Sekmadienis, 2024 m. balandžio 28 d.

KAIP SĖKMINGAI TVARKYTIS SODO SKLYPE?

Jei nori savam sodo sklype sulaukti gero derliaus, privalai įsirengti kokybišką šiltnamį. Daržininkai pripažįsta, jog patys geriausi yra polikarbonatiniai šiltnamiai, nes jie yra ne tik ilgaamžiai, bet ir kainuoja nebrangiai. Dar esama polietileninių ir stiklinių šiltnamių. Pastarieji yra ilgaamžiai, bet brangūs, o polietileninių kaina yra pati mažiausia, tačiau jų amžius trumpesnis.

Kaip pradedančiam sodininkui pasirinkti tinkamiausią šiltnamį?

Jeigu ketinate šiltnamyje auginti per septyniasdešimt pomidorų daigų, tai jis turi būti bent dvidešimties kvadratinių metrų ploto. Pačios populiariausios šiltnamių formos – arkinė ir šlaitinė, nes tokius šiltnamius lengviausia pastatyti. Be to, šių formų šiltnamiuose labai sėkmingai auga pomidorai su agurkais – pačios mėgstamiausios lietuvių daržovės.

Pradedantiems daržininkams iš pradžių užtektų ir vidutinio dydžio šiltnamio, apie didesnį galėtų pradėti galvoti po to, kai jau bus įgiję daugiau praktikos. Šiltnamių rėmai yra gaminami iš lenktų plastiko ar plieno vamzdžių. Jei planuojama auginti paprikas, salotas, ridikėlius ar krapus su svogūnais, tada užtenka iki pusantro metrų aukščio siekiančių tiesių šiltnamio sienelių. Aukštesnių augalų auginimui reikalingos iki 1,70 metro aukščio siekiančios šoninės sienelės.

Kokia įrangą pravartu turėti šiltnamyje?

Jei neturite laiko nuolat būti šiltnamyje ir reguliariai laistyti ten auginamas daržoves, tada labai praverstų automatinė lašelinė laistymo sistema, kuri nuolat drėkina dirvožemį, todėl augalų šaknys niekada neišdžiūsta. Ši sistema ne tik sėkmingai garantuoja nuolatinį drėgmės poreikį, bet ir palengvina šiltnamio priežiūros naštą.

Ką nedideliam sode galima naudoti vietoj šiltnamio?

Jei jūsų sodo sklypas nedidelis ir jums neapsimoka jame pasistatyti šiltnamį, tačiau norite pavasarį užsiauginti ridikėlių, salotų, krapų ar kokių nors kitų vitaminais turtingų augalų, tada užtektų įsirengti šiltlysvę. Kuo ji aukštesnė ir didesnė, tuo lėčiau joje keisis temperatūra. Svarbiausia yra tai, kad šiltlysvė visą dieną išliktų saulės šviesoje ir kad ant jos nekristų šešėlis. Pats geriausias variantas, kai šiltlysvė yra pasukta į pietų pusę.

Taip pat sode galima laikyti pasistačius trijų aukštų daiginę, kuri skirta augalų daiginimui ir priežiūrai. Daiginės rėmas yra metalinis, lengvai surenkamas ir išmontuojamas, todėl ją nesunku pervežti iš vienos vietos į kitą. Ją dengia PVC uždangalas, kuris idealiai išlaiko šilumą.

Komentarai
Kiti straipsniai