Antradienis, 2024 m. balandžio 16 d.

Cinamono nauda

Vakarų rinkoje yra dviejų rūšių cinamono: Ceilono cinamonas (pavadintas pagal britų kolonistų suteiktą Šri Lankos pavadinimą), dar vadinamas grynuoju, tikruoju, ir kasija. Tikrasis cinamonas yra kilęs iš Šri Lankos; jis pasižymi sodriu, viliojančiu kvapu ir saldžiu skoniu, o jo žievelės yra minkštos ir šviesiai rudos spalvos. Kasija kilusi iš kitų Azijos šalių, pavyzdžiui, Kinijos, Indonezijos ir Vietnamo; jos žievė tvirta, šiurkšti, tamsiai rudos spalvos, o skonis stipresnis ir aštresnis. Cassia laikomas prastesnės kokybės, o tikrasis – dažnai laikomas grynu, aukštesnės kokybės.

 

Prieskonių paieškos buvo viena pirmųjų globalizacijos varomųjų jėgų. Sakoma, kad pusė pasaulio buvo atrasta ir apgyvendinta dėl prekybos prieskoniais. Prekyba šiuo ypatingu prieskoniu prasidėjo dar prieš krikščionybės erą. Iš Šri Lankos kilęs prieskonis buvo pripažintas aukščiausios kokybės. Sakoma, kad vienu metu jis buvo vertingesnis už auksą ir jį naudojo tik kilmingieji. Prieskonio poreikis buvo unikalus ir daugelį istorijos metų traukė portugalų, olandų ir britų jūrininkus į salą. Šiandien Šri Lanka ir toliau pirmauja tikrojo cinamono prekyboje pasaulinėje rinkoje.

 

Pirmieji įrašai apie saldųjį (arba grynąjį) cinamoną istorijoje pasirodo hebrajų Biblijoje kaip esminis pašventintų smilkalų ingredientas ir net Yra minimas Naujajame Testamente. Senovės egiptiečiai prieskonį naudojo kaip konservantą maisto ruošimui, balzamavimui ir kaip svarbų ingredientą medicinoje nuo 2000 m. pr. m. e. Užkariautojai romėnai taip pat pamėgo šį prieskonį dėl jo gydomosios ir kulinarinės vertės ir buvo pagrindiniai prieskonio pirkėjai senovės pasaulyje. Švelnūs aukso spalvos cigaro formos tikrojo cinamono ritinėliai buvo vertinami viso pasaulio civilizacijų nuo tada, kai arabų prekybininkai pristatė šį kvapnų, saldų ir stiprų prieskonį Europos tautoms.

 

Pasak romėnų ir graikų metraščių, arabų pirkliai, gabenę cinamoną į Europą sudėtingu sausumos keliu, apie šį prieskonį sukūrė daug įvairių pasakų tam, kad atsikratytų konkurencijos. Vieni tvirtino, kad šį prieskonį nepasiekiamoje vietovėje renka dideli ereliai, panašūs į cinamoninius paukščius, o jį naudojo lizdams sukti. Kiti manė, kad prieskonio šaltinį saugo ne kas kitas, o nuodingos gyvatės. Būtent šios pasakos paskatino romėnų filosofą Plinijų vyresnįjį teigti, kad “šis prieskonis kilęs iš Etiopijos ir į Europą buvo atgabentas plaustais be irklų ir burių, kuriuos valdė tik žmogus ir jo drąsa”.

 

Tikrasis cinamonas – šis variantas yra šviesiai rudos spalvos. Jis yra pūkinės formos ir labai lengvai lūžta. Jis turi daugybę į vidų susuktų ritinėlių, todėl jį lengva atpažinti. Jame yra labai mažai kumarino – natūralios augalinės cheminės medžiagos, galinčios pakenkti kepenims. Cassia – ši rūšis yra tamsesnės spalvos, stipraus aromato ir skonio. Užtenka trupučio cassia prieskonio rūšies, kad pagardintumėte savo patiekalą. Jis yra kietos tekstūros ir turi tik vieną į vidų susuktą ritinėlį. Cassia turi daug kumarino, kuris, vartojamas reguliariai ir dideliais kiekiais, gali paveikti kepenis. Kita vertus, kumarinas taip pat padeda skystinti kraują, o tai naudinga žmonėms, vartojantiems hepatotoksinius vaistus.

