Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

4 būdai, kaip mėgautis maisto gaminimu kartu su savo vaikais

Turbūt visi sutiks, kad maistas suartina žmones, juk prie stalo žmonės dalijasi ne tik maistu, bet ir dienos rūpesčiais, pasiekimai. Tačiau jo gaminimas gali būti dar ypatingesnis. Pusryčių, pietų ar vakarienės ruošimas su mylimais žmonėmis (antrąja puse ar vaikais) – puikus būdas ne tik puikiai praleisti laiką, bet ir geriau pažinti vieniems kitus. Ir nors daugeliui gomurį kutenantys pietūs kartu su antrąją puse skamba romantiškai, prakalbus apie maisto gaminimą kartu su vaikais, ne vieno galvoje sukasi žodžiai: chaosas, netvarka ar laiko švaistymas. Visgi, tokias mintis reikėtų mesti iš galvos, nes pasitelkus fantaziją, maisto ruoša kartu su jaunaisiais virtuvės šefais gali būti ne tik smagi, bet ir naudinga veikla. Jeigu kyla klausimas, kaip mėgautis maisto gaminimu su vaikais, siūlome kelis paprastus būdus, padėsiančius maisto gaminimą perkelti į kitą lygį.

1.     Maisto ruoša prasideda nuo idėjos

Ieškote idėjos pietums? Tuomet pasitelkite geriausias receptų knygas, senus užrašus ar maisto tinklaraščių idėjas. Žinoma, leiskite ir vaikams siūlyti savo idėjas, juk ne veltui sakoma, kad mažieji – tikri genijai. Vaikų pasiūlytos idėjos, nesvarbu, ar jos įgyvendinamos, ar visiškai nesuderinamos, tai pirmas žingsnis įtraukti vaikus į maisto gaminimą kartu – juk viskas prasideda nuo idėjos. Pasirinkę vaikų pasiūlytą idėją, suteiksite mažiesiems daugiau pasitikėjimo savimi ir padėsite jiems jaustis išklausytais. Žinoma, galite ir patys mestelėti idėją – pasiūlykite ruošti teminę vakarienę, pavyzdžiui, tam tikros šalies tradicinius patiekalus. Taip ne tik paįvairinsite maisto racioną, bet ir suteiksite vaikams progą susipažinti su kitų šalių kultūra.

2.     Keliaukite į parduotuvę kartu

Kad apsipirkimas būtų greitas ir nepamirštumėte nei vieno būtino produkto, prieš keliaudami į parduotuvę pasidarykite pirkinių sąrašą. Svarbu, kad šį sąrašą pildytumėte kartu – aptartumėte, kokių produktų reikės norint pagaminti vaikų pasiūlytą patiekalą ir į kokią parduotuvę geriausia važiuoti. Surašę pirkinių sąrašą, leiskite vaikams jį iliustruoti, jeigu gaminsite ne su vienu vaiku, galite pasidaryti kelias produktų sąrašo kopijas – tegul idėjos pietums vizualizuojasi.

Apsilankymas parduotuvėje kartu su mažaisiais ne vieniems tėveliams sukelia galvos skausmą. Kad taip nenutiktų jums, vaikai turi suprasti, kad eina į parduotuvę su tikslu – nusipirkti reikiamų produktų – taip išvengsite chaotiškų situacijų. Dar viena puiki idėja pirkinių sąrašo planavimui – atspausdintas pirkinių sąrašas su realiomis produktų nuotraukomis. Atsinešus tokį sąrašą į parduotuvę, vaikai galės patys surasti ir surinkti visus reikiamus produktus. Produktų sąrašo planavimas ir apsipirkimas padės ugdyti organizacinius ir planavimo gebėjimus, be to, tai suteiks vaikui daugiau savarankiškumo.

