Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Knyga apie alpinistę Vandą Rutkevič lietuviškai

Plungės viešoji biblioteka turi 2017 m. Lenkijoje išleistą biografinę knygą „Wanda“ apie žymią pasaulio alpinistę Vandą Rutkievič, kuri 1943 m. gimė Plungėje, savo senelio Oginskių dvaro ūkvedžio Jano ir senelės žemaitės Barboros Petkūnų namuose. Vandos tėvai Marija ir Zbignevas Blaškevičiai tuo metu ten gyveno. Tai buvo Lietuvos piliečių lenkų šeima, turinti ir žemaitiško kraujo. Pokario metais šeima emigravo į Lenkiją bijodama bolševikų represijų.
Tai nepaprastai įdomi knyga apie garsią pasaulio alpinistę, pirmąją moterį įkopusią į K2 (antrą aukščiausią pasaulio viršūnę – Čogori). Ji pirmoji europietė ir trečioji moteris pasaulyje 1978 m. įkopė į Everesto viršūnę Džomolungmą. V. Rutkievič siekė tapti pirmąja moterimi pasaulyje, įveikusia visas 14 aukščiausių (virš 8000 m.) pasaulio viršūnių. Įkopė į aštuonias. Žuvo 1992 m. Himalajų kalnuose kopdama į 9-ąją viršūnę, esančią virš 8300 m. Nerastas net alpinistės kūnas.
Rašytoja Anna Kaminska su reporteriška aistra atskleidžia vis naujas netikėtas alpinistės kelionių po kalnus paslaptis, net ir tas, kurių niekas anksčiau nežinojo. Tai knyga, kurią rašant jai teko ilgai padirbėti archyvuose, paieškoti žinomos ir nežinomos faktinės medžiagos, sunkiai atrandamų dokumentų, susitikti ir su paprastais žmonėmis, ir su asmenybėmis iš alpinistų aplinkos, ir iš viso pasaulio, kuriuos likimas suvedė su vadinama „kalnų legenda“ alpiniste V. Rutkievič. Tai knyga apie stipraus charakterio, jėgos ir žemaitiško užsispyrimo alpinistės V. Rutkievič ypatingą gyvenimą dėl jos nenumaldomos aistros kopti į aukščiausias pasaulio viršukalnes.
Knygoje aprašytas ir Plungės laikotarpis: maža mergaitė, jos šeima, namas, šalia esantis Oginskių dvaro parkas, bažnyčia bei Plungės miestelis Antrojo pasaulinio karo metu. Vėliau, jau garsios alpinistės V. Rutkievič viešnagė savo gimtinėje.
Plungiškiai labai norėtų knygą perskaityti, tačiau nemokėdami lenkų kalbos, neturi tokios galimybės. Todėl biblioteka pasiryžo dėti visas pastangas, kad knyga būtų išversta ir išleista. Šiais metais Plungės rajono savivaldybė skyrė pradinį finansavimą bibliotekos projektui „Knyga apie alpinistę Vandą Rutkievič lietuviškai“. Iš Lenkijos leidyklos buvo nupirktos knygos „Wanda“ autorinės teisės ir pradėtas vertimas. Projektas bus tęsiamas kitais metais.

Projekto vadovė Otilija Juozapaitienė

Komentarai
Kiti straipsniai