Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Krovinių pervežimas keliais – efektyviausias prekių gabenimo būdas?

Paskutiniu metu, elektroninės prekybos rinka patyrė didžiulį augimą, o tai neabejotinai paveikė tam tikrų sektorių darbą. Pavyzdžiui, dėl didelio prekių užsakymo internetu, padidėjo krovinių pervežimo paslaugų paklausa. Įmonės, teikiančios šias paslaugas turėjo prisitaikyti prie greitai besikeičiančių verslo poreikių ir pasiūlyti geriausius sprendimus efektyviam prekių transportavimui. Tiems, kurie krovinių transportavimo procesuose jau buvo pritaikę naujausias technologijas, tai atlikti pavyko sklandžiau.

 

Nuo ko priklauso prekių transportavimo efektyvumas?

Nors fizinės parduotuvės nebėra uždarytos, prekių užsakymai internetu ir toliau auga. Remiantis naujausia statistika, 2020 m. perkamiausios prekės internetu buvo drabužiai, avalynė ir aksesuarai. Elektroninės prekybos pardavimų augimas yra naudingas verslui, tačiau susitvarkyti su didėjančiais užsakymais turi ne tik pats verslas, bet ir krovinių pervežimo paslaugas teikiančios įmonės. Šias paslaugas teikiančioms įmonėms svarbu ne tik laiku pristatyti prekes į galutinę paskirties vietą, bet ir išsaugoti aukščiausią jų kokybę. Taigi, vietiniu arba tarptautiniu lygiu vykdomas krovinių pervežimas gali būti sėkmingas tik tuo atveju, jeigu krovinių transportavimo procese yra pritaikomos naujausios technologijos, o logistikos procesus valdo savo darbo sritį išmanantys specialistai.

Technologijų svarba krovinių pervežimo pramonėje

Kaip ir daugelį sričių, technologinės naujovės pakeitė ir krovinių pervežimo procesus, juos skaitmenizavo ir automatizavo. Nors pradžioje technologijų diegimas vyko lėtai, dabar logistikos įmonės užtikrintai integruoja technologijas į logistikos valdymo procesus. Šiuo metu, dažniausiai krovinių pervežimo procesuose pritaikomos technologijos yra elektroniniai registravimo įrenginiai (ELD), transporto valdymo sistemos (TMS) ir krovinių matomumo realiu laiku programos.

Elektroniniai registravimo įrenginiai (ELD). ELD – tai technologinis prietaisas, automatiškai fiksuojantis variklio įjungimo ir išjungimo veiksmus, laiką ir vietą. Ši technologija yra prijungta prie sunkvežimio variklio ir visus duomenis rodo vairuotojo kabinoje per specialiai įrengtą ekraną. Kodėl tai svarbu prekių transportavime? Elektroniniai registravimo įrenginiai sukurti tam, kad vairuotojai neviršytų nustatytų važiavimo valandų, darytų pertraukas ir vairuotų dėmesingai. Ši technologija leido sumažint avarijų skaičių, kurias sukėlė pervargę sunkvežimių vairuotojai.

Transporto valdymo sistemos (TMS). Transporto valdymo sistema – tai platforma, skirta palengvinti prekių transportavimo procesus. TMS leidžia automatizuoti vykdomus procesus, sutaupyti laiko bei sumažinti transportavimo išlaidas. Viena didžiausių šios sistemos privalumų yra optimaliausio maršruto kroviniui gabenti parinkimas. Atsižvelgiant į krovinio tipą, šalį į kurią vežamos prekės bei tranzito laiką yra parenkamas maršrutas, kuris leistų sutaupyti kuro ir laiku pristatytų prekes į galutinę paskirties vietą.

