Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

At­nau­ji­na­mas pla­ni­nių svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų tei­ki­mas

Vy­riau­sy­bei pri­ėmus spren­di­mą dar la­biau švel­nin­ti ka­ran­ti­ną, nuo pra­ėju­sios sa­vai­tės pra­dė­jo dirb­ti bib­lio­te­kos, mu­zie­jai, kir­pyk­los ir gro­žio sa­lo­nai, at­si­da­rė lau­ko ka­vi­nės bei ki­ti ob­jek­tai. Pa­laips­niui veik­lą at­nau­ji­na par­duo­tu­vės, ne­be­drau­džia­mi lais­va­lai­kio už­si­ė­mi­mai at­vi­ro­je er­vė­je. Vy­riau­sy­bė taip pat pri­ta­rė siū­ly­mui at­nau­jin­ti pla­ni­nių svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų tei­ki­mą pa­cien­tams, kai gy­dy­mo įstai­gos tam bus pa­si­ruo­šu­sios. Jos tu­rės už­tik­rin­ti tin­ka­mas in­fek­ci­jų kon­tro­lės prie­mo­nes, kad bū­tų ga­ran­tuo­ta ir pa­cien­tų, ir me­di­kų ap­sau­ga. Nu­ma­ty­ta, kad prieš at­ver­da­mos du­ris, įstai­gos tu­rės pa­­reng­ti pla­ni­nių sta­cio­na­ri­nių ir am­bu­la­to­ri­nių pa­slau­gų at­nau­ji­ni­mo ir tei­ki­mo įstai­go­je pla­ną.

Šiuo klau­si­mu kal­bin­ta Plun­gės li­go­ni­nės di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Dan­guo­lė Luo­tie­nė pa­brė­žė, kad pa­si­ren­gi­mas pla­ni­nėms ope­ra­ci­joms jau vyks­ta, ta­čiau tai nė­ra taip pa­pras­ta. „Vi­sų pir­ma bū­ti­na pa­reng­ti tvar­kas, ap­ra­šus, pla­nus bei dau­ge­lį ki­tų rei­ka­lin­gų do­ku­men­tų. Vis­ką rei­kia su­de­rin­ti su Svei­ka­tos mi­nis­te­ri­ja bei Na­cio­na­li­niu vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tru.
Dar ba­lan­džio 29 die­ną Vy­riau­sy­bei pri­ta­rus siū­ly­mui at­nau­jin­ti pla­ni­nių svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų tei­ki­mą, iš­kart ki­bo­me į dar­bą. Vy­ku­sia­me su­si­rin­ki­me su li­go­ni­nės chi­rur­gais, gy­dy­to­jais anes­te­zio­lo­gais bei ki­tais spe­cia­lis­tais nuo­dug­niai ap­ta­rė­me, kaip pa­ruoš­ti nau­jas tvar­kas bei pla­nuo­ti ope­ra­ci­jas. Tik­rai ne­be­bus taip, kaip bu­vo. No­rė­da­mas, kad jam bū­tų at­lik­ta ope­ra­ci­ja, pa­cien­tas tu­rės per­ei­ti ne­ma­žai pa­si­ruo­ši­mo eta­pų. Pir­miau­sia kon­sul­tuo­si­me li­go­nį, po to, lai­kan­tis vi­sų sau­gos rei­ka­la­vi­mų, jam teks pa­bū­ti izo­lia­to­riu­je, kur bus ti­ria­mas, ar ne­ser­ga ko­ro­na­vi­ru­su. Taip pat bus at­lie­ka­mi ir ki­ti prieš pla­ni­nę ope­ra­ci­ją rei­ka­lin­gi ty­ri­mai“, – apie ne­tru­kus pra­si­dė­sian­čius dar­bus pa­sa­ko­jo D. Luo­tie­nė.
Ji taip pat pri­dū­rė, kad ir šiuo me­tu pa­cien­tai kon­sul­tuo­ja­mi nuo­to­li­niu bū­du. Kon­sul­tuo­ja ir kar­dio­lo­gai, ir au­sų, no­sies, ger­klės (LOR) spe­cia­lis­tai, ir trau­ma­to­lo­gai, ir pul­mo­no­lo­gai bei ki­ti gy­dy­to­jai. Ne­tru­kus, pa­sak di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jos, Plun­gės li­go­ni­nės gy­dy­to­jai gy­ven­to­jus pra­dės kon­sul­tuo­ti dar ak­ty­viau, nes kai kuriems jų tik­rai rei­ka­lin­ga me­di­ci­nos pa­gal­ba. Taip pat, pa­sak pa­šne­ko­vės, pa­cien­tus kon­sul­tuo­ja ir ki­tos Plun­gės svei­ka­tos prie­žiū­ros kli­ni­kos. „Iki ge­gu­žės 4 die­nos ti­ki­mės su­de­rin­ti ir pa­si­tvir­tin­ti vi­sus rei­ka­lin­gus nau­jus ap­ra­šus, su­si­da­ry­ti pa­slau­gų pla­ną bei ne­del­siant pra­dė­ti pla­ni­nes ope­ra­ci­jas. Nuo sa­vai­tės vi­du­rio, apie ge­gu­žės 6 die­ną, dar­bai tu­rė­tų pra­si­dė­ti. Tad kvie­čiu vi­sus, ku­riems rei­kia me­di­ci­nos pa­gal­bos, skam­bin­ti į re­gist­ra­tū­rą ir tei­rau­tis jiems rū­pi­mais klau­si­mais. Nu­kreip­si­me pa­cien­tus spe­cia­lis­tams, ku­rie kon­sul­tuos, ir, jei bus bū­ti­na, už­ra­šys į ei­lę. Jų da­bar nė­ra, nes vis­kas bus da­ro­ma iš nau­jo“, – pa­brė­žė Plun­gės li­go­ni­nės di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja D. Luo­tie­nė. Ji pri­dū­rė, kad bū­ti­no­sios pa­gal­bos ope­ra­ci­jos vyks­ta, o pla­ni­nėms ope­ra­ci­joms rei­kia kruopš­čiai ir at­sa­kin­gai pa­si­reng­ti.
Sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­ja Ores­ta Ge­ruls­kie­nė tei­gė, kad Plun­gės li­go­ni­nės lau­kia ne­ma­žai pa­si­ruo­ši­mo dar­bų, prieš pla­čiau at­ve­riant du­ris. Ta­čiau dar­bai ju­da į prie­kį. Pa­sak jos, pa­si­ruo­ši­mas pla­ni­nėms ope­ra­ci­joms vyks lė­tes­niu rit­mu, ne­gu vy­ko iki pan­de­mi­jos pro­trū­kio.

 

Maisto papildai sportuojantiems https://ambicija.eu/

 

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: D. Luo­tie­nė: „Tik­rai ne­be­bus taip, kaip bu­vo. No­rė­da­mas, kad jam bū­tų at­lik­ta ope­ra­ci­ja, pa­cien­tas tu­rės per­ei­ti ne­ma­žai pa­si­ruo­ši­mo eta­pų.“

Komentarai
Kiti straipsniai