Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d.

Kaip ka­ran­ti­nas pa­ko­re­ga­vo įstai­gų dar­bą?

Be­si­bai­giant šeš­ta­jai ka­ran­ti­no sa­vai­tei, ko ge­ro, dau­ge­lis jau ima pri­pras­ti prie tai­syk­lių, ku­rių pri­va­lu lai­ky­tis dėl Lie­tu­vo­je pa­pli­tu­sio ko­ro­na­vi­ru­so. Dau­gu­mai te­ko pa­ko­re­guo­ti kas­die­ny­bę, di­dži­ą­ją lai­ko da­lį pra­lei­džiant na­muo­se, dir­bant nuo­to­li­niu bū­du, veng­ti ei­ti į lau­ką, o ap­si­pir­ki­nė­ti kuo re­čiau. Pa­si­do­mė­jo­me, kaip pa­ki­to dar­bas kai ku­rio­se Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė­je esan­čio­se įstai­go­se, ku­rių pa­grin­di­nė funk­ci­ja bu­vo teik­ti tam tik­ras pa­slau­gas vai­kams, jau­ni­mui, sen­jo­rams.

„Vis­kas ka­bo ant plau­ko“

Pa­klaus­ta apie Rie­ta­vo tre­čio­jo am­žiaus uni­ver­si­te­to (TAU) veik­lą, uni­ver­si­te­to di­rek­to­rė Al­vy­ra An­dri­jaus­kie­nė sa­kė, kad šiuo me­tu vis­kas ka­bo ant plau­ko. Vie­ną pro­jek­tą uni­ver­si­te­to ben­druo­me­nei pa­vy­ko įgy­ven­din­ti, ki­tas dar lau­kia. „Sė­di­me su bu­hal­te­re prie do­ku­men­tų. Jo­kios veik­los šiuo me­tu sen­jo­rams ne­vyk­do­mos. Vyk­dy­ti nuo­to­li­nių už­si­ė­mi­mų ne­ga­li­me, ga­li­my­bės ri­bo­tos. Kol kas ne­tu­ri­me spren­di­mo, kaip jį rei­kė­tų vyk­dy­ti. Sa­vai­tės bė­gy­je gal kaž­ką su­gal­vo­si­me, gal­būt ban­dy­si­me už­si­ė­mi­mus da­ry­ti lau­ke – lai­kas pa­ro­dys“, – sa­kė A. An­dri­jaus­kie­nė. Di­rek­to­rė la­bai ap­gai­les­ta­vo ir dėl pla­nuo­tos moks­lo me­tų už­bai­gi­mo šven­tės. Mi­nint uni­ver­si­te­to de­šimt­me­tį, bir­že­lio mė­ne­sį tu­rė­jo vyk­ti gra­ži šven­tė, bu­vo pla­nuo­ta su­reng­ti kon­fe­ren­ci­ją. „Kol kas nie­kas ne­aiš­ku ir dėl to. Var­giai ti­kė­ti­na, kad šven­tė įvyks. Yra la­bai sun­ku, esa­me ri­zi­kos gru­pė­je, tad tu­ri­me ypa­tin­gai sau­go­ti vie­ni ki­tus“, – sa­kė A. An­dri­jaus­kie­nė.
Rie­ta­vo Tre­čio­jo am­žiaus uni­ver­si­te­to na­rė Ge­nu­tė Čes­naus­kie­nė sa­kė, kad jos šei­ma la­bai rim­tai re­a­guo­ja į Vy­riau­sy­bės ra­gi­ni­mą lik­ti na­muo­se. „Pa­skel­bus pir­mą­jį su­sir­gi­mo at­ve­jį Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė­je, nė vie­nas ne­ga­li­me jaus­tis vi­siš­kai sau­gus. Tu­ri­me lai­ky­tis vi­sų nu­ma­to­mų sau­gu­mo prie­mo­nių. Man as­me­niš­kai tai ne­su­ke­lia jo­kių ne­pa­to­gu­mų, nes aš įpra­tu­si die­ną bū­ti na­muo­se, už­si­im­da­ma na­mų ruo­ša ir rū­pin­da­ma­si ne­įga­lia se­se. Į dar­bą ei­nu tik grį­žus su­tuok­ti­niui, dir­bu vie­na, tad kon­tak­tuo­ti su ap­lin­ki­niais ne­ten­ka“, – sa­kė ji.

