Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Ekologiškas šildymo būdo pasirinkimas

Ar didėjant sąskaitoms už energiją ir dar blogiau, ar ekologiškas šildymas yra atsakymas? Atraskite tvarių namų šildymo būdų ir kitų patarimų, kaip sumažinti sąskaitas.

Dujiniai arba alyvos katilai daugeliui iš mūsų kainuoja nemažus šildymo sąskaitas, o šios išlaidos didės.

O ar žinojote, kad namų šildymas yra vienas labiausiai aplinką teršiančių sektorių? Pavyzdžiui, nedidelis, sublokuotas namas su gerai izoliuota palėpe ir moderniu dujiniu katilu per metus išskiria apie 2,75 tonos planetą šildančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Tačiau namų šildymas nebūtinai turi būti toks brangus ar žalingas planetai. Ekologiško šildymo parinktys sumažina anglies dvideginio išmetimą, saugo aplinką, palaiko šilumą ir ilgainiui mažina sąskaitas. Ir su tinkamomis vyriausybės investicijomis jie galėtų būti prieinami visiems, nepaisant jų pajamų.

Taupykite energiją: keli patarimai

Geriausia pradėti nuo izoliacijos

Apgalvokite ar jūsų namas yra tinkamai apšildytas tiek iš vidaus tiek iš lauko pusės. Ar reikalinga apšildyti palėpę, o gal ir rūsio lubas, žinoma jeigu toks namuose yra. O kaip langų padėtis? Galbūt juos taip pat reikia keisti į naujus, saugančius namo vidaus šildymą.

Efektyviai naudokite šildymo katilą

Taip sutaupysite pinigų ir sutaupysite anglies dvideginio. Jei turite kombinuotą katilą, kuris šildo radiatorius ir tiekia karštą vandenį pagal poreikį, nustatykite šildymo reguliatorių ties maždaug 60-65C, nes tai yra optimali temperatūra katilo efektyvumui užtikrinti. Karštą vandenį galima nustatyti žemesne temperatūra, nes nėra prasmės šildyti vandenį iki tokio karščio, o po to jį atvėsinant reikia įpilti šalto vandens. Išimtis – jei turite karšto vandens rezervuarą, tuomet jį reikia pašildyti iki maždaug 60C, kad išvengtumėte legioneliozės, kitu atveju 45-50C turėtų būti gerai.

Sureguliuokite termostatą

Pabandykite nustatyti termoreaktingą 18 oC ar žemesnę temperatūrą ir pažiūrėkite, kaip tai tinka jums. Sumažinus termostatą vienu laipsniu, energijos suvartojimas gali sumažėti 10 % ir sutaupyti per metus. Jei santechnikas prie jūsų radiatorių sumontuotų termostatinius radiatorių vožtuvus, patalpose, kuriose dažniausiai naudojatės, bus šilčiau, o kituose kambariuose – šiek tiek vėsiau.

Apsvarstykite galimybę pasistatyti židinį

Židinys ar granulinis pečius gali būti taip pat puikus pasirinkimas, kai norisi vėsiais žiemos vakarais šiek tiek daugiau šilumos.

Komentarai
Kiti straipsniai