Antradienis, 2024 m. kovo 19 d.

Kaip keliaujant sutaupyti pinigų?

Kelionės neretam atrodo brangus malonumas. Transportas, nakvynė, maistas ir vietinės atrakcijos išties gali nemažai kainuoti. Tačiau žinant keletą gudrybių, keliauti pavyks itin pigiai.

 

Prenumeruokite naujienlaiškius

Jeigu neturite aiškaus tikslo, kur norite keliauti – prenumeruokite kelionių agentūrų ir skrydžių bendrovių naujienlaiškius. Jie nemokami, tačiau labai naudingi. Juose neretai pateikiami ypatingi pasiūlymai, leidžiantis sutaupyti pinigų. Per staigius išpardavimus galima įsigyti skrydžius už itin žemą kainą. Tokios galimybės greitai išperkamos, tad vos tik gavę laišką jį atidarykite. Pavyzdžiui, „Ryanair“ siunčia tik specialius skrydžių pasiūlymus be jokių reklaminių laiškų.

 

Lanksčiai žiūrėkite į kelionės datą

Keliaudami ne sezono metu, darbo dienomis arba iškart tada, kai pasirodo pasiūlymas, sutaupysite. Netinkamiausias metas kelionės daugelyje vietų yra per Kalėdas ir Naujuosius metus, vasarą bei per pavasario atostogas. Žinoma, sezono metas priklauso nuo atitinkamos vietovės. Prieš vykdami atlikite paiešką ir pasistenkite šio meto išvengti.

Jei vengsite šių laikų, gausite geresnius viešbučių pasiūlymus, galėsite rinktis iš ekskursijų, kuriose taikomos nuolaidas, kad būtų pritraukti lankytojai ne sezono metu, bei mažesnes skrydžių kainas. Darbo dienomis skrydžiai kainuoja pigiau, o miestuose būna mažiau žmonių ir kitų turistų. Pavyzdžiui, skrydžių šventiniu laikotarpiu lėktuvų bilietų kainos vidutiniškai 41% brangesnės nei kitų skrydžių, užsakytų maždaug prieš 6 mėnesius ne šventiniu laikotarpiu.

 

Apsvarstykite įvairias apgyvendinimo galimybes

Prieš užsisakydami viešbutį patikrinkite kelias platformas, kad įsitikintumėte, jog gaunate geriausią kainą. Taip pat įdėmiai peržvelkite, kas įskaičiuota, o kas – ne. Kartais į kainą būna įskaičiuoti pusryčiai ar kurorto mokesčiai, o kartais – ne.

Tačiau būkite atviri ir kitoms apgyvendinimo alternatyvoms. Nakvynės namai gali būti smagi patirtis už dvigubai mažesnę kainą. Tai – vieta, kur galima užmegzti ryšius, susitikti su naujais žmonėmis ir dalyvauti grupinėse išvykose. Net jei norėtumėte ramybės užsisakę privatų kambarį, visada galite bendrauti su kitais keliautojais bendrose nakvynės namų erdvėse: vestibiuliuose, terasose ar baruose. 5 žvaigždučių nakvynės namų yra gausu tokiose šalyse kaip Tailandas, Vietnamas ir Portugalija.

Yra dar viena galimybė – laikinai apsistoti pas priimančius vietinius gyventojus. Jei kelionės metu turėsite daug laisvo laiko, mainais už būstą galite tvarkyti namus arba prižiūrėti naminius gyvūnus.

 

Išbandykite savanorystę

Savanorystė užsienyje – puikus būdas pamatyti pasaulį, turint nedidelį biudžetą. Tai – nuostabi proga padėti bendruomenėms, kuriose lankotės, ir gauti autentišką patirtį. Daugiau laiko praleisdami vietovėje galėsite geriau suprasti ir pažinti šalį. Kartais dirbdami organizacijoje turėsite mokėti už kambarį ar maitinimą, tačiau neretai šios išlaidos būna padengtos.

 

Pasiimkite maisto ir vandens

Į kelionę būtinai pasiimkite maisto. Oro uoste netgi paprastas sumuštinis gali būti labai brangus. Geriausia maistą pirkti yra vietiniame turguje, tačiau jei neturite galimybės ten apsilankyti, užkandžius pasiruoškite namie. Ieškokite daug baltymų turinčių produktų, pavyzdžiui, džiūvėsių ir baltyminių batonėlių, kurie padeda pasijusti sotiems ir neužima daug vietos bagaže.

Nuolatinis vandens buteliukų pirkimas taip pat gali tapti nemažomis išlaidomis. Jei kelionėje turėsite prieigą prie švaraus vandens šaltinio, geriau susipakuokite gertuvę. Apsvarstykite galimybę įsigyti kompaktišką nešiojamą vandens buteliuką, kuris neužimtų daug vietos kuprinėje. Turėdami buteliuką po ranka, visada galėsite pasidomėti, kur galima jį pripildyti. Be to, saugosite aplinką, nes atsisakysite plastiko. Jeigu nėra galimybės prisipildyti gertuvę, geriau įsigyti didesnį vandens butelį negu kelis mažesnius.