Tve­rų die­nos cen­tro vyk­dy­to pro­jek­to me­tu įgy­tos ži­nios pa­si­tar­nau­ja ir da­bar

Tve­rų die­nos cen­tro di­rek­to­rė Vio­le­ta Baub­ku­vie­nė sa­kė, kad pra­si­dė­jus ka­ran­ti­nui, cen­tras taip pat su­stab­dė sa­vo veik­lą. Vai­kai tu­ri ga­li­my­bę pa­bū­ti na­muo­se su tė­vais. Anot di­rek­to­rės, kai vai­kai su­ži­no­jo, jog pa­skel­bus ka­ran­ti­ną ne­rei­kės ei­ti į mo­kyk­lą, ap­si­džiau­gė, ta­čiau nu­liū­do, kad ne­be­ga­lės at­ei­ti į cen­trą. Vai­kams pa­aiš­kin­ta, kad šis vi­ru­sas siau­čia vi­sa­me pa­sau­ly­je, o no­rint nuo jo ap­si­sau­go­ti, rei­kia bū­ti na­muo­se.
Va­sa­rą, cen­trui vyk­dant pro­jek­tą, bu­vo nu­pirk­ta ran­kų hi­gie­nai rei­ka­lin­gų prie­mo­nių: vien­kar­ti­nių rankš­luos­čių, skys­to mui­lo, ran­kų dez­in­fe­ka­vi­mo skys­čio. Tuo­met vai­kai bu­vo mo­ko­mi, kaip tei­sin­gai plau­ti ran­kas pir­miau­sia te­oriš­kai su vaiz­di­ne me­džia­ga, o vė­liau ir prak­tiš­kai. Vai­kai da­bar ži­no, kaip rei­kia tei­sin­gai plau­ti ir dez­in­fe­kuo­ti ran­kas, kad tai bū­ti­na da­ry­ti pa­si­nau­do­jus tu­a­le­tu, pa­žai­dus, prieš val­gį.
Pa­klaus­ta, kaip ka­ran­ti­nas pa­ko­re­ga­vo as­me­ni­nį gy­ve­ni­mą, V. Baub­ku­vie­nė sa­kė, kad iš pra­džių bu­vo ne­ra­mu. „Ypač iš­si­gan­do­me dėl vai­kų ir anū­kų, kad tik jie ne­su­sirg­tų. Ben­drau­ja­me su jais te­le­fo­nu, per įvai­rias pro­gra­mė­les. Daž­niau, nei bu­vo­me įpra­tę, plau­na­me ir dez­in­fe­kuo­ja­me ran­kas, pa­tal­pas, il­giau vė­di­na­me kam­ba­rius. Vyk­do­me Vy­ri­au­sy­bės nu­ro­dy­mus, kaip elg­tis ka­ran­ti­no me­tu, esa­me pa­si­rū­pi­nę mais­tu, bū­ti­niau­siais vais­tais. Dir­ba­me abu su vy­ru na­muo­se – nuo­to­li­niu bū­du. Sten­gia­mės iš­lik­ti ra­mūs, ben­drau­da­mi su ar­ti­mai­siais ir drau­gais, vi­lia­mės, kad vi­ru­sas bus su­val­dy­tas ir grį­ši­me į įpras­tą gy­ve­ni­mą“, – pa­sa­ko­jo V. Baub­ku­vie­nė.

Jau­nuo­liai nė­ra pa­lik­ti li­ki­mo va­liai

Ka­ran­ti­nas pa­ko­re­ga­vo ir Rie­ta­vo at­vi­ro jau­ni­mo cen­tro veik­lą. Kaip sa­kė cen­tro di­rek­to­rė Lau­ri­na Kup­ry­tė, tiek jau­ni­mo cen­tro dar­buo­to­jai, tiek mo­bi­laus dar­bo su jau­ni­mu dar­buo­to­jai dir­ba nuo­to­li­niu bū­du. Jau­nuo­liams tei­kia­mos nuo­to­li­nės in­di­vi­du­a­lios ir gru­pi­nės kon­sul­ta­ci­jos, to­dėl kiek­vie­nas ga­li drą­siai ra­šy­ti ir kai sun­ku, ir kai tie­siog no­ri pa­si­kal­bė­ti.
So­cia­li­nių tin­klų pa­gal­ba šiuo me­tu jau­nuo­lius kon­sul­tuo­ja jau­ni­mo už­im­tu­mo dar­buo­to­ja, so­cia­li­nė pe­da­go­gė, mo­bi­lio­ji dar­buo­to­ja, tarp­tau­ti­nis sa­va­no­ris. Taip pat tei­kia­mos ir pa­lai­ko­mo­sios kon­sul­ta­ci­jos jau­nuo­liams ir jų tė­vams, glo­bė­jams. Vyk­do­ma ir sa­va­no­riš­ka veik­la. Šiuo ne­leng­vu me­tu su­lau­kia­ma ne­ma­žai jau­nuo­lių skam­bu­čių ir laiš­kų, tad kiek­vie­nas dar­buo­to­jas sten­gia­si pa­dė­ti ir su kiek­vie­nu pa­si­kal­bė­ti.

