis lengvai besimodifikuojančią valtį, tai reiškia, kad jos sėdynės be vargo įsideda ir išsiima, susistumia į vieną ar į skirtingus galus, taip pat ją lengva sulankstyti ir palikti saugiai iki naudojimo kitą kartą.
– Vieta valtyje varikliui. Žinoma, pati romantiškiausia žvejyba vyktų irkluojant pačiam, tačiau irklavimas sugaišina daug laiko, tad neretai yra patariama įsigyti valtį kartu su transu, tai reiškia, kad valtis turėtų vietą varikliui.
– Kiti valčiai būtini daiktai. Visada, net ir išplaukus su pilnai pakrautu varikliu, turėkite irklus. Jie pravers netyčia užplaukus ant seklumos arba pilnai iškrovus variklį. Pagalvokite apie tokius dalykus, kaip transo ratukus, virvę aplink visą valtį, pakabintą ant balionų, taip pat inkaro virvės kilpą ir kita.
Būtina paminėti, kad kaina neapsprendžia valčių kokybės, todėl prieš pirkdami paskaitykite apie visus valties privalumus, pagalvokite kokio daikto jums reikia. Beje, neretai valtims yra siūlomos nemažos akcijos, todėl nepraleiskite progos įsigyti patinkantį daiktą už dar mažesnę kainą.

Komentarai
Kiti straipsniai