 

Realaus laiko duomenys. Galimybė realiu laiku stebėti informaciją apie krovinio buvimo vietą leidžia efektyviai vykdyti visus logistikos procesus – iš anksto numatyti kliūtis kelyje, krovinio vėlavimus, tiksliai nustatyti prekių įkrovimo ir iškrovimo darbus. Geresnis krovinio transportavimo procesų valdymas padeda įmonėms įgyti konkurencinį pranašumą, padidinti produktyvumą, skaidrumą, sumažinti transportavimo išlaidas bei prisidėti prie geresnio klientų aptarnavimo.

Temperatūrą kontroliuojantis transportas

Tam, kad prekės ir produktai galutinę paskirties vietą pasiektų švieži ir nesugadintos prekinės išvaizdos, reikia pasirūpinti tinkamomis transportavimo sąlygomis. Dėka technologinės pažangos, įvairius produktus ir specifines prekes dabar galima transportuoti jiems reikalingoje temperatūroje. Reikalinga temperatūra krovinio viduje yra pasiekiama oro drėgmės ir temperatūros reguliavimo technologija, kuri gali palaikyti nuo -18 iki +22 laipsnių temperatūrą. Galimybė parinkti skirtingus temperatūrinius rėžimus leidžia krovinius transportuoti saugiai nepaisant atstumo, kuris skiria krovinio paėmimo vietą ir galutinę transportavimo stotelę. Specifinės temperatūros palaikymo reikalauja nemažai produktų, vieni svarbiausių:

Maisto produktai. Beveik kiekvienam gyvūninės kilmės produktui transportuoti reikalingas specialios temperatūros palaikymas. Tai apima nuo kiaušinių iki mėsos ir sviesto. Tačiau kiekvienam jų gali reikėti skirtingų temperatūrinių rėžimų, todėl būtina iš anksto žinoti, kokia temperatūra yra geriausia prekei gabenti. Savo sritį išmanantis vežėjas arba logistikos partneris gali padėti išvengti prekių transportavimo nesėkmių, naujausių technologijų pagalba sukurdamas tinkamą aplinką produktams transportuoti.

Farmacijos produktai. Norint, kad vaistai išliktų veiksmingi, reikia palaikyti tinkamą temperatūrą krovinio viduje. Daugeliui vaistų yra reikalinga speciali temperatūra. Jeigu temperatūra bus per aukšta, arba per žema vaistai gali prarasti būtinąsias medžiagas ar net išgaruoti. Taigi, logistikos specialistai atsižvelgę į rekomendacijas privalo parinkti tokią temperatūrą, kuri išsaugotų vaistų kokybę.

Gėlės. Kaip ir maisto produktai, taip ir gėlės yra jautrios temperatūriniams pokyčiams. Gėlių negalima užšaldyti, nes tai pakenktų žiedlapiams. Tačiau palikus jas nereguliarioje aplinkoje, kur temperatūra gali sumažėti ir padidėti bet kurią akimirką, galima padaryti nemažai žalos gėlių išvaizdai. Nesvarbu ar tai būtų skintos gėlės, ar vazoninės, palaikyti pakankamai žemą temperatūrą jas transportuojant yra būtina.

Auganti krovinių pervežimo paslaugų paklausa

Atsirandant naujiems verslams bei plečiantis internetinei prekybai, logistikos bei krovinių transportavimo paslaugų teikėjų paklausa taip pat auga. Siekiant patenkinti didėjančius verslų poreikius, kuriasi vis daugiau logistikos įmonių, ima populiarėti trečiųjų šalių logistika. Tačiau teikiamų paslaugų sėkmei didžiausią įtaką turi procesuose pritaikomos pažangios technologijos. Be jų sklandžiai ir greitai atlikti prekių pervežimą iš vienos vietos į kitą būtų sunku, tai užimtų daug laiko ir kainuotų daug jėgų. Tačiau dabar, patobulinta vežėjų technologija, skaitmenizuoti duomenys ir krovinio sekimo programos leidžia optimizuoti krovinių paėmimo ir pristatymo laiką, suplanuoti efektyviausius maršrutus bei gerinti klientų aptarnavimo patirtį.

 

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: unsplash.com

 

Komentarai
Kiti straipsniai