Kon­sul­tuo­ja ir po dar­bo va­lan­dų

Sa­vo tei­kia­mų pa­slau­gų kie­kį su­ma­žin­ti tu­rė­jo ir Rie­ta­vo so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tras. Ka­ran­ti­no lai­ko­tar­piu Cen­tro dar­buo­to­jai nuo­lat su­pa­žin­di­na­mi su LR Svei­ka­tos mi­nis­te­ri­jos ap­sau­gos ir dar­bo or­ga­ni­za­vi­mo re­ko­men­da­ci­jo­mis, yra ap­rū­pin­ti bū­ti­niau­sio­mis ap­sau­gos prie­mo­nė­mis. Cen­tras dir­ba dar­bo vie­to­se ir nuo­to­li­niu bū­du. Bū­ti­niau­sios pa­slau­gos – pa­gal­ba į na­mus, in­teg­ra­li pa­gal­ba ir as­me­ni­nio asis­ten­to pa­slau­gos, orien­tuo­tos į bū­ti­niau­sių pa­slau­gų tei­ki­mą, mi­ni­ma­li­zuo­jant tie­sio­gi­nio kon­tak­to va­lan­das, yra už­tik­ri­na­mos.
Pa­skel­bus ka­ran­ti­ną, lai­ki­nai ne­vy­ko dar­buo­to­jų su­si­rin­ki­mai, si­tu­a­ci­jų ap­ta­ri­mai, at­ve­jo va­dy­bos po­sė­džiai ir pan. Spren­di­mai pri­ima­mi nuo­to­li­niu bū­du (in­ten­sy­vus ben­dra­vi­mas te­le­fo­nu, el. paš­tu ir ki­to­mis te­le­ko­mu­ni­ka­ci­jų prie­mo­nė­mis), su­stab­dy­ta vai­kų die­nos cen­tro „Būk ma­no drau­gas“ veik­la. Cen­tre ne­tei­kia­mos hi­gie­nos pa­slau­gos, vyks­ta nuo­to­li­nis dar­bas su vai­kais ir šei­mo­mis. Ap­ri­bo­tas tie­sio­gi­nis kon­tak­tas su klien­tais – lan­ky­to­jai ne­pri­ima­mi, ne­si­lan­ko­ma ir jų na­muo­se. So­cia­li­niai dar­buo­to­jai ir at­ve­jo va­dy­bi­nin­kai dir­ba nuo­to­li­niu bū­du pa­gal gra­fi­ką, keis­da­mie­si bu­di įstai­go­je. At­šau­kus ka­ran­ti­ną, bus or­ga­ni­zuo­ja­mi po­sė­džiai, ku­rių me­tu, nu­sta­čius pa­slau­gų po­rei­kį, bus su­da­ro­mi pa­gal­bos pla­nai. Dar­buo­to­jai to­bu­li­na ži­nias nuo­to­li­niu bū­du.
Glo­bos cen­tras dir­ba nuo­to­li­niu bū­du, psi­cho­lo­go kon­sul­ta­ci­jos pa­gal po­rei­kį tei­kia­mos te­le­fo­nu. Glo­bos gru­pė­je ir sa­va­ran­kiš­ko gy­ve­ni­mo na­muo­se lan­ky­mas yra drau­džia­mas. Vai­kai (šiuo me­tu yra tik vie­nas), lai­ki­nai ne­te­kę tė­vų glo­bos, cen­tre mo­ko­si nuo­to­li­niu bū­du. So­cia­li­nio dar­buo­to­jo pa­dė­jė­jai dir­ba pa­gal gra­fi­ką ir yra pa­si­ruo­šę bet ku­riuo pa­ros me­tu pri­im­ti vai­kus, lai­ki­nai ne­te­ku­sius tė­vų glo­bos. „Vi­sais klau­si­mais klien­tai krei­pia­si į jų šei­mai ar as­me­niui pri­skir­tus dar­buo­to­jus ir spren­džia rū­pi­mus klau­si­mus, o esant pro­ble­moms, ku­rių ne­įma­no­ma iš­spręs­ti be po­li­ci­jos pa­gal­bos, siū­lo­me kreip­tis 112. Sten­gia­mės dirb­ti sau­go­da­mi sa­ve ir ki­tus. Dar­bo te­le­fo­nais ben­drau­ja­me ir po dar­bo va­lan­dų“, – sa­kė Cen­tro di­rek­to­rė Da­nu­tė Ston­čiu­vie­nė.

 

Da­lia BARCYTĖ

 

Nuotraukoje: Anot D. Stončiuvienės Centro darbuotojai dirba ir darbo vietose, ir nuotoliniu būdu.

Komentarai
Kiti straipsniai