 

Atsižvelkite į palankų valiutos kursą

Itin geras pasirinkimas, norint sutaupyti – keliauti į vietas, kur jūsų valiuta yra stipresnė. Taip gausite daugybę privalumų už mažesnę sumą. Galėsite apsistoti geresniuose būstuose, dažniau valgyti restoranuose ir rinktis kitas paslaugas.

Žinoma, protinga yra keliauti savo šalyje, kur garantuotai nepatirsite jokių nuostolių, keisdami valiutą. Vien Lietuvoje yra gausu neįtikėtinų vietų ir atrakcijų, kuriose verta apsilankyti. Geriausius savaitgalio kelionių pasiūlymus rasite paspaudę čia.

 

Gyvenkite kaip vietiniai

Valgykite ten, kur valgo vietiniai, ir keliaukite taip, kaip keliauja vietiniai. Nesidrovėkite vietinių gyventojų paklausti, kur galima skaniai ir pigiai nueiti pavalgyti. Jie greičiausiai nurodys vietas, kuriose nėra daug turistų – mažiau žinomus restoranus ar turgaus prekystalius, kurie galbūt net neturi interneto svetainės ar „Facebook“ paskyros. Tai reiškia, kad kainos nebus išpūstos nevietiniams, o patirtis – įsimintinesnė.

Vietinėse maisto prekių parduotuvėse yra vietinių produktų ir netgi paruoštų regiono patiekalų, kurie būna kur kas pigesni nei valgiai restorane. Valgydami vietiniuose restoranuose, apsipirkinėdami vietiniuose turguose, naudodamiesi vietiniu transportu ir apsistodami pas vietines šeimas, ne tik sutaupysite daugybę pinigų, bet ir įgysite daug autentiškesnės patirties.

 

Atsisakykite gėrimų ir desertų

Atsisakykite gėrimų ar deserto, kai valgote restorane. Paragauti vietinės virtuvės patiekalų yra svarbi kelionės dalis. Tačiau, jei tik įmanoma, patariama atsisakyti gėrimų ir deserto, kad sąskaita būtų mažesnė. Šios smulkmenos susideda ir galiausiai turi didelę įtaką biudžetui.

Vertėtų vengti ir alkoholinių gėrimų. Nesvarbu, kur bebūtumėte, alkoholis nėra tai, ko reikia jūsų organizmui. Kai kuriais atvejais alus ar vynas yra būdas pažinti vietovę, bet jei alkoholį vartojate kasdien, jis tampa didele kelionės išlaidų dalimi.

 

Nustatykite dienos biudžetą

Labai svarbu susidaryti realistišką būsimos kelionės biudžetą. Stebėdami faktines išlaidas ir turėdami nustatytą sumą dienai, daug aiškiau suprasite, kam išleidžiami pinigai ir kur galima sutaupyti. Vertėtų išbandyti biudžeto programėles. Pavyzdžiui, „Trail Wallet“ yra lengva naudotis, o mėnesio pabaigoje gaunate tikslią savo išlaidų statistiką. Tai padės jums kelionių metu neperžengti dienos biudžeto ribos.

 

Venkite grynųjų pinigų

Tai – saugumo triukas, tačiau jis tinka ir taupant pinigus – juk apiplėšti prarasite daug. Venkite keliauti su pluoštu grynųjų pinigų, bet turėkite slėptuvę atsargų nenumatytiems atvejams. Būtinai suskirstykite sumą į mažesnes slėptuves ir paskirstykite po savo daiktus tose vietose, kur žmonės nepagalvotų ieškoti. Niekada neleiskite kitiems matyti, kaip tvarkote grynųjų pinigų slėptuvę ar kur dedate atsarginę kreditinę kortelę. Geriausia vienu metu piniginėje turėti tik vieną kortelę ir nedidelį kiekį grynųjų pinigų. Tai ypač aktualu vaikštant po vietas, kur dažnos smulkios vagystės.

 

Ieškokite nemokamų pramogų

Visame pasaulyje pilna veiklų, kurias galima išbandyti nemokamai. Daugumoje didžiųjų miestų galite rasti nemokamų ekskursijų pėsčiomis. Tarkim, Roterdame, kuris yra gana brangi vieta keliauti pagal apgyvendinimo ir maisto kainas, galima pasivaikštant vertinti garsiąją architektūrą. Tenerifėje galima nemokamai žygiuoti Teidės nacionalinio parko takais ir užsukti į lankytojų centrą. Airijoje galima už dyką įvažiuoti į tokias gamtos ir istorines vietas kaip Glendalough. Netgi Disnėjaus pasaulyje galima nemokamai pasivažinėti vienabėgiu geležinkeliu ar stebėti fejerverkus nuo paplūdimio Polinezijos kaimelio kurorte. Net kelionės į prabangias vietas nebūtinai turi kainuoti brangiai.

 

Išlaidos kelionės metu gali netikėtai išaugti. Dažnai atostogų išlaidos gali viršyti jūsų pradinį biudžetą. Tačiau naudodamiesi šiomis gudrybėmis, galėsite laisviau leisti pinigus ir sutaupyti kitai kelionei.

Komentarai
Kiti straipsniai