3.     Maisto ruošimas – laisvė fantazijai ir pažinimui

Maisto ruošimas – pats ilgiausias ir daugiausiai kantrybės reikalaujantis etapas. Leiskite vaikams viską atlikti patiems, kiek tai įmanoma. Pirmiausia, susiplanuokite maisto ruošos etapus ir pasiskirstykite darbais – taip lengviau ir greičiau pagaminsite patiekalą. Duokite vaikams nulupti ir pjaustyti daržoves ar vaisius, žinoma, šiam darbui parinkite tinkamo dydžio, ne per aštrius įrankius ir prižiūrėkite visą eigą, kad išvengtumėte nelaimės. Be to, nesitikėkite ir nereikalaukite, kad vaikai daržoves supjaustytu vienodo dydžio kubeliais ar lygiais griežinėliais – skirtingos formos ir dydžiai tikrai nesugadins maisto skonio. Jeigu maisto gaminimui prireiks specialių įrankių ar virtuvinių prietaisų, nepamirškite vaikams parodyti, kaip jie veikia. Taip vaikai tik labiau susidomės maisto ruošimo subtilybėmis. Jeigu kepate patiekalą orkaitėje, leiskite vaikams stebėti maisto pokyčius, taip vaikai lengviau įsijaus į gaminimo procesą.

Leiskite vaikams ragauti ir išreikšti savo nuomonę – kartu spręskite ir analizuokite, kokių prieskonių reikėtų, norint paskaninti patiekalą. Jeigu namuose auginate prieskoninių žolelių, keliaukite su vaikais jų pasiskinti ir supažindinkite juos su prieskonių pasauliu. Išmokykite vaikus žolelių pavadinimų ir papasakokite, kurios žolelės tinkamos mėsai skatinti, o kurios puikiai tiks norint patobulinti daržovių patiekalus ar sriubą. Taip maisto ruošimas taps visiems įdomia veikla bei tuo pačiu padės vaikams suprasti, kokie maisto produktai tarpusavyje dera, kokias daržoves būtina naudoti savo mitybos racione, o kurių produktų geriau atsisakyti.

4.     Dekoravimas ir serviravimas

Sakoma, kad pirmiausia valgoma akimis, todėl maistas turi būti ne tik skanus, bet ir atrodyti estetiškai. Pirmiausia, leiskite vaikams parinkti norimus indus, kuriuose patieksite patiekalą. Visai nesvarbu, ar šeimoms nariams teks vienodos lėkštės, ar visi valgysite iš skirtingų spalvų, dydžių ir formų indų.  Neribokite jų fantazijos ir leiskite vaikams atskleisti savo kūrybiškumą.

Kitas svarbus žingsnis – stalo serviravimas. Tegul vaikai patys dengia stalą: pasirenka norimos spalvos ir audinio staltieses, pamerkia gėlių, išsirenka stalo įrankius. Pamokykite vaikus lankstyti servetėles – tai bus dar vienas naujas dalykas, kurį vaikai išmoks iš dienos praleistos kartu. Jeigu pasirinkote gaminti tolimųjų šalių įkvėptus patiekalus, tuomet pasirūpinkite ir atitinkamomis stalo dekoracijomis. Galite net apsivilkti pasirinkta tema – tai vaikams suteiks dar daugiau nepamirštamų įspūdžių. O kai stalas bus paruoštas, pereikite prie maisto dekoravimo. Leiskite vaikams patiems papuošti maistą kvapniomis, šviežiomis žolelėmis, pagardais ar padažais.

Veikla, kuri suartina šeimą

Nors paprastai maisto gaminimas kartu su vaikais užima daug laiko ir reikalauja dar daugiau kantrybės, kartu praleistas laikas ir patirtos emocijos tikrai to vertos. Gamindami kartu su tėvais, vaikai išmoksta labiau pasitikėti savimi, jausis išklausyti ir įvertinti. Gaminimas ir serviravimas leidžia atsiskleisti jų kūrybiškumui, fantazijai. Be to, ši veikla padeda ugdyti organizacinius, komunikacinius bei orientacinius gebėjimus, leidžia vaikams sužinoti ir išmokti negirdėtų dalykų daug įdomesniu ir smagesniu būdu. Nepamirškime ir teikiamos naudos tėveliams. Matydami vaikų pastangas, kūrybiškumą bei laimingas šypsenas, tėveliai galės likti ramūs, kad savo vaikams jie suteikia viską. Juk kas gali būti geriau už smagiai laiką leidžiančią šeimą?

 

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Komentarai
Kiti straipsniai