 

Kodėl verta naudoti ceilono cinamoną?

 

Tai maistingųjų medžiagų šaltinis, padedantis organizmui įvairiais būdais. Teigiama, kad jame esantys aliejai ramina spazmus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina pilvo skausmą dėl dujų. Nedideli jo kiekiai taip pat gali skatinti apetitą. Sakoma, kad šis prieskonis veiksmingas ir sergantiesiems diabetu, nes padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Cinamono arbata taip pat gali padėti malšinti menstruacijų spazmus. Jame esantis junginys, vadinamas taninais, gali padėti gydyti žaizdas, nes veikia kaip sutraukianti medžiaga.

 

Cinamono nauda

 

Prieskonis gausus antioksidantų, kurie padeda organizmui susidoroti su laisvaisiais radikalais ir mažina sveikatos sutrikimų, tokių kaip vėžys, širdies ligos ir diabetas, riziką. Jame taip pat gausu mineralo mangano. Šis mineralas padeda jūsų organizmui valdyti hormonus gaminančius fermentus ir padeda atkurti kaulus. Šalia stiprių priešuždegiminių savybių, cinamonas gali pasigirti tuo, kad gali padėti gerinant pažintinę veiklą ir apsaugoti nuo smegenų pažeidimų ir neurogeneracinių sutrikimų, įskaitant Alzheimerio ir Parkinsono ligas. Jis gali pagerinti atmintį, koncentraciją, budrumą ir regos bei judesių greitį. Be to, vien cinamono kvapas gali padidinti budrumą.

Ši prieskonio rūšis gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus, pykinimą, skrandžio sutrikimus ir kt. (daugiau: virškinimo sistema).

Dėl karminacinių savybių taip pat gali padėti mažinti vidurių pūtimą. Svarbu paminėti ir tai, kad dėl fitocheminių medžiagų ir antioksidantų kiekio cinamonas gali padėti sustiprinti imuninę sistemą. Taip pat įrodyta, kad jis pasižymi antimikrobinėmis, antibakterinėmis, antibiotinėmis, antigrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su infekcijomis ir virusais.

Be kita ko, ši prieskonio rūšis pasižymi spazmolitiniu ir priešuždegiminiu poveikiu, kuris gali padėti sumažinti spazmus prieš menstruacijas ir jų metu. Tyrimai rodo, kad cinamonas gali gerokai sumažinti su pirmine dismenorėja susijusių simptomų, įskaitant skausmą, pykinimą, vėmimą ir mėnesinių kraujavimą, sunkumą.

Įdomu ir tai, kad dėl stipraus antimikrobinio poveikio prieskonis gali apsaugoti ir galimai net pagerinti burnos sveikatą. Jis pasižymi antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, kurios gali slopinti dantų ėduonį sukeliančias bakterijas. Dėl šių savybių jis taip pat gali padėti kovoti su blogu burnos kvapu ir dantenų ligomis.

Be antioksidantų, imuninę sistemą stiprinančių ir priešuždegiminių savybių, cinamonas pasižymi ir antialerginėmis savybėmis. Jei kenčiate nuo sezoninių alergijų, jis gali būti naudinas bandant sušvelninti kai kuriuos jų simptomus. Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad cinamono žievės ekstraktas, purškiamas į šnerves du kartus per dieną, gerokai sumažino nosies, akių ir ne šienligės simptomus, taip pat sumažėjo emocinių problemų, susijusių su sezoninėmis alergijomis.

 

Kur pirkti ceilono cinamoną?

 

Aukščiausios kokybės, maltus tikrojo cinamono miltelius, kurių kilmės šalis – Madagaskaras, rasite dailyspoon.lt. Drauge įsigyti galėsite ir kitų pavienių produktų, kaip matcha arbata, natūrali kakava ar drauge su natūropatinės mitybos specialiste sukurtų supermaisto mišinių, kurių sudėtyje taip pat galima rasti šio prieskonio, papildančio mišinius savo naudingomis savybėmis. Tiek supermaisto mišiniai, tiek minėti produktai padės žengti žingsnį maistingesnės mitybos link.

Komentarai
Kiti